ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΟΖ-ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΩΝ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΩΝ
Παρά τις κινητοποιήσεις των κατοίκων σε Ελλάδα και Ιταλία ενάντια στα καταστροφικά σχέδια των ενεργειακών εταιρειών, τα κράτη κλιμακώνουν τους Ανταγωνισμούς τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν επιχειρηματικά συμφέροντα και να αναβαθμίσουν τη θέση τους.
Παράλληλα, αποκαλύπτεται ευρύτερα η εμπλοκή Ιταλίας, Ελλάδας και Τουρκίας στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.
Τεχνικά κλιμάκια του ΥΠΕΞ θα βρεθούν στην Ρώμη ώστε να καθορίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, ακολούθως θα συνυπογράψουν την απόφαση Δένδιας και Ντι Μάιο
Σύμφωνα με αξιόπιστες διπλωματικές πηγές την επόμενη Δευτέρα, 30 Δεκεμβρίου, τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί από την Αθήνα αεροπορικώς για τον διεθνή αερολιμένα στον Φιουμιτσίνο της Ρώμης και ακολούθως τα μέλη του θα παραλειφθούν από οχήματα που θα τους περιμένουν προκειμένου να τους πάνε στο Palazzo della Farnesina όπου στεγάζεται το υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας προκειμένου να ρυθμίσουν με συναδέλφους τους όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες ώστε να ανακηρυχθεί το ταχύτερο δυνατό η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) μεταξύ των δύο χωρών στα θαλάσσια σύνορά τους.
Αρχικά θα επικαιροποιηθεί η συμφωνία που είχε υπογραφεί το 1977 και αφορούσε την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο πέλαγος και ακολούθως θα οριστικοποιηθεί η χάραξη και η οριοθέτηση της ΑΟΖ.
Η κίνηση αυτή αφενός μεν εξυπηρετεί τις ενεργειακές εταιρείες καθώς το ελληνικό και ιταλικό κράτος με τις ΑΟΖ επιδιώκουν να καρπωθούν διεθνή ύδατα για να τα παραχωρήσουν στην κερδοσκοπία των ενεργειακών κολοσσών που απειλούν το περιβάλλον.
Αφετέρου επιδιώκουν τα δύο κράτη να κινηθούν έναντι του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τη χάραξη θαλασσίων ζωνών.
Μόλις ολοκληρωθούν οι τελευταίες λεπτομέρειες μεταξύ των κλιμακίων με τη γειτονική Ιταλία, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ντι Μάιο προκειμένου να μπουν και επίσημα οι υπογραφές. Αυτό αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, μέσα στις αρχές του 2020. Ήδη πάντως το κλίμα είναι θετικό, καθώς ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε έχει δείξει την κατανόησή του στις ελληνικές θέσεις έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Μάλιστα η ίδια η ιταλική κυβέρνηση έχει θεωρήσει εξαρχής άκυρο το σύμφωνο συνεργασίας της Τουρκίας με την Λιβύη. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι θέλει από την πλευρά της να διαφυλάξει και τα συμφέροντα των ιταλικών πετρελαϊκών εταιρειών που συνδράμουν στην εξόρυξη υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της Κύπρου, ενώ το ίδιο θέλει να κάνει και σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις την περασμένη Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας κ. Μάιο βρέθηκε στη Λιβύη όπου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους και των δύο πλευρών του εμφυλίου που μαίνεται στην περιοχή, δηλαδή τόσο με την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ (η οποία υπέγραψε και το κείμενο συνεννόησης με τον Ταγίπ Ερντογάν) όσο και με αυτή του στρατηγού Χαφτάρ ο οποίος έχει δώσει εντολή στον αρχηγό του στόλου να βυθίσει τα τουρκικά πολεμικά πλοία σε περίπτωση που προβούν σε οποιαδήποτε παραβίαση.
Θυμίζουμε:
Διαδηλώνουμε στον Πύργο-Πορεία ενάντια στις Εξορύξεις Υδρογονανθράκων
Διαδηλώνουμε στον Πύργο
Βρισκόμαστε στην τελική ευθεία του σχεδίου εξορύξεων πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Από το 2011 ξεκίνησε η παραχώρηση τεράστιων τμημάτων της ελληνικής επικράτειας σε πετρελαϊκές που αναλαμβάνουν την έρευνα, την εξόρυξη και την εκμετάλλευση των τυχόν κοιτασμάτων. Αξιοποιώντας την «ευκαιρία» της οικονομικής κρίσης για να εκβιάσουν την αποδοχή αλλά και την άνευ όρων παράδοση για εκμετάλλευση του 1/3 της χώρας.
Ο τόπος μας μετατρέπεται σε ένα ανοιχτό τεράστιο εργοτάξιο /πυριτιδαποθήκη κυριολεκτικά και μεταφορικά, χωρίς να έχουν ρωτηθεί οι τοπικές κοινωνίες και χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι πολίτες της χώρας. Οι συνέπειες είναι ήδη ορατές πριν καν να ξεκινήσουν οι εξορυκτικές δραστηριότητες. Από τη μια κατακόρυφη αύξηση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και των εντάσεων με την Τουρκία και από την άλλη σκεπτικισμός για όλες τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες όπως η γεωργία.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες δεν ρισκάρουν τίποτε. Οι συμβάσεις τους με το ελληνικό κράτος περιέχουν σκανδαλώδεις όρους που εξασφαλίζουν μέγιστη κερδοφορία και ανύπαρκτο περιβαλλοντικό έλεγχο. Ωστόσο οι απειλές από τις εξορύξεις είναι τεράστιες. Διαρκής ρύπανση των θαλασσών, των υπόγειων και επιφανειακών υδάτων, εκπομπή τοξικών και καρκινογόνων αερίων, στερεά απόβλητα, απώλεια θαλάσσιας και χερσαίας βιοποικιλότητας, υποβάθμιση τοπίων, πρόκληση σεισμών. Στην Ολλανδία, μια χώρα με μηδενική σεισμικότητα, η εξόρυξη φυσικού αερίου στο Groningen προκάλεσε τόσους σεισμούς τα τελευταία χρόνια ώστε υποχρεώθηκαν τελικά να σταματήσουν. Στον ελλαδικό χώρο, που χαρακτηρίζεται ήδη από υψηλή σεισμικότητα, προβλέπονται εξορύξεις σε πολύ μεγάλα θαλάσσια βάθη για τα οποία ομολογούν ότι δεν υπάρχει κατάλληλη τεχνολογία. Στην περίπτωση ενός ατυχήματος που στην πραγματικότητα έχει προαναγγελθεί, η καταστροφή θα είναι καθολική.
Το μέλλον υποθηκεύτηκε στα χαρτοφυλάκια των πετρελαϊκών χωρίς κανένα κέρδος για όλους εμάς που θα κληθούμε να πληρώσουμε τις επιπτώσεις. Σε μια περίοδο που οι κυβερνήσεις υποτίθεται ότι προβληματίζονται για την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, η χώρα μας ετοιμάζεται για εξορύξεις και μπαίνει στο μάτι του κυκλώνα που ισοπεδώνει εδώ και δεκαετίες τη Μέση Ανατολή.
Το Δυτικό Κατάκολο είναι η πρώτη από τις περιοχές που έχει φθάσει στο τελικό στάδιο για την εξόρυξη. Όπως έχει ανακοινώσει η Energean Oil, σε ένα χρόνο, τον Δεκέμβρη 2020 θα αρχίσει η εξορυκτική δραστηριότητα. Η Ηλεία γίνεται η πρώτη περιοχή που βρίσκεται στο στόχαστρο της περιβαλλοντικής, οικονομικής, κοινωνικής λεηλασίας που φέρνουν μαζί τους οι εξορύξεις.
Μπορούμε και πρέπει να τους σταματήσουμε!
Μεγάλη διαδήλωση στον Πύργο, το Σάββατο 21 Δεκέμβρη στις 18.00 με προσυγκέντρωση στο ΤΕΙ Πύργου.
Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου