Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2020

Ο λαός μας είναι ενάντια στο ΝΑΤΟ


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
Νομίζουμε ότι τα ευρήματα αυτής της έρευνας είναι πολύ σημαντικά.
Αν συνυπολογιστούν την καθημερινή επικοινωνιακή επίθεση κυβέρνησης ΝΔ και αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΜΜΕ και αμερικανικής πρεσβείας.
Ο λαός παίρνει θέση ενάντια στο ΝΑΤΟ ενώ το ελληνικό κράτος μετατρέπεται στο πιο επιθετικό πολεμικό ορμητήριο ενάντια στους λαούς και στέλνει στρατεύματα και πολεμικά μέσα ενάντια τους σε Αφρική και Μέση Ανατολή. 
Έλληνες vs NATO: Γιατί αποδίδουν αρνητικό πρόσημο στην Βορειοατλαντική Συμμαχία
© AP Photo / Virginia Mayo
Αρνητική άποψη έχει για το ΝΑΤΟ το 51% των Ελλήνων, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσε το Pew Research Center, think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον. 
Πώς, άραγε, αποτιμούν οι πολίτες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, τη συμμετοχή τους στη γνωστή και ως Βορειοατλαντική Συμμαχία; 
Το Pew Research Center, think tank που εδρεύει στην Ουάσιγκτον, έδωσε στη δημοσιότητα μελέτη που πραγματοποίησε: 
«Πώς βλέπουν το ΝΑΤΟ τα κράτη μέλη»;

Έντονες επιφυλάξεις από τους πολίτες
Κατά μέσο όρο, το 27% των πολιτών από τις 16 χώρες-μέλη που συμμετείχαν στην έρευνα εξέφρασε αρνητική άποψη για τη Συμμαχία, ενώ το 53% θετική. 

Το ΝΑΤΟ ιδρύθηκε το 1949, προκειμένου να εξασφαλιστεί συλλογική άμυνα κατά της Σοβιετικής Ένωσης, με το αίτημα αυτό να μοιάζει σήμερα τουλάχιστον παρωχημένο. 
Ωστόσο, μεταξύ άλλων επιχειρήσεων, η συμμαχία επιδιώκει σταθερά να εξισορροπήσει τη ρωσική εξουσία και επιρροή σε άλλες χώρες. 
Σε ποσοστό 82% εκφράστηκαν θετικά για το ΝΑΤΟ στην Πολωνία (το υψηλότερο ποσοστό που κατέγραψε η έρευνα), ενώ «βαρομετρικό χαμηλό» κατεγράφη στην Τουρκία. 

Το 55% των Τούρκων εκφράζουν αρνητική γνώμη για το ΝΑΤΟ, μακράν η πιο εχθρική. Ακολουθεί η Ελλάδα, η οποία βρίσκεται επίσης στις χαμηλότερες θέσεις, με 37%, αφού σε ποσοστό 51% οι Έλληνες απέδωσαν αρνητικό πρόσημο στο ΝΑΤΟ. 

Το θέμα για το οποίο τοποθετήθηκαν με τις εντονότερες επιφυλάξεις, οι ερωτηθέντες, είναι η συλλογική άμυνα. Όπως προκύπτει από το Άρθρο 5 της ιδρυτικής συνθήκης του ΝΑΤΟ, «επίθεση εναντίον μιας χώρας-μέλους είναι επίθεση εναντίον όλων». Θα εκπληρωθούν όμως αυτές οι υποχρεώσεις στην πράξη, εάν προκύψει η ανάγκη; Αυτό φαίνεται από τα ευρήματα της έρευνας να απασχολεί τους περισσότερους ερωτηθέντες πολίτες. Σε αυτό το θέμα εντοπίζεται και ο μεγαλύτερος δισταγμός. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα εάν η χώρα τους θα έπρεπε να βοηθήσει έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ απέναντι σε μια επίθεση από τη Ρωσία, το 50% απάντησε όχι. 

Μόλις σε ποσοστό 38%, οι πολίτες των κρατών-μελών απάντησαν πως η χώρα τους θα έπρεπε να υπερασπιστεί μία χώρα-σύμμαχο. 
Στην Ελλάδα το 63% απάντησε «όχι, δεν θα έπρεπε να το κάνει», και μόνο το 25% πως «ναι, θα έπρεπε να το κάνει». 
Τα ποσοστά για την Τουρκία είναι 55% και 32% αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου