Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου 2020

Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου

Ενυπόγραφες αλήθειες για το προσφυγικό από κατοίκους της Λέσβου
«Ειπώθηκαν τόσα ψέματα που ντράπηκαν τα ίδια , μια και δεν ντράπηκαν τα στόματα που τα έλεγαν»
Μ. Λουντέμης

200 και πλέον πολίτες της Λέσβου υπογράφουν το παρακάτω κείμενο για το προσφυγικό.
«Ως κάτοικοι της Λέσβου με ανεπτυγμένο το περί δικαίου αίσθημα θεωρούμε χρέος μας να καταπνίξουμε το ψέμα και την άγνοια σχετικά με το προσφυγικό – μεταναστευτικό που το νησί μας ακούσια επωμίστηκε .
Οι δρόμοι κι οι τόποι της προσφυγιάς και της μετανάστευσης , στους οποίους και ο λαός μας πολλές φορές κατέφυγε αναζητώντας τρόπους αξιοπρεπούς διαβίωσης ,επιφέρουν μεγάλες αλλαγές και στον ντόπιο πληθυσμό. 

Οι αλλαγές αυτές , οι οποίες αρχικά με υπομονή και αλληλεγγύη αντιμετωπίστηκαν, σταδιακά και εξαιτίας της ανυπαρξίας μεταναστευτικής πολιτικής , έγιναν αντικείμενο προβληματισμού και αγωνίας για πιθανή διαιώνιση του προβλήματος . Η καθημερινότητα της ζωής των κατοίκων της Μόριας και των γύρω περιοχών , που κύρια πλήττονται και σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο του προσφυγικού έχει ανατραπεί. Στην πόλη της Μυτιλήνης το πρόβλημα εστιάζεται κυρίως στο νοσοκομείο ,όπου ο πολλαπλασιασμός των ασθενών, η υποστελέχωσή του και η έλλειψη διερμηνέων δημιουργεί ασφυκτική κατάσταση . 

Η ίδια ασφυξία παρουσιάζεται συγκεκριμένες μέρες μπροστά στα ΑΤΜ. Η παραπληροφόρηση , η διασπορά ψευδών ειδήσεων και η καλλιέργεια κλίματος φόβου απειλούν την κοινωνική συνοχή , δυσφημίζουν το νησί πανελλαδικά με συνέπεια να πλήττεται και ο τουρισμός.

Αοριστολογίες και ανώνυμες καταγγελίες περί βεβηλώσεων ιερών χώρων και συμβόλων είναι εντελώς ανυπόστατες . Μεμονωμένα περιστατικά είναι αποδεδειγμένα αποτελέσματα προβοκάτσιας μέσα στα πλαίσια της καλλιέργειας κλίματος ξενοφοβίας. Η παρατηρούμενη παραβατικότητα αναλογικά με την αύξηση του πληθυσμού, ουδόλως αντιστοιχεί στα ασύστολα ψέματα που κυκλοφορούν. 

Εν κατακλειδι το νησί μας παραμένει ένας όμορφος , φιλόξενος και ασφαλής τόπος προορισμού και διαβίωσης για κατοίκους , φοιτητές και επισκέπτες . Γι αυτό δεν θα επιτρέψουμε η ανεπάρκεια της κρατικής εξουσίας να λειτουργήσει διχαστικά αμαυρώνοντας και στοχοποιώντας κάθε μορφή αλληλεγγύης όσων με ψυχραιμία και ανθρωπιά διεκδικούν ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όλους , ντόπιους και ξένους. Το να χάσουμε την ανθρώπινη πλευρά του χαρακτήρα μας εξυπηρετεί όσους θέλουν να μας αποπροσανατολίσουν σχετικά με τα πραγματικά αίτια της υφιστάμενης κατάστασης και την κακή διαχείρισή της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου