Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου 2020

Πληροφορίες για μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων από τον Έβρο στη Συρία


Πληροφορίες για μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων από τον Έβρο στη Συρία
© AFP 2019 / DELIL SOULEIMAN / Delil Souleiman
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο τουρκικός στρατός μεταφέρει δυνάμεις και τεθωρακισμένα οχήματα από τα σύνορα με την Ελλάδα στα σύνορα με τη Συρία.
Για μεταφορά τουρκικών στρατευμάτων από τα σύνορα με την Ελλάδα στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας – μία «ανάσα» από το Ιντλίμπ της Συρίας – κάνουν λόγο πληροφορίες, οι οποίες βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Πιο συγκεκριμένα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Hurriyet» αναφέρει ότι δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα, από διάφορες περιοχές της Τουρκίας, έχουν συρρεύσει στην επαρχία Χατάι, κοντά στα συρο-τουρκικά σύνορα.

Τα συγκεκριμένα οχήματα, τα οποία μεταφέρουν πολλαπλές στρατιωτικές μονάδες, αναμένεται να ενισχύσουν τα τουρκικά παρατηρητήρια στην περιοχή του Ιντλίμπ.

Από την πλευρά του, ο ανταποκριτής του «ΣΚΑΪ» στη γειτονική χώρα, Μανώλης Κωστίδης, αποκάλυψε ότι τουλάχιστον τέσσερα οβιδοβόλα μεταφέρθηκαν από την Ανδριανούπολη στην επαρχία Χατάι, ενισχύοντας περαιτέρω της τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ένταση στην περιοχή του Ιντλίμπ έχει αναζωπυρωθεί σημαντικά, με την Άγκυρα να στέλνει επιπλέον στρατεύματα, υπό τον φόβο μίας ευρύτερης σύγκρουσης.
Ρωσικό κατηγορώ στην Άγκυρα

Τις τελευταίες εβδομάδες, άλλωστε, ο συριακός στρατός πραγματοποιεί επιχειρήσεις στην επαρχία του Ιντλίμπ, με στόχο την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών οργανώσεων.

Η ένταση κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας ότι ο συριακός στρατός έπληξε τουρκικά παρατηρητήρια στις βόρειες περιοχές του συριακού Ιντλίμπ. Η Άγκυρα, μάλιστα, προχώρησε σε αντίποινα, πλήττοντας δεκάδες συριακούς στόχους. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είχε κατηγορήσει τη Συρία και τη Ρωσία για επιθέσεις κατά πολιτών στην επαρχία Ιντλίμπ, απειλώντας μάλιστα, με αντίποινα εναντίον των συριακών δυνάμεων και σε περιοχές εκτός του Ιντλίμπ.

Την ίδια ώρα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Μαρία Ζαχάροβα, κατήγγειλε ότι η κλιμάκωση στο Ιντλίμπ οφείλεται στην αποτυχία της Άγκυρας να συμμορφωθεί με τις συμφωνίες του 2019.

Στο μεταξύ, πληροφορίες του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρουν ότι τρομοκράτες και εξτρεμιστές εφοδιάζονται με όπλα και πυρομαχικά από περιοχές κατά μήκος των συνόρων με την Τουρκία.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο, την επίθεση των εξτρεμιστών σε γειτονικές επαρχίες της Συρίας, κάτι το οποίο έχει οδηγήσει τον συριακό κυβερνητικό στρατό στο να αναλάβει δράση.
«Οι άμαχοι υποφέρουν από προβοκάτσιες τρομοκρατικών οργανώσεων, οι οποίες τους χρησιμοποιούν ως “ζωντανές ασπίδες” εναντίον των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων» ανέφερε η Μόσχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου