Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Στο «γύψο» και οι διαδηλώσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Στο «γύψο» και οι διαδηλώσεις από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Απαγόρευση και διάλυση κινητοποιήσεων μέχρι ιδιώνυμα αδικήματα κατά διαδηλωτών προβλέπει νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη βουλή το επόμενο διάστημα
Από απαγόρευση και διάλυση διαδηλώσεων μέχρι και ιδιώνυμα αδικήματα στη διάρκεια της τέλεσης τους προβλέπει νομοσχέδιο της κυβέρνησης που αναμένεται το επόμενο διάστημα να κατατεθεί στη Βουλή, από το υπουργείο «προστασίας του Πολίτη».
Στο στόχαστρο της κυβέρνησης Μητσοτάκη μπαίνουν πλέον και οι «λαϊκές συναθροίσεις». Με πρόσχημα την αποφυγή της …κυκλοφοριακής συμφόρησης από μικρές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και την …πτώση του τζίρο των καταστημάτων (λες και φταίνε οι πορείες γι’ αυτό) η κυβέρνηση θα επιδιώξει να βάλει στο «γύψο» και το δικαίωμα συμμετοχής στα συλλαλητήρια! 

Το αντιδραστικό νομοσχέδιο – διαποτισμένο από λογικές τύπου «αποφασίζομεν και διατάσσομεν» – που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση προβλέπει μεταξύ άλλων ως ιδιώνυμο αδίκημα τη συμμετοχή σε διαδήλωση που έχει «απαγορευτεί νομίμως» από την αστυνομία…

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει σωρεία αόριστων προβλέψεων που η ερμηνεία τους – λάστιχο μπορεί να χρησιμοποιηθούν από τις κρατικές δυνάμεις καταστολής σαν αφορμή για απαγόρευση διαδηλώσεων, τη διάλυση τους μέχρι και την επιβολή ποινών φυλάκισης σε διαδηλωτές!

Για παράδειγμα, προβλέπεται πως για μια διαδήλωση μπορεί να υπάρξει απαγόρευση αν «επαπειλείται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια» ή μπορεί να απαγορευθεί αν «απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής σε ορισμένη περιοχή», περίπτωση κατά την οποία, μάλιστα, το φιλόστοργο έναντι των εργατών, συνταξιούχων κτλ διαδηλωτών μπορεί να προτείνει «άλλες περιοχές κατάλληλες για την πραγματοποίηση της συνάθροισης». 

Επίσης η «παρείσφρηση ατόμων σε διαδήλωση με σκοπό να αλλοιώσουν με βιαιοπραγίες τον ειρηνικό χαρακτήρα της» μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σαν πρόσχημα από την αστυνομία για διάλυση της διαδήλωσης και για συλλήψεις διαδηλωτών. Δηλαδή ομάδες που θα δρουν προβοκατόρικα γύρω και μέσα σε μια διαδήλωση θα μπορούν να …αξιοποιηθούν από τον κρατικό μηχανισμό για τη διάλυση ολόκληρης της πορείας!

Με βάσει τις συγκεκριμένες προβλέψεις του νομοσχεδίου μπορούν να επιβληθούν περιορισμοί και σε διαδηλώσεις που είναι σε εξέλιξη.

Ειδικότερα παρέχεται η δυνατότητα στις αστυνομικές αρχές να διαλύσουν μια διαδήλωση αν «πραγματοποιείται παρά την έκδοση απόφασης απαγόρευσης», αν «συμμετέχοντες δεν συμμορφώνονται προς τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν» και αν «μετατρέπεται σε βίαιη». Για την απαγόρευση ή τον περιορισμό διαδηλώσεων “λαμβάνονται υπόψη:

α) ο εκτιμώμενος αριθμός συμμετεχόντων,

β) η περιοχή πραγματοποίησης της,

γ) ο βαθμός επικινδυνότητας αυτής”.

Ποινές φυλάκισης σε βάρος διαδηλωτών

Με την κατηγορία του ιδιώνυμου αδικήματος απειλούνται όσοι δεν συμμορφωθούν στους περιορισμούς των διαδηλώσεων. Συγκεκριμένα τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι το νομοσχέδιο προβλέπει:

— Πως «όσοι μετέχουν σε δημόσια συνάθροιση, η οποία έχει απαγορευθεί νόμιμα με απόφαση της αρμόδιας αστυνομικής αρχής ή παρεμποδίζουν τη διεξαγωγή δημόσιας συνάθροισης, τιμωρούνται με φυλάκιση μέχρι ενός (1) έτους».

— Με φυλάκιση μέχρι ενός έτους τιμωρούνται και «όσοι δεν συμμορφώνονται με τους περιορισμούς που επιβάλλει η παριστάμενη αστυνομική αρχή».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου