Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2020

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΕΞΕΛΙΞΕΩΝ ΣΤΟΝ ΣΥΡΙΑΚΟ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ 

Από τις 19 Δεκεμβρίου και μετά, η επίθεση των δυνάμεων του Άσαντ με Ρωσική και Ιρανική υποστήριξη κατά των τζιχαντιστών της Αλ Νούσρα και των υπολειμμάτων του Ελεύθερου Συριακού στρατού που υποστηρίζει η Τουρκία, έχει καταλήξει στην ανακατάληψη μιας τεράστιας έκτασης πάνω 1.900 τετρ. χιλμ. στην περιοχή του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ.
Ο διεθνής αυτοκινητόδρομος Μ5 που συνδέει Χαλέπι και Δαμασκό έπεσε ξανά στα χέρια του Άσαντ για πρώτη φορά από το 2012 και την πρώτη φάση του Συριακού εμφυλίου πολέμου. Δεκάδες πόλεις και χωριά που ήταν προπύργια της Αλ Νούσρα αποσπάστηκαν από τους τζιχαντιστές (βλέπε τον σχετικό χάρτη). Την Κυριακή το απόγευμα στις 16 Φεβρουαρίου τα τελευταία δυτικά προάστια του Χαλεπίου που ήταν στα χέρια των ανταρτών από τα μέσα του 2012 έπεσαν στα χέρια των δυνάμεων του Άσαντ. Χιλιάδες υποστηρικτές του καθεστώτος ξεχύθηκαν να γιορτάσουν στην Δαμασκό και σε άλλες πόλεις την ιστορική αυτή νίκη που αλλάζει όχι μόνο τους όρους της εκεχειρίας του 2018 που είχε συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας αλλά σηματοδοτεί μια καμπή στην πορεία του εμφυλίου πολέμου της Συρίας που σε λιγότερο από ένα μήνα από τώρα θα κλείσει τα 9 χρόνια διάρκειας. 

Ο Τουρκικός στρατός είδε 9 στρατιωτικά του φυλάκια με εκατοντάδες στρατιώτες του, άρματα μάχης, πυροβολικό και λοιπό εξοπλισμό να περικυκλώνονται και να περιορίζονται από τις δυνάμεις της Δαμασκού ενώ έχασε μέχρι στιγμής 14 στρατιώτες του εκεί που επιχείρησε να στήσει νέα φυλάκια και βρέθηκε μέσα στο στόχαστρο των Ρωσικών και των Συριακών αεροπλάνων. Οι τελευταίες αναφορές μάλιστα λένε ότι ο Τουρκικός στρατός αναγκάζεται να μεταφέρει ενισχύσεις πυροβολικού και πεζικού από τα Ελληνικά σύνορα προς τα εκεί. Οι εξελίξεις δεν είναι άσχετες και με την παράλληλη αντιπαράθεση στο μέτωπο της Λιβύης όπου η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα που ανοιχτά και επίσημα στηρίζει την κυβέρνηση του Σάρατζ που ηττάται και υποχωρεί στα πεδία των μαχών και η Ρωσία η μοναδική που στηρίζει ανοιχτά και εμπράκτως την κυβέρνηση του Χαφτάρ που προελαύνει. 

Αυτό που είναι σαφές είναι πως ο Πούτιν αποφάσισε να αποτινάξει από πάνω του το βαρίδι του Ερντογάν που τον είχε υιοθετήσει μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 και αφού πρώτα κατάφερε να τον στηρίξει στο να κάνει άνω κάτω την συνοχή του ΝΑΤΟ. 

Η δραματική αλλαγή στην τωρινή κατάσταση υπογραμμίζεται και από το γεγονός ότι ο Ερντογάν ασθμαίνοντας σπεύδει να αποκαταστήσει σχέσεις με την ακροδεξιά και φιλοδυτική κυβέρνηση της Ουκρανίας και επιχειρεί επαναπροσέγγιση με τις ΗΠΑ και ειδικά με την πτέρυγα εκείνη του διασπασμένου αμερικανικού ιμπεριαλισμού γύρω από τον Τραμπ. 

Μικροεπεισόδεια στις Κουρδικές περιοχές του Καμισλί στην Συρία ανάμεσα σε Κούρδους και Ρώσους από την μια μεριά και Τούρκους και Αμερικάνους από την άλλη, είναι τα πρώτα ανησυχητικά σημάδια. 

Η κλιμάκωση του πολέμου ήδη συμβαίνει αλλά τα χειρότερα δεν τα έχουμε δει ακόμη. Επιπλέον με την Τουρκική οικονομία σε δραματική κατάσταση και την Τουρκική λίρα ξανά σε πτώση δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο ακόμη θα αντέξει ο Ερντογάν που είδε μάλιστα πρόσφατα και την εργατικό κίνημα της Τουρκίας να ξεσηκώνεται με την μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση 100 χιλιάδων μεταλλεργατών που απέσπασαν αυξήσεις από 17-25% στους μισθούς τους ύστερα από πολυήμερη απεργία που παρέλυσε όλες τις μεγάλες βιομηχανικές μονάδες. 

Παράλληλα η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει και την προοπτική να δεχτεί αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες νέους πρόσφυγες από το Ιντλίμπ που ήδη στριμώχνονται στα Τουρκο-Συριακά σύνορα μέσα στον χιονιά και θα προστεθούν στα ήδη 3,5 εκατομμύρια που βρίσκονται σε Τουρκικό έδαφος. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΟΗΕ αυτή την στιγμή πάνω από 800 χιλιάδες πρόσφυγες έχουν αναγκαστεί να καταφύγουν προς τα Συριο-Τουρκικά σύνορα όπου ο Τουρκικός στρατός τους εμποδίζει να περάσουν ή ακόμη και να καταγραφούν και να μπουν στις ήδη υφιστάμενες προσφυγικές δομές υπό το πρόσχημα ότι σύντομα θα αντεπιτεθεί και θα τους επιτρέψει να γυρίσουν πίσω στις εστίες τους! Από τις σκληρές χειμωνιάτικες συνθήκες το περασμένο Σαββατοκύριακο καταγράφηκαν 9 θάνατοι γυναικόπαιδων από θερμοπληξία. Αυτές οι απώλειες ήρθαν να προστεθούν στους περίπου 350 αμάχους που έχουν χάσει την ζωή τους από τις μάχες των τελευταίων ημερών. 
ΓΧ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου