Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Η "εθνική ενότητα" των εξοπλισμών

Η "εθνική ενότητα" των εξοπλισμών
Στην πολιτική επικαιρότητα της περιόδου, ο πόλεμος αποτελεί το κεντρικό θέμα. Τα πρωτοσέλιδα της Κυριακής (08/12/19) των περισσότερων αστικών εφημερίδων (Πρώτο Θέμα, Το Βήμα, Η Καθημερινή, Real News, Η Αυγή) αφιερώνονται στην προκλητικότητα της Τουρκίας (συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης) και στην ανάγκη διασφάλισης και εξασφάλισης, με κάθε τρόπο, των πετρελαίων της Ανατολικής Μεσογείου για τα ελληνικά συμφέροντα.
Η πολεμική προετοιμασία για θερμό επεισόδιο ανάγεται σε κεντρικό άξονα στα διλήμματα που προκύπτουν για την ελληνική αστική τάξη, με αποτέλεσμα η συζήτηση των εξοπλισμών και της αναβάθμισης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να έρχεται στο προσκήνιο κατά τρόπο επιτακτικό.

Πιο συγκεκριμένα, οι πολεμικοί εξοπλισμοί που αφορούν την αναβάθμιση των αμερικάνικων αεροσκαφών F16, των γαλλικών Mirage – 2000 και την ενίσχυση των υποβρυχίων ΠΝ, κοστολογούνται σε δισεκατομμύρια, τα οποία θα κλιθεί να πληρώσει ο ελληνικός λαός, ύστερα από την έγκριση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στη Βουλή την Παρασκευή 13/12. Οι διαβουλεύσεις στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή από την περασμένη βδομάδα, κινούνται στο πλαίσιο ενός «εποικοδομητικού κλίματος συναίνεσης όλων των κομμάτων», όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο ΥΠ.Ε.ΘΑ. Νίκος Παναγιωτόπουλος.


Η "Εθνική Ενότητα" των εξοπλισμών μεταξύ όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων αναδεικνύει τα βασικά σημεία σύγκλισής τους, ξεγυμνώνοντας ταυτόχρονα κόμματα τα οποία προβάλλονται ως υπερασπιστές των λαϊκών στρωμάτων (Κ.Κ.Ε., Μ.Ε.Ρ.Α. 25). Τα βασικά σημεία σύγκλισης που ενώνουν τα “ασύμβατα” αυτά κομμάτια, αποτελούν: 
α) η συμφωνία μεταξύ τους ότι η ελληνική ΑΟΖ εκτείνεται μέχρι την Κύπρο, απομονώνοντας με αυτόν τον τρόπο την τουρκική ΑΟΖ λίγο έξω από τα νότια παράλιά της· 
β) η κοινή ανάλυση μιας μονομερούς επιθετικότητας της Τουρκίας απέναντι στην αμυνόμενη Ελλάδα της οποίας η εθνική κυριαρχία παραβιάζεται σε μόνιμη και καθημερινή βάση· 
γ) η ανάγκη για έναν αξιόμαχο ελληνικό στρατό, έτοιμο να υπερασπιστεί την εθνική κυριαρχία την οποία θεωρούν δεδομένη.

Δεδομένο, όμως, στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου δεν είναι τίποτα, αφού δεν έχουν μοιραστεί οι ΑΟΖ μεταξύ των κρατών που συνορεύουν στη θάλασσα. Αντιθέτως, τα κράτη της περιοχής, επικαλούμενα το καθένα ξεχωριστά άρθρα του διεθνούς δικαίου που εξυπηρετούν τις επιδιώξεις τους και αποκρύπτοντας άλλα που δεν τα συμφέρει, επιχειρούν με συμφωνίες, που αυξάνουν τον παράγοντα ισχύος, να επιβάλλουν την κυριαρχία τους στην περιοχή. Όπως, λοιπόν, η Ελλάδα επιθετικά συμμάχησε με Κύπρο, Αίγυπτο και Ισραήλ για το μοίρασμα των θαλάσσιων οικοπέδων της περιοχής, έτσι και η Τουρκία σε συμφωνία με τη Λιβύη κήρυξε με επιθετικό πρόσημο μονομερώς ΑΟΖ.

Η ανάγνωση της πραγματικότητας που θεωρεί δεδομένα τα τρία παραπάνω σημεία, κλείνει το μάτι στην επιθετική εξωτερική πολιτική του ελληνικού κράτους, το οποίο παλεύει να εξασφαλίσει τη μερίδα του λέοντος στην περιοχή, εκφράζοντας τα συμφέροντα του ελληνικού κεφαλαίου όπως του Λάτση, του Βαρδινογιάννη, της ENERGEAN OIL & GUS, των εφοπλιστών και εργολάβων. 
Η κοινή πλεύση όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων που αφορά τη διάθεση δισεκατομμυρίων για την αγορά πολεμικών εξοπλισμών αποτελεί ένα άκρως αντιδραστικό μέτρο το οποίο επιτίθεται στα λαϊκά στρώματα με 2 τρόπους. Αφενός, η ενίσχυση της πολεμικής ισχύος της Ελλάδας, με την αγορά των εξοπλισμών, έρχεται να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξυπηρετήσει τους ανταγωνισμούς του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή. 

Παρονομαστής, όμως, των ανταγωνισμών αυτών αποτελούν τα εργατικά και λαϊκά στρώματα σε Ελλάδα και Τουρκία που θα κληθούν να διεξάγουν τον πόλεμο των πετρελαίων. Αφετέρου, τα δισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς θα κληθεί να τα πληρώσει ο ελληνικός λαός, ο οποίος ήδη ματώνει για τα δικά τους κέρδη.

Σε μια περίοδο στην οποία χαρίζουν δισεκατομμύρια στους ιδιοκτήτες Π.Α.Ε. – Κ.Α.Ε., χορηγούν αφορολόγητο σε τράπεζες – εφοπλιστές – επενδυτές, κόβουν τις συντάξεις και τα επιδόματα, κάνουν εμπόριο την ασφάλιση, αυξάνουν την καταστολή απέναντι στον αγωνιζόμενο λαό και τη νεολαία, μας επιβάλλουν να πληρώσουμε δισεκατομμύρια για εξοπλισμούς τους οποίους εμείς θα επανδρώσουμε για να σκοτωθούμε για τα πετρέλαιά τους, για τα δικά τους συμφέροντα.

Εμείς από την άλλη απέναντι στην εθνική ενότητα των εξοπλισμών απαντάμε με ταξική αντιπολεμική ενότητα απέναντι στους παραπάνω σχεδιασμούς. 
Λέμε όχι στις πολεμικές δαπάνες, στις ΑΟΖ και τα ενεργειακά κοιτάσματα που σημαίνουν πόλεμο και οικολογική καταστροφή. 
Δεν θα αλληλοσκοτωθούμε Έλληνες και Τούρκοι εργάτες, νέοι, στρατιώτες για τους Μητσοτάκη – Ερντογάν.

ΔΕΝ ΠΟΛΕΜΑΜΕ για EXXON-MOBIL, TOTAL και τα ΕΛ.ΠΕ. του Λάτση
ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ-ΔΕΝ ΣΚΟΤΩΝΟΜΑΣΤΕ
Για ελληνική ολιγαρχία-ΝΑΤΟ-ΕΕ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤAΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου