Παρασκευή 3 Ιανουαρίου 2020

Απρόβλεπτες οι συνέπειες της δολοφονίας Σολεϊμανί (UPD)

Απρόβλεπτες οι συνέπειες της δολοφονίας Σολεϊμανί (UPD)
Σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν για πρώτη φορά από το 1979, χρονιά της Ιρανικής Επανάστασης, μετά τη δολοφονία του «Τσε Γκεβάρα της Μέσης Ανατολής», ηγέτη της δύναμης Κουντζ των Φρουρών της Επανάστασης, Κασέμ Σολεϊμανί, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ. Εμφανής η περαιτέρω κλιμάκωση των εχθροτήτων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν, με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ εξοργισμένη είναι και η κυβέρνηση του Ιράκ.
Σε σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του Ιράν προχώρησε, το πρωί, ο Αγιατολάχ αλί Χαμενεϊ, κίνηση πρωτοφανής – το Εθνικό Συμβούλιο είχε να συγκληθεί από την πρώτη χρονιά της Ιρανικής Επανάστασης, το 1979- και ενδεικτική του κλίματος που διαμορφώνεται, μετά τη δολοφονία του Κασέμ Σολεϊμανί από τις ΗΠΑ. O Aγιατολάχ προχώρησε, επίσης, στην τοποθέτηση του Ταξίαρχου Ισμαήλ Γκαανί, στη θέση του διοικητή της δύναμης στην οποία ηγείτο ο Σολεϊμανί. Ο ταξίαρχος ήταν μέχρι σήμερα το νο2 στην ειδική ιρανική δύναμη.

Τη δολοφονία του ηγέτη της Δύναμης Ιερουσαλήμ (Κουντζ) των Φρουρών της Επανάστασης και θρυλικής μορφής του Άξονα της Αντίστασης, στρατηγού Κασέμ Σολεϊμανί, ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ λίγες ώρες πριν την προσευχή της Παρασκευής, και αργότερα επιβεβαίωσε το Ιρανικό Ραδιόφωνο, το οποίο μεταδίδει πένθιμη μουσική από το πρωί.
Οι ΗΠΑ δικαιολόγησαν την ενέργειά τους, ως αναγκαία γιατί «είχαν ξεκάθαρες πληροφορίες ότι ετοιμαζε [ο στρατηγός Σολεϊμανί] επίθεση κατά Αμερικανικών στόχων», μεταξύ των οποίων «διπλωμάτες και [αμερικάνικος] στρατός στο Ιράκ και όλη την περιοχή».
Η Ιρακινή κυβέρνηση είχε, πρόσφατα, αρνηθεί στις ΗΠΑ οποιοδήποτε δικαίωμα δράσης επί του εδάφους της – άρνηση που αγνοήθηκε μεγαλοπρεπώς, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες.
Ήταν, λοιπόν, αναμενόμενη η, σε υψηλούς τόνους, απάντηση του πρωθυπουργού του Ιράκ, Αντέλ Αμπντούλ Μάχντι, ο οποίος χαρακτήρισε την δολοφονική επίθεση «πράξη επίθεσης κατά του Ιράκ, της κυβέρνησης και του λαού του».
Σε επίσημο τριήμερο πένθος βρίσκεται το Ιράν, που κάλεσε τον πρέσβυ της Ελβετίας, ο οποίος εκπροσωπεί και τις ΗΠΑ στη χώρα, και του επέδωσε επίσημη διαμαρτυρία.
Την αντίστοιχη εκδίκηση να αναμένουν οι δολοφόνοι, που είναι «οι πιο βάρβαροι των ανθρώπων», προειδοποιεί ο Αγιατολάχ Χαμενεϊ, o oποίος απευθύνθηκε με συγκλονιστικό τρόπο στον Ιρανικό Λαό, τονίζοντας το μέγεθος του ανδρός που δολοφονήθηκε. «Η απώλεια του στρατηγού μας είναι πικρή, αλλά η πίκρα θα είναι μεγαλύτερη για τους δολοφόνους του», έγραψε στο τουίτερ, σε ένα πέντε τουίτς μήνυμα, κάτι σπάνιο για τον ίδιο, τονίζοντας ότι «η εκδίκηση θα έρθει από όλους τους λαούς της αντίστασης».
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Τζαβάντ Ζαρίφ, χαρακτήρισε την δολοφονία ως «ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας» και τόνισε ότι «η ευθύνη για όλες τις από δω και πέρα συνέπειες, βαρύνουν αποκλειστικά τις ΗΠΑ».
Συγκλονιστικές αναφορές για την οργή του Ιρανικού λαού και τις εκδηλώσεις πένθους, καθώς ο Σολεϊμανί ήταν, όπως έχει ειπωθεί, η προσωποποίηση της Ιρανικής Περηφάνειας και Ανεξαρτησίας.
Στις δημοσκοπήσεις των τελευταίων επτά ετών, αναδεικνύονταν πάντα ο δημοφιλέστερος όλων στο Ιράν, με ποσοστά άνω του 80%. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις λαϊκές αντιδράσεις, αν και μπορούμε να διακινδυνεύσουμε να πούμε ότι από δω και πέρα καμμία διαδήλωση στη Μέση Ανατολή δεν θα έχει την έγκριση του Πομπέο.
Αυστηρές δηλώσεις έκανε και ο επικεφαλής της(λιβανεζικης)  Χεσμπολλά, Χασάν Νασράλα, προειδοποιώντας ό,τι «η δίκαιη τιμωρία των εγκληματιών δολοφόνων […] είναι καθήκον όλων των μαχητών της Αντίστασης σε όλον τον κόσμο».
Πιθανή η ανοικτή σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ- Ιράν
«Κήρυξη πολέμου στο Ιράν» χαρακτήρισε τη δολοφονία η Χίλαρι Μαν Λεβερέτ, πρώην σύμβουλος Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, απηχώντας την εκτίμηση πολλών αναλυτών. «Με αυτή τη δολοφονία έχουμε μπει σε ακραία επικίνδυνη πορεία», δήλωσε στο Αλ Τζαζίρα – η λέξη «πορεία» και όχι «κατάσταση», που χρησιμοποίησε, είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. «Η δολοφονία Σολεϊμανί είναι παράνομη και με βάση το νομοθετικό πλαίσιο των ΗΠΑ. Ο πρόεδρος έδρασε χωρίς άδεια από το Κογκρέσο», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «[η δολοφονία] αναλογεί με την δολοφονία του Υπουργού Αμύνης των ΗΠΑ από το Ιράν». Πράξη Κήρυξης Πολέμου, με τις ΗΠΑ να παρανομούν και με βάση το διεθνές και με βάση το δικό τους δίκαιο.
Στην ανακοίνωση των ΗΠΑ για τη δολοφονία Σολεϊμανί, αναφέρεται ότι η ίδια ρουκέτα, που τον δολοφόνησε, και έπληξε το αεροδρόμιο της Βαγδάτης, δολοφόνησε και τον ηγέτη της Καταέμπ Χεσμπολά, Αμπού Μαγντί αλ Μουχαντίς. Οι δύο άνδρες βρίσκονταν στο ίδιο κονβόι, που κατευθύνονταν στο αεροδρόμιο. Λίγες ώρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι μεταξύ των συνολικά έξι νεκρών ήταν και ο γαμπρός του Σολεϊμανί και ένα στέλεχος της λιβανέζικης Χεσμπολά.
Την είδηση επιβεβαίωσαν λίγες ώρες αργότερα ιρακινές σιιτικες πηγές. «Οι εχθροί ΗΠΑ και Ισραήλ ευθύνονται για τη δολοφονία του πολεμιστή Αμπού Μαγντί αλ Μουχαντίς και του μάρτυρα Κασέμ Σολεϊμανί», δήλωσε, συγκεκριμένα, ο Αχμέτ αλ-Ασαντί, εκπρόσωπος της νόμιμης ιρακινής στρατιωτικής οργάνωσης Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, στην οποία ανήκει και η Κατάεμπ Χεσμπολά. Ο Μαγντί αλ Μουχαντίς ήταν σύμβουλος του Σολεϊμανί, στο Ιράκ, και μία από τις ηγετικές μορφές του αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους (Αλ νταουλατ Αλ Ισλαμίγια, ISIS). Οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης, που οργανώθηκαν το 2014, βρίσκονται πίσω από την εκδίωξη του Ισλαμικού Κράτους σε Κιρκουκ και Μοσούλη.
Οι συνέπειες των δύο δολοφονιών, ειδικά μετά και την πρόσφατη κλιμάκωση της έντασης μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν αλλά και μεταξύ ΗΠΑ και Ιράκ, είναι απρόβλεπτες. Ήδη, αμερικανοί γερουσιαστές της αντιπολίτευσης μιλούν για «πιθανά μαζικό περιφερειακό πόλεμο», και με δεδομένη την αγάπη όλου του Ιρανικού λαού στο πρόσωπο του Σολεϊμανί, ο οποίος είχε τη θέση ήρωα και συμβόλου ταυτόχρονα, μπορεί κανείς να διακινδυνεύσει να πει ότι, για τον Ιρανικό λαό τουλάχιστον, ο συμβατικός πόλεμος με τις ΗΠΑ έχει ήδη ξεκινήσει.
Οι λόγοι της ταχέως κλιμακούμενης έντασης στην περιοχή είναι πολλοί, αλλά αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι ο σημερινός πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, είχε κατηγορήσει, το 2012, το Μπάρακ Ομπάμα, ότι «θα πάει σε πόλεμο με το Ιράν για να επανεκλεγεί».
Λίγο αργότερα, προσπάθησε να ερμηνεύσει το πλήγμα, περιγράφοντας εν μέρει τον εαυτό του και την πολιτική των ΗΠΑ.
Επιπρόσθετα, από το 2017 και μετά τη νίκη τους επί του Ισλαμικού Κράτους, οι Δυνάμεις Λαϊκής Κινητοποίησης έγιναν επανειλλημένα στόχος των ΗΠΑ και του Ισραήλ, που έβλεπαν με ανησυχία και την ισχύ τους και την σιιίτικη προέλευσή τους.
Ειδικά η Κατάεμπ Χεσμπολά χαρακτηρίστηκε ως τρομοκρατική οργάνωση, ώστε να δικαιολογούνται εις βάρος της επιθέσεις, όπως ακριβώς έγινε και με την τακτική Δύναμη Ιερουσαλήμ (Κουντζ) του Ιρανικού στρατού και των Φρουρών της Επανάστασης. Οι Δυνάμεις είναι στρατός των ίδιων των Ιρακινών, στον οποίο – παρά τα αντίθετα που λέγονται – δε μετέχουν μόνον σιίτες, αλλά και χριστιανοί και σουνίτες. Δεν διακινδυνεύουμε αν πούμε ότι, οι δολοφονίες είναι το πιθανότερο να οδηγήσουν σε επιπλέον συστράτευση όλων των δυνάμεων που αντιτίθενται στην Αμερικάνικη παρουσία στο Ιράκ, ασχέτως θρησκεύματος.
Αξίζει να θυμίσουμε ό,τι οι ΗΠΑ είχαν παλαιότερα ζητήσει την εκδίωξη των ανδρών της Καταέμπ Χεσμπολά στο Ιράν, παρότι πρόκειται περί Ιρακινής δύναμης που απλώς δεν αποδέχεται την αμερικάνικη κατοχή της πατρίδας τους, για να εισπράξει την πληρωμένη απάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ιράν.
Ποιος είναι ο Κασέμ Σολεϊμανί
Ο ρόλος του Κασέμ Σολεϊμανί στην αντίσταση κατά των αμερικάνικων σχεδίων στην περιοχή ήταν μοναδικός τόσο, ώστε πέραν της λαϊκής αγάπης και του θαυμασμού, θεωρούνταν ο μεγαλύτερος στρατιωτικός ηγέτης της εποχής μας.
Ο Κασέμ Σολεϊμανί, που κέρδισε από τους λαούς της Μέσης Ανατολής τα προσωνύμια «Τσε Γκεβάρα της Μέσης Ανατολής» και «Αόρατος Κομαντάντε», υπήρξε στόχος πολλών και άλλων επιθέσεων κατά της ζωής του τα τελευταία χρόνια. Η δολοφονία του ήταν ένας από τους στόχους της απόφασης των ΗΠΑ, τον περασμένο Απρίλιο, να χαρακτηρίσουν ως τρομοκρατική οργάνωση μια τακτική μονάδα στρατού άλλου κράτους, και ειδικά την ομάδα που ηγείτο ο Σολεϊμανί. Λεκτικές επιθέσεις και απειλές προς το πρόσωπό του, ονομαστικά, έχουν πραγματοποιήσει τόσο μέλη της Αμερικάνικης κυβέρνησης και στρατού, όσο και του Ισραήλ, με πρώτον το Μπίμπι Νετανιάχου.
Ο δολοφονημένος χαρισματικός ηγέτης ήταν κατά γενική ομολογία ο εγκέφαλος πίσω από τη δράση της Δύναμης Κουντζ, που αποτελεί ένα συνδυασμό μυστικών υπηρεσιών και ειδικά εκπαιδευμένης στρατιωτικής ομάδας άμεσης κρούσης, και η οποία είχε το εν Λευκώ και, δίνοντας λόγο μόνο στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Ο στρατηγός Σολεϊμανί ανέλαβε την ηγεσία τους προ 20αετίας, και σε αυτό το διάστημα υπήρξε, ο ίδιος κι οι άνδρες του, η δύναμη που άλλαξε τις ισορροπίες στη Μέση Ανατολή υπέρ του άξονα της αντίστασης.
Ο θαυμασμός και η αγάπη που χαίρει ο Σολεϊμανί σε λαό και ηγεσίες, είχαν οδηγήσει τον ίδιο το Χαμενεϊ να τον χαρακτηρίσει ως «Εν ζωή μάρτυρα» – τη μέγιστη τιμή που μπορεί να αναμένει κανείς. Για τις ΗΠΑ ήταν ο νο1 εχθρός, αν και ο θαυμασμός για τις ικανότητές του ήταν εμφανής.
Ο Κασέμ Σολεϊμανί ήταν, επίσης, πίσω από την Συριακή νίκη επί του Ισλαμικού Κράτους, και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο συνομιλητής που απαίτησε ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, όταν οργανώνονταν η Συριακή άμυνα στο Ισλαμικό Κράτος, με τη βοήθεια των Ιρανών και των Ρώσων. Υπήρξε, επίσης, η καταλυτική διπλωματική δύναμη πίσω από την επίτευση συμφωνίας για τη συνεργασία με τους Κούρδους εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.
Ήδη από το 2013 αποτελούσε στόχο των ΗΠΑ, που αποπειράθηκαν πολλές φορές να τον δολοφονήσουν- τελευταία φορά τον περασμένο Οκτώβριο, όταν τοποθέτησαν τόνους εκρηκτικά στο τζαμί όπου θα προσεύχονταν.
Γόνος φτωχής οικογένειας, ο 63χρονος στρατηγός αναδείχθηκε, ως απλός αξιωματικός, την εποχή του πολυετούς, αιματηρού, και υποκινηθέντος από τις ΗΠΑ, πολέμου Ιράν- Ιράκ για τις στρατηγικές του ικανότητες. Ήταν ιδιαίτερα αγαπητός και για τον ήπιο χαρακτήρα του και τον απλό τρόπο ζωής του, ενώ ακόμη και στις στρατιωτικές αποφάσεις, ήταν ο τελευταίος που θα μιλούσε, σύμφωνα με όσα έχουν γραφτεί κατά καιρούς.
Όσα προηγήθηκαν της κατάληψης της πρεσβείας 
Της δολοφονίας των δύο ηγετών της αντίστασης είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Κατάεμπ Χεζμπολά, ότι, η αποχώρηση των Ιρακινών από την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Βαγδάτη, έγινε μετά από συμφωνία πως, την εβδομάδα που μας έρχεται, θα ψηφίζονταν στο Ιρακινό Κοινοβούλιο απόφαση για την πλήρη και άμεση αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων των ΗΠΑ, αλλοιώς «η πρεσβεία θα επανακαταλαμβάνονταν». Η αμερικάνικη ανακοίνωση για τη δολοφονία Σολεϊμανί, κάνει λόγο για «σχέδια επίθεσης κατά Αμερικανών διπλωματών», αλλά ξεχνά να αναφερθεί σε όσα προηγήθηκαν.
Ο ύπατος σιίτης θρησκευτικός ηγέτης του Ιράκ, Αγιατολάχ αλί αλ-Σιστανί, χαρακτήρισε «παραβίαση της εθνικής ακεραιότητας του Ιράκ» τη δολοφονική επίθεση.
Το χρονικό των τελευταίων, ταχύτατα κλιμακούμενης έντασης, εξελίξεων, ξεκινά με πλήγμα, την περασμένη εβδομάδα, στην αμερικάνικη βάση του Κιρκούκ, στο βόρειο Ιράκ. Στην επίθεση σκοτώθηκε ένας αμερικάνος μισθοφόρος. Οι ΗΠΑ απέδωσαν την ενέργεια στην Καταέμπ Χεσμπολά – η οποία αρνήθηκε την όποια ανάμειξη.
Η αμερικάνικη επίθεση ήρθε την Κυριακή, με ταυτόχρονη αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε πέντε στρατόπεδα της Καταέμπ Χεζμπολά, ένα εκ των οποίων βρισκόταν μόλις 15 χιλιόμετρα από τα Ιρανικά σύνορα και πάνω από 400 χιλιόμετρα μακρυά από το Κιρκούκ (που, θεωρητικώς, θα έπρεπε να είναι ο στόχος). Στις επιθέσεις έχασαν τη ζωή τους 25 άνδρες της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων και ιρακινοί στρατιωτικοί.
Σύμφωνα με όσα έχουν δηλώσει οι Ιρακινοί, οι ΗΠΑ τους ενημέρωσαν για την επίθεση σε ιρακινό έδαφος μόλις μισή ώρα πριν αυτή ξεκινήσει, και προχώρησαν παρά την κάθετη αντίθεση της Ιρακινής κυβέρνησης.
Οι κηδείες έγιναν κατά το σιιτικό τυπικό και ακολούθησε η κατάληψη της πρεσβείας, πιθανώς με την ανοχή της (εξαγριωμένης) Ιρακινής κυβέρνησης. Γι’ αυτό έγινε δυνατή η διάβαση των διαδηλωτών από την «πράσινη ζώνη», που αποτελεί ανάχωμα όσων θέλουν να πλησιάσουν την περιοχή των πρεσβειών και ορισμένων εκ των κρατικών κτιρίων.
Ο αναδυόμενος άξονας
Αξίζει να αναφερθεί ότι, τις ίδιες μέρες που εξελίσσονταν αυτά, το Ιράν συμμετείχε, μαζί με τη Ρωσία και την Κίνα, για πρώτη φορά από το 1979, χρονιά της Ιρανικής Επανάστασης, σε κοινή στρατιωτική άσκηση στον Ινδικό ωκεανό. Η αναδυόμενη συμμαχία Ρωσίας – Κίνας- Ιράν λάμβανε για πρώτη φορά και στρατιωτικό χαρακτήρα, και μάλιστα στη θάλασσα, κοντά στο Ομάν. Η στρατηγική σημασία των στενών του Ορμούζ και η ανάγκη του Ιράν να τα υπερασπιστεί σε περίπτωση περαιτέρω κλιμάκωσης, είναι δεδομένη. Ο ρόλος της Ρωσίας και της Κίνας, πάντως, στην περιοχή, είναι ήδη αναβαθμισμένος, μετά την άσκηση.
Λίγες ώρες μετά την επιβεβαίωση της δολοφονίας, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία εκφράζει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στον λαό του Ιράν, προειδοποιεί για κλιμάκωση της έντασης και χαρακτηρίζει «τυχοδιωκτική» την ενέργεια των ΗΠ.
Το Στενά του Ορμούζ, στον Περσικό Κόλπο, μεταξύ Ομάν και Ιράν, αποτελούν τον ουσιαστικότερο και σημαντικότερο ναυτιλιακό δρόμο του πετρελαίου. Εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου περνούν από εκεί καθημερινά, αντίστοιχα του 1/5 της παγκόσμιας ημερήσιας κατανάλωσης πετρελαίου και το 1/3 της παγκόσμιας ημερήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Ο έλεγχός τους βρίσκεται στα χέρια του Ιράν και αποτελεί κάρφο στο μάτι της Αμερικάνικης αυτοκρατορίας, που διατηρεί στο Μπαχρέιν τον Πέμπτο Στόλο της, με δικαιολογία την «προστασία της ναυσιπλοϊας». Πιθανό κλείσιμο των στενών – απειλή που στο παρελθόν έχει χρησιμοποιήσει το Ιράν- θα σημάνει πανικό στις πετρελαϊκές αγορές.
Αξίζει, επίσης, να αναφερθεί πως η ανάπτυξη αγωγών πετρελαίου, που πολυδιαφημίζεται τον τελευταίο καιρό, συνδέεται και με την κατά το δυνατόν παράκαμψη των Στενών από τις εχθρικές προς το Ιράν πετρελαϊκές (και όχι μόνον) δυνάμεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου