Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Η Κίνα “πατά φρένο” στην άμυνα;

Δημοσίευμα στη διαδικτυακή έκδοση της κινεζικής εφημερίδας “South China Morning Post”, θέλει το Πεκίνο να έχει αναθεωρήσει τα σχέδια ναυπήγησης 5ου και 6ου αεροπλανοφόρου και θα παραμείνει με τα συμβατικής πρόωσης. Αυτό καταρχήν δείχνει να παραπέμπει σε προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί για το σύστημα πρόωσης πυρηνοκίνητου αεροπλανοφόρου, ενώ δεν έχουν επιλυθεί ικανοποιητικά και τα προβλήματα των συμβατικών…
Μπορεί ανάμεσα στα ζητήματα που αντιμετωπίζονται να εντάσσονται οι ηλεκτρομαγνητικοί καταπέλτες, που αν επιλύονταν θα αποτελούσε μια ισχυρού συμβολισμού “τεχνολογική νίκη” απέναντι στους Αμερικανούς που αντιμετωπίζουν παρόμοια ζητήματα με τη ναυπήγηση των αεροπλανοφόρων τύπου “FORD”. Επιπρόσθετα, το φλέγον ζήτημα των μαχητικών που θα μεταφέρουν τα αεροπλανοφόρα, όπως έχουν αναφέρει έγκριτα μέσα σε Ελλάδα και εξωτερικό. Ωστόσο, φαίνεται πως στην κινεζική σκέψη έχουν παίξει και άλλοι παράγοντες ρόλο…

Ίσως η Κίνα να διαπίστωσε ότι για να αντιμετωπίσει τις Ηνωμένες Πολιτείες δεν χρειάζεται προς το παρόν τουλάχιστον, περισσότερα αεροπλανοφόρα. Όπως και οι ΗΠΑ, τις ομάδες μάχης τις χρησιμοποιεί για προβολή ισχύος. Άρα και οι Κινέζοι, πέραν ενός ζητήματος “δημόσιας εικόνας”, πρεστίζ κατά το κοινώς λεγόμενο, επί της ουσίας θα χρειαζόταν τα αεροπλανοφόρα κυρίως για να προστατεύσει τις θαλάσσιες εμπορικές οδούς από τις οποίες εξάγονται τα κινεζικά προϊόντα σε όλο τον κόσμο.

Για να προστατεύσει το ηπειρωτικό της έδαφος, η Κίνα φαίνεται πως σταδιακά αποκτά ό,τι της χρειάζεται για να αντιμετωπίσει την αμερικανική στρατιωτική ισχύ. Διαθέτει εξ ορισμού το γεωγραφικό πλεονέκτημα, οπότε δεν χρειάζεται να αντιπαρατάξει παρόμοια “δομή δύναμης” με τη στρατιωτική ισχύ των ΗΠΑ.

Αρκεί να διαθέτει τα κατάλληλα όπλα στο πλαίσιο της “στρατηγικής άρνησης πρόσβασης” (area denial strategy), για να αποτρέψει αυτή καθαυτή την… απροβλημάτιστη έλευση της αμερικανικής στρατιωτικής ισχύος και μάλιστα με την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να κάνει “περίπατο” αντιμετωπίζοντας στρατιωτικά την Κίνα.

Στο πλαίσιο της ίδιας στρατηγική εντάσσονται και τα τεχνητά νησιά στη Νότια Σινική θάλασσα, καθώς σε μεγάλο βαθμό εξασφαλίζουν “προβολή ισχύος” στην άμεση γεωγραφική “γειτονιά” της Κίνας, αφού μπορεί εκεί να εγκαταστήσει υψηλής τεχνολογίας, φονικότητας και βεληνεκούς οπλικά συστήματα, επεκτείνονται τη συνολική “ακτίνα κάλυψης” του ηπειρωτικού κορμού.

Το επιχείρημα λοιπόν είναι, μήπως οι Κινέζοι τελικά συνειδητοποίησαν ότι το το εξ ορισμού “ακριβό σπορ” της άμυνας με οπλικά συστήματα τεχνολογίας αιχμής θα μπορούσε να αποδειχθεί μπούμερανγκ από την άποψη της συνολικής οικονομικής βιωσιμότητας του κράτους.

Σε αυτά τα πολυδάπανα προγράμματα εντάσσονται τόσο τα αεροπλανοφόρα όσο και μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Με τις ανησυχίες ότι η παγκόσμια οικονομία εισέρχεται σταδιακά σε φάση επιβράδυνσης και ενδεχομένως ύφεσης, θα ήταν ουτοπία να θεωρηθεί ότι η Κίνα δεν θα επηρεαστεί.

Έρχεται και η νέα κατάσταση που δημιουργεί στην οικονομία ο νέος κορονοϊός και οι Κινέζοι αντιλαμβάνονται πλέον απόλυτα ότι η οικονομική φρόνηση υπαγορεύει την επιβράδυνση και των πολυδάπανων αναπτυξιακών προγραμμάτων στον τομέα της άμυνας. Η κατάσταση αυτή βέβαια επηρεάζει την ανώτατη ηγεσία της Κίνας.

Αυτό σημαίνει ότι τα προβλήματα χρεώνονται από τον λαό ως αποτυχία στην ηγεσία του Σι Τζινπίνγκ, καθώς η κινεζική νοοτροπία είναι εκτός από εκ φύσεως συντηρητική… και ολίγον προληπτική. Καλός χρυσός και άγιος ο Σι, αν δεν είναι όμως τυχερός… αν είναι άτυχος ίσως πρέπει αν το ξαναδούμε το θέμα! Σημειώστε το αυτό…

Ο εμπορικός πόλεμος με τις ΗΠΑ δεν είναι παρελθόν παρά την αρχική συμφωνία που υπογράφτηκε. Σε ένα διεθνές περιβάλλον προβληματικό, οι Κινέζοι έπρεπε να επιλέξουν ποια προγράμματα θα επιβραδύνουν. Φαίνεται, ότι οι τεράστιες επενδύσεις σε τομείς όπως αυτός της τεχνητής νοημοσύνης (AI: Artificial Intelligence), ο οποίος έχει και πιο… πολιτικές εφαρμογές, που αφορούν στον έλεγχο της κατάστασης στο εσωτερικό, θα έχει προτεραιότητα.

Προγράμματα όπως αυτά του Rail Gun ίσως διασωθούν διότι και σε αρκετά προχωρημένο στάδιο δείχνουν αν είναι και το πλεονέκτημα στο πλαίσιο της αποτρεπτικής στρατηγικής θα είναι πολύ μεγάλο για να εγκαταλειφθούν. Το ίδιο ισχύει και για τα πολυηχητικά όπλα (hypersonic), καθώς θα πρόσθεταν εντυπωσιακές δυνατότητες καταστροφής του αντιπάλου.

Κατά συνέπεια πυρηνικά αεροπλανοφόρα 70.000 τόνων με τα μαχητικά τους, αλλά και η ανάπτυξη αξιόπιστων αεροκινητήρων που θα πρέπει να ενσωματώνουν τα τελευταία, νέα μαχητικά πέμπτης γενιάς με χαρακτηριστικά stealth, οι αεροκινητήρες, ο ξέφρενος ρυθμός ναυπήγησης πλοίων επιφανείας κ.λπ., μπορούν να περιμένουν… καλύτερες οικονομικά μέρες. Η Κίνα βάζει εξ αντικειμένου προτεραιότητες, καθώς η υπερεξάπλωση αφορά και το εσωτερικό, όχι μόνο τη δράση στο εξωτερικό…
Γ.Α.-Μ.Β.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου