Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2020

Νόμιμες οι Επαναπροωθήσεις αποφάσισε η Ευρωπαική Ένωση-εκεί φωλιάζει το μίσος κατά των προσφύγων

Στροφή 180 μοιρών και αποδοχή μαζικών επαναπροωθήσεων από το ΕΔΔΑ
Σε μία απόφαση στα μέτρα της «Ευρώπης - φρούριο» και του δόγματος της «ασφάλειας» απέναντι σε πρόσφυγες και μετανάστες, το το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αποδέχθηκε μαζικές επαναπροωθήσεις μεταναστών χωρίς την εξατομικευμένη εξέταση των φακέλων τους, όταν αυτοί εισέρχονται παράνομα στην επικράτεια της χώρας που διατάσσει την απομάκρυνση τους.
Παρά το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου απαγορεύει τις μαζικές απελάσεις, το Δικαστήριο δικαίωσε την Ισπανία η οποία αποφάσισε ομαδική επιστροφή στο Μαρόκο περίπου 75 πολιτών τρίτων χωρών -προσφύγων και μεταναστών- οι οποίοι επιχείρησαν να εισέλθουν στην επικράτεια της. Το επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε είναι ότι οι ίδιοι οι μετανάστες έθεσαν τον εαυτό τους σε «παράνομη κατάσταση» αποφασίζοντας να εισέλθουν στα σύνορα της Ισπανίας όχι από εξουσιοδοτημένο σημείο εισόδου αλλά παράνομα.

Προσφυγή στο δικαστήριο έκαναν δύο νεαροί πολίτες αφρικανικών χωρών οι οποίοι το 2014 μαζί με πολυπληθή ομάδα μεταναστών και προσφύγων, επιχείρησαν να υπερβούν την περίφραξη της αυτόνομης πόλης Μαλίλα στο Μαρόκο, η οποία ανήκει διοικητικά στην επικράτεια της Ισπανίας. Στην πόλη οι ισπανικές αρχές έχουν τοποθετήσει φράγμα 13 χιλιομέτρων με τρεις πρόσθετους παράλληλους φράκτες. Οι δύο νεαροί ήταν μέρος μεγαλύτερης ομάδας που επιχείρησε να μπει με αυτόν τον τρόπο εντός της Μαλίλα. Το δικαστήριο αναγνωρίζει πως οι δύο προσφεύγοντες είχαν φύγει από τις χώρες τους -Μάλι και Ακτή Ελεφαντοστού- λόγω πολέμων και συρράξεων , πλην όμως δικαιολογεί την απόφαση απέλασης τους ως αποτέλεσμα δικών τους ενεργειών.

Κρίνει μάλιστα το ΕΔΔΑ, ότι ακριβώς εξαιτίας της απόφασης τους να μην τηρήσουν τις νόμιμες διαδικασίες για να εισέλθουν σε ισπανικό έδαφος, είτε με βίζα είτε με την έγερση δικαιωμάτων για πρόσφυγες κλπ, δεν πρέπει να θεωρηθεί η Ισπανία υπεύθυνη που δεν τους επέτρεψε να έχουν νομική αναφορά. Όσα ακολούθησαν την παράνομη είσοδο τους στο ισπανικό έδαφος, αποφαίνεται το δικαστήριο, είναι αποτέλεσμα αποκλειστικά δικών τους ενεργειών.

Με αυτήν την συλλογιστική το Δικαστήριο δικαιώνει την Ισπανία για την απόφαση της μαζικής απέλασης και αρνείται τους ισχυρισμούς των δύο Αφρικανών ότι είναι θύματα μιας γενικευμένης τακτικής επαναπατρισμού χωρίς, εξατομικευμένη, εξέταση φακέλων και χωρίς παροχή νομικής υποστήριξης.

Η υπόθεση εισήχθη στο δικαστήριο το 2015. Κατά την πρώτη εξέταση της, το 2017, το Δικαστήριο είχε λάβει εντελώς αντίθετη απόφαση, αφού διαπίστωσε παραβίαση της ΕΣΔΑ από την Ισπανία, για την μαζική απέλαση και για μη εξατομικευμένη διαδικασία. Η Ισπανία ωστόσο ζήτησε να εξεταστεί η υπόθεση υπό ευρεία σύνθεση.

Οργανώσεις που ασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα φοβούνται ότι η απόφαση θα θέσει ένα επικίνδυνο προηγούμενο σε ολόκληρη την ΕΕ και θα επιτρέψει στην Ισπανία να συνεχίσει να εκτελεί τις ρητές απελάσεις της, οι οποίες είναι επίσης γνωστές ως pushbacks ή «hot returns».

Η απόφαση αγνοεί εντελώς την πραγματικότητα στα ευρωπαϊκά σύνορα και ιδιαίτερα στην κατάσταση των Αφρικανών στα σύνορα μεταξύ Ισπανίας και Μαρόκου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Ευρωπαϊκού Κέντρου Συνταγματικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Wolfgang Kaleck, ο οποίος υποστήριξε τους προσφεύγοντες μετανάστες.

«Επιπλέον, θα θεωρηθεί ως λευκή επιταγή για περισσότερες βίαιες επαναπροωθήσεις στην Ευρώπη»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου