Που είναι η "εθνική ευημερία";
Η Κύπρος του Πολέμου
http://diktiospartakos.blogspot.com
Η Κύπρος του Πολέμου
http://diktiospartakos.blogspot.com
Μήπως ο Εχθρός δεν είναι μόνο ο Ερντογάν;
Μήπως είναι στην Κύπρο και είναι Ταξικός;
Πρωταθλήτρια η Κύπρος στη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων
Η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στη μείωση των εισοδημάτων των εργαζομένων, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ETUC), η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα. Μάλιστα η Συνομοσπονδία προειδοποιεί ότι αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω αύξηση της ανισότητας, λόγω της ανακατανομής του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων. Σύμφωνα με την έρευνα, το μερίδιο των εισοδημάτων των εργαζομένων στην Κύπρο μειώθηκε κατά 6% τα τελευταία δέκα χρόνια (από 55,7% του ΑΕΠ το 2009 σε 49,7% το 2019). Σημειώνεται μάλιστα ότι αυτή είναι η τρίτη χειρότερη επίδοση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, μετά την Ιρλανδία (-19,2%) και την Κροατία (-10,8%).
Αντίθετα στις περισσότερες χώρες η κατανομή του πλούτου παρέμεινε περίπου στα ίδια επίπεδα, αφού το μερίδιο των εισοδημάτων των εργαζομένων μειώθηκε οριακά στην ΕΕ (-0,8%) και στην ευρωζώνη (-0,7%). Με τα νέα δεδομένα η Κύπρος συγκαταλέγεται πλέον στις χώρες στις οποίες οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μικρότερο μερίδιο από το ΑΕΠ, σε σχέση με το κεφάλαιο. Ενδεικτικά στην ΕΕ ο μέσος όρος του μεριδίου των εργαζομένων είναι 56,2%, ενώ στην ευρωζώνη είναι 56,3%. Αντίθετα στην Κύπρο το συνολικό μερίδιο των εργαζομένων (49,7%) είναι μικρότερο από το μερίδιο του κεφαλαίου.
Η νέα τάξη των εργαζόμενων φτωχών
Η μείωση του μεριδίου των εργαζομένων οφείλεται στην υποτίμηση της εργασίας και ιδιαίτερα στις μορφές μερικής απασχόλησης. Δηλαδή, τα στοιχεία δείχνουν ότι αυξάνεται ολοένα περισσότερο η νέα τάξη των «εργαζόμενων φτωχών» η οποία δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια, λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ.
Σημειώνεται ότι η έρευνα της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων επιβεβαιώνει το πόρισμα της έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας Κύπρου (ΙΝΕΚ-ΠΕΟ), το οποίο δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα και το οποίο καταδεικνύει μεταξύ άλλων ότι η ανακατανομή του πλούτου είναι αποτέλεσμα της πολιτικής, η οποία εφαρμόστηκε από το 2013 και έπειτα. Μάλιστα κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕΚ, Ηλίας Ιωακείμογλου, επεσήμανε ότι η μείωση των εισοδημάτων των μισθωτών οφείλεται στη διαρθρωτική μετατόπιση της σχέσης της μισθωτής εργασίας με τις επιχειρήσεις.
Επεσήμανε επίσης ότι τα τελευταία χρόνια παρά τη μείωση της ανεργίας οι μισθοί παρουσίασαν μόνο μικρή αύξηση, ενώ το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας στο ΑΕΠ παρέμεινε πρακτικά αμετάβλητο. Την ίδια ώρα, πρόσθεσε, παρουσιάστηκε μετατόπιση της κερδοφορίας σε υψηλότερα επίπεδα, χάρη στη διατήρηση των αμοιβών εργασίας σε χαμηλά επίπεδα και την αυξημένη εξωτερική ζήτηση. Δηλαδή, πρόσθεσε, «η αυξημένη εξωτερική ζήτηση προκάλεσε αύξηση του βαθμού χρησιμοποίησης του παραγωγικού δυναμικού, επομένως του ΑΕΠ, υπό συνθήκες μειωμένου κόστους εργασίας, έτσι ώστε οι επιχειρήσεις να καρπώνονται ολόκληρο το όφελος της οικονομικής ανόδου χωρίς να καταβάλουν στους μισθωτούς το μερίδιο που συνήθως κατέβαλαν πριν από το 2012 και υπό συνθήκες τεχνολογικής και οργανωτικής στασιμότητας που αντανακλώνται στις πολύ μικρές αυξήσεις της παραγωγικότητας της εργασίας».
Κωνσταντίνος Ζαχαρίου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου