Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

16/01/1991: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου)

16/01/1991:Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοινώνει την επιχείρηση «Καταιγίδα της Ερήμου» κατά του Ιράκ (Πόλεμος του Κόλπου)

Η «Καταιγίδα της Ερήμου» διήρκεσε, περίπου, έξι εβδομάδες, στο πεδίο της μάχης, ανοίγοντας τις πόρτες σε αυτό που πολλοί έσπευσαν να ονομάσουν «σύγχρονος πόλεμος υψηλής τεχνολογίας». Ο πόλεμος που έκανε την ανθρώπινη απώλεια μια πολύχρωμη έκρηξη μέσα από την τηλεοπτική οθόνη. Ο πόλεμος που μετέτρεψε τον ανείπωτο ανθρώπινο πόνο σε ένα «κλικ» στο κουμπί της τηλεόρασης, όπως ακριβώς γίνεται και με όλα τα ηλεκτρονικά παιχνίδια.
Για όσους, ίσως, δε θυμούνται καλά, οι πρώτες φορές που οι λέξεις «πλήγματα ακριβείας» και «παράπλευρες ζημίες» έκαναν την εμφάνισή τους, στις καθημερινές σύντομες ενημερώσεις που παραχωρούσε το αμερικανικό Πεντάγωνο, χρησιμοποιώντας, μάλιστα, και οπτικό υλικό από τις επιχειρήσεις με τη γνωστή μέθοδο της κάμερας στα μαχητικά αεροσκάφη και τους πυραύλους. Επίσης, για πρώτη φορά, έγινε σαφές ότι το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο κανονισμός λειτουργίας του ίδιου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και οι αρχές του, έχουν πολλές ερμηνείες, οι οποίες καθορίζονται από τον παγκόσμιο συσχετισμό δύναμης, όπως φυσικά και η ατιμώρητη παραβίασή τους.
Στις πρώτες, μόνο, 24 ώρες της «Καταιγίδας της Ερήμου», τα συμμαχικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν περισσότερες από 1.000 εξόδους και, παρά τις φωνές διαμαρτυρίας, η επίσημη εκδοχή κατηγορηματικά επέμενε ότι πλήττονται μόνο στρατιωτικοί και κυβερνητικοί στόχοι. Σήμερα, υπολογίζεται ότι στο Ιράκ, εκείνες τις ημέρες, «έπεσαν» 940.000 οβίδες απεμπλουτισμένου ουρανίου, 141.921 τόνοι πυρομαχικών, συμβατική ποσότητα, που αντιστοιχεί σε 7 πυρηνικές βόμβες! Και το «ηλεκτρονικό παιχνίδι» ακριβείας δημιούργησε μέγιστη αμηχανία, όταν στις 13 Φεβρουαρίου, αμερικανικό «Στελθ» έπληξε με δύο βόμβες το «κυβερνητικό κτίριο» - καταφύγιο Αμίργια, στο κέντρο της Βαγδάτης. Περισσότεροι από 400 άνθρωποι, εντός δευτερολέπτων, βρήκαν τραγικό θάνατο και οι, έστω και λογοκριμένες, εικόνες, που έκαναν το γύρο του κόσμου, δεν μπορούσαν να χωρέσουν στις «παράπλευρες ζημίες». Λίγες ημέρες αργότερα, στις 27 Φεβρουαρίου, ο Τζορτζ Μπους, μετά τη λήξη και των τριήμερων επιχειρήσεων εδάφους, ανακοινώνει τη νικηφόρο λήξη του πολέμου στον Κόλπο, αποφεύγοντας να σχολιάσει το γιατί τα συμμαχικά αεροσκάφη βομβάρδιζαν ασταμάτητα επί 40 ώρες το μοναδικό δρόμο υποχώρησης πολιτών και στρατευμάτων από το Κουβέιτ προς την ιρακινή πόλη Βασόρα.

Ιωάννα Κόκκαλη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου