Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Υεμένη: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανταλλαγή αιχμαλώτων

Υεμένη: Συμφωνία για τη μεγαλύτερη μέχρι στιγμής ανταλλαγή αιχμαλώτων

Άγνωστη η τύχη των δύο Σαουδαράβων πιλότων μετά τη συντριβή του αεροπλάνου τους
EPA/STRINGER
Σε συμφωνία για την ανταλλαγή αιχμαλώτων, τη μεγαλύτερη από την έναρξη το 2014 του πολέμου που σπαράσσει τη χώρα, κατέληξαν χθες οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη, ανακοίνωσε ο ΟΗΕ.
Ο αριθμός των αιχμάλωτων που αφορά η συμφωνία δεν αναφέρεται στο κείμενο, όμως οι σιίτες αντάρτες Χούτι έκαναν λόγο για 1.400 αιχμαλώτους τους οποίους θα αφήσουν ελεύθερους.
«Πρόκειται για ένα βήμα προς την υλοποίηση των δεσμεύσεων των δύο πλευρών να αφήσουν ελεύθερους προοδευτικά όλους τους αιχμαλώτους που σχετίζονται με τη σύγκρουση, βάσει της συμφωνίας της Στοκχόλμης», ανέφεραν σε κοινή τους ανακοίνωση ο ΟΗΕ και η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) έπειτα από επταήμερη διάσκεψή τους στο Αμάν.
Στην Υεμένη αντιπαρατίθενται η διεθνώς αναγνωρισμενη κυβέρνηση της χώρας, με τη στήριξη ενός στρατιωτικού συνασπισμού υπό τη Σαουδική Αραβία, και οι σιίτες αντάρτες Χούτι, που στηρίζονται από το Ιράν.
Οι δύο πλευρές έχουν δεχθεί να ανταλλάξουν 15.000 αιχμαλώτους στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη το 2018 στη Σουηδία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όλες οι προβλέψεις της οποίας δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμη.
«Πρόκειται για ένα μέτρο καθαρά ανθρωπιστικό το οποίο πρέπει να υλοποιηθεί χωρίς καθυστέρηση, βάσει των όσων συμφωνήθηκαν στην Ιορδανία», τόνισε το υπουργείο Εξωτερικών της Υεμένης στο Twitter.
«Βάσει της συμφωνίας που πρόσφατα συνήφθη στην Ιορδανία, 1.400 αιχμάλωτοι, ανάμεσά τους Σαουδάραβες και Σουδανοί, θα αφεθούν ελεύθεροι», διευκρίνισε επίσης στο Twitter ο εκπρόσωπος των Χούτι Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ. Οι Σουδανοί στρατιώτες συμμετέχουν στον αραβικό συνασπισμό.
«Καλώ τις πλευρές να συνεχίσουν την ανταλλαγή στην οποία συμφώνησαν σήμερα (Κυριακή). Οι πρόοδοι έχουν υπάρξει πολύ αργές σε αυτό το πεδίου», υπογράμμισε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ Μάρτιν Γκρίφιθς σε ανακοίνωσή του.
Η επιτροπή της οποίας προεδρεύει, και η οποία είναι αρμόδια για την εφαρμογή για τη συμφωνία που υπεγράφη στη Σουηδία, προβλέπει να συσκεφθεί εκ νέου στα τέλη Μαρτίου προκειμένου να συζητήσει τη συνέχιση των ανταλλαγών.

Συντριβή σαουδαραβικού αεροπλάνου
Στο μεταξύ η τύχη των δύο πιλότων του μαχητικού αεροσκάφους της Σαουδικής Αραβίας το οποίο συνετρίβη στην Υεμένη παρέμενε άγνωστη χθες, δύο ημέρες μετά το συμβάν, με τον αραβικό συνασπισμό να κατηγορεί τους Χούτι ότι πυροβόλησαν εναντίον των δύο ανδρών.
Οι σιίτες αντάρτες πυροβόλησαν εναντίον των δύο πιλότων που εκτινάχθηκαν από το Tornado, το οποίο κατέπεσε στην επαρχία Τζαούφ της βόρειας Υεμένης, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του συνασπισμού, ο Σαουδάραβας συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλικι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SPA.
«Η διοίκηση των κοινών δυνάμεων του συνασπισμού θεωρεί την τρομοκρατική πολιτοφυλακή των Χούτι υπεύθυνη για τη ζωή και την υγεία του πληρώματος του Tornado βάσει του ανθρωπιστικού, διεθνούς δικαίου», υπογράμμισε ο Μάλικι.
Ο Σαουδάραβας εκπρόσωπος δεν διευκρίνισε αν τα δύο μέλη του πληρώματος επέζησαν ή αν αιχμαλωτίστηκαν από τους Χούτι, οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι κατέρριψαν το αεροσκάφος με έναν πύραυλο εδάφους- αέρος.
Το αεροσκάφος, που ανήκε στη σαουδαραβική Πολεμική Αεροπορία, συνετρίβη τη νύκτα της Παρασκευής προς Σάββατο, ένα σπάνιο συμβάν από την αρχή του πολέμου στην Υεμένη.
Μετά τη συντριβή, το τηλεοπτικό δίκτου al Massirah, όργανο των Χούτι, μετέδωσε ότι ο αραβικός συνασπισμός εξαπέλυσε πολλές επιδρομές εναντίον της αλ Χαΐζα, μια πόλη στην επαρχία Τζαούφ που είναι υπό τον έλεγχο των ανταρτών, όπου οι κάτοικοι «συγκεντρώθηκαν γύρω από τα συντρίμμια του αεροσκάφους».
Οι Χούτι έκαναν λόγο για πολλούς νεκρούς από τις επιδρομές, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά.
«Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, 31 άμαχοι σκοτώθηκαν και 12 τραυματίστηκαν στις αεροπορικές επιδρομές στην αλ Χαΐζα», επεσήμανε το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (Ocha).
Σε ανακοίνωσή του ο αραβικός συνασπισμός παραδέχθηκε «ότι υπήρξαν ενδεχομένως παράπλευρες απώλειες» στη διάρκεια μιας επιχείρησης «αναζήτησης και διάσωσης» στο σημείο της συντριβής.
Η Save the Children κατήγγειλε τον θάνατο παιδιών στις επιδρομές αυτές, με τον διευθυντή της Ξαβιέ Ζουμπέρ να ζητεί «να προστατευθούν τα παιδιά (…) θύματα αυτής της φρικτής σύγκρουσης που καταστρέφει τη ζωή εκατομμυρίων Υεμενιτών εδώ και πέντε χρόνια».
Όπως αναφέρουν διάφορες ανθρωπιστικές οργανώσεις, από τον πόλεμο στην Υεμένη έχουν σκοτωθεί δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως άμαχοι. Εξάλλου 24,1 εκατομμύρια, δηλαδή περισσότερα από τα δύο τρίτα του πληθυσμού, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Πηγές: ΑΜΠΕ, AFP, DPA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου