Από Militaire News
Του Άγγελου Χωριανόπουλου
Οι συνταρακτικές κλιματικές αλλαγές του 21ου αιώνα έρχονται να αλλάξουν άρδην τόσο το επιχειρησιακό όσο και το βιομηχανικό επιχειρησιακό σκεπτικό των μεγάλων δυνάμεων. Τόσο το μελλοντική τήξη των πάγων όσο και η εν δυνάμει απεξάρτηση των ΗΠΑ από το πετρέλαιο λόγω του σχιστολιθικού αερίου έρχονται να προξενήσουν μία σειρά αλλαγών στον τρόπο με τον οποίο οι υπερδυνάμεις θα προσαρμόσουν την εξοπλιστική τους τεχνολογία για τον έλεγχο των κλειστών θαλασσών αλλά και χερσαίων δικτύων επικοινωνίας.
Μετά από την ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο της Κριμαίας το 2014 αλλά και μετά τα ρωσικά ναυτικά γυμνάσια στην Μαύρη θάλασσα στις 9 Ιανουαρίου 2020 βλέπουμε πως το ρωσικό ναυτικό-πυροβολικό προσαρμόζεται ήδη στις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Μετά από την ρωσική εμπλοκή στον πόλεμο της Κριμαίας το 2014 αλλά και μετά τα ρωσικά ναυτικά γυμνάσια στην Μαύρη θάλασσα στις 9 Ιανουαρίου 2020 βλέπουμε πως το ρωσικό ναυτικό-πυροβολικό προσαρμόζεται ήδη στις μελλοντικές γεωπολιτικές εξελίξεις.
Την πρώτη Μαρτίου 2018 εδόθη μία ιστορική ομιλία στο ρωσικό κοινοβούλιο από τον πρόεδρο Πούτιν ο οποίος ανέδειξε μία σειρά από τα νέα στρατηγικά όπλα της Ρωσίας που θα καλύψουν τις γεωπολιτικές προσδοκίες της. Ένα από αυτά τα όπλα ο πύραυλος Kinzhal ο οποίος εδοκιμάσθη στα πρόσφατα ναυτικά γυμνάσια της Μαύρης Θάλασσας. Σχεδόν 30 πλοία πάσης φύσεως, 40 αεροπλάνα (βομβαρδιστικά και καταδιωκτικά), αλλά και ένας αδημοσίευτος αριθμός υποβρυχίων συμμετείχαν δίνοντας έμφαση σε βολές πυραύλων kalibr οι οποίοι δύναται να κατακτήσουν το μελλοντικό επιχειρησιακό πεδίο μαχών. Το βλήμα Kinzhal είναι ο πρώτος παγκοσμίως αεροεκτοξευόμενος υπέρ-υπερηχητικός αντιπολοϊκός βαλλιστικός πύραυλος με βεληνεκές που αγγίζει τα 2.000 χιλιόμετρα με επιτάχυνση 10 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του ήχου και δυνατότητα ελιγμού μέσω της κεφαλής του. Η σχεδίασή του λέγεται πως είχε ξεκινήσει στο μεσοδιάστημα του Ψυχρού Πολέμου και είχε ως σκοπό την προστασία των συνόρων της Ρωσίας τόσο από αμερικανικές συστοιχίες αεροπλανοφόρων στον βορρά όσο και από νατοϊκά πλοία στην περιοχή της μαύρης θάλασσας.
Η σημαντικότερη εξέλιξη του πυραύλου Kinzhal είναι η προσαρμογή του στο μαχητικό MiG-31ΒΡ, ένα μαχητικό το οποίο μπορεί να πετάξει ακόμα και εντός στρατόσφαιρας θέτοντας τόσο τον εαυτό του όσο και το βλήμα μη αναγνωρίσιμο από συμβατικά ραντάρ. Όπως δήλωσε και ο Ρώσος πρόεδρος ‘’το βλήμα αυτό μπορεί να ελίσσεται σε όλα τα στάδια της πτήσης του με μεγάλη ευκολία αντιμετωπίζοντας όλα τα μελλοντικά αμυντικά συστήματα οποιασδήποτε γεωγραφικής περιοχής’’. Έντονες ήταν οι αντιδράσεις από αξιωματούχους του Ηνωμένου Βασιλείου αλλά και του ΝΑΤΟ καθώς ο συγκεκριμένος συνδυασμός πυρός δύναται να απειλήσει άμεσα την αγγλική νήσο αλλά και την υπερπόντια νατοϊκή βάση στην Πολωνία η οποία αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα από ρωσικά συστήματα κυβερνοπολέμου. Δεδομένης της άρσης (το 2022) του απαγορευτικού στην Ρωσία να περάσει τα στενά του Ελλησπόντου αλλά και σε συνδυασμό με την ενδεχόμενη ρωσική παρουσία στην Λιβύη τέτοια εξοπλιστικά συστήματα ενδέχεται να τα συναντήσουμε σύντομα στις θάλασσες και τον αέρα του Αιγαίου.
Τέλος άξιο αναφοράς είναι το κλείσιμο του διαβήματος του Ρώσου προέδρου ο οποίος ανέφερε πως η Ρωσία επενδύει στην κατασκευή πυρηνοκίνητου αεροεκτοξευόμενου πυραύλου cruise 9M730 Burevestnik. Ένα βλήμα το οποίο ενδέχεται να μπορεί να προσβάλει ισχύ σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο κινητήρας του προαναφερόμενου πυραύλου μπορεί να τοποθετηθεί και εντός του Kinzhal δίνοντάς του απεριόριστο βεληνεκές προσβολής. Απώτερος σκοπός της Ρωσίας είναι η προστασία των εμπορικών διαδρόμων που ανοίγει στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, στο λιμάνι της Συρίας αλλά και μελλοντικά στην ζώνη επιρροής που επιθυμεί να αποκτήσει στην Βόρεια Αφρική, προσπαθώντας έτσι ελέγξει εξοπλιστικά τις κλειστές θάλασσες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου