Όταν οι κυβερνήσεις σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βρετανία …«πετσόκοβαν» τις δαπάνες υγείας
Οι τέσσερις χώρες που μέχρι στιγμής έχουν τους περισσότερους νεκρούς από τον Κορωνοϊό στην Ευρώπη, τα προηγούμενα χρόνια επέβαλαν δραματικές περικοπές στα δημόσια συστήματα υγείας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
facebook.com/theodoropan theodoropoulos@imerodromos.gr
Οι τέσσερις χώρες που μέχρι στιγμής έχουν τους περισσότερους νεκρούς από τον Κορωνοϊό στην Ευρώπη, τα προηγούμενα χρόνια επέβαλαν δραματικές περικοπές στα δημόσια συστήματα υγείας
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
facebook.com/theodoropan theodoropoulos@imerodromos.gr
Μέχρι το απόγευμα του Σαββάτου σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Βρετανία 6.933 άνθρωποι είχαν πεθάνει εξαιτίας του κορωνοϊού. Στην Ιταλία έχουν πεθαίνει 4.825 άνθρωποι (ο υψηλότερος αριθμός παγκοσμίως). Στην Ισπανία έχουν αποβιώσει 1.326 άνθρωποι. Στη Γαλλία 562 άνθρωποι έχασαν τη μάχη με τη ζωή σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας και 220 άνθρωποι χάθηκαν στη Βρετανία όπως ανακοινώθηκε από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS).
Τα κρούσματα του ιού και στις τέσσερις χώρες είναι δεκάδες χιλιάδες, ενώ κάθε μέρα οι μακάβριες λίστες θα μεγεθύνονται… Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας και των τεσσάρων χωρών βρίσκονται είτε στο «κόκκινο», είτε στα όρια τους. Οι τεράστιες ελλείψεις σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό και προσωπικό δεν μπορούν να αντισταθμιστούν από τις ηρωικές προσπάθειες γιατρών και νοσηλευτών…
Οι περικοπές στον τομέα της υγείας που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις των τεσσάρων ισχυρών καπιταλιστικών χωρών (οι τρείς από αυτές Γαλλία, Ιταλία, Βρετανία είναι μέλη και των G8) προκειμένου να πετύχουν τους δημοσιονομικούς στόχους και να περιορίσουν τα περιβόητα ελλείμματα την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης σήμερα δημιουργούν εκατόμβες νεκρών εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού.
Η διάλυση των δημόσιων συστημάτων υγείας. Οι δραστικές περικοπές σε προσωπικό και εξοπλισμό αλλά και η παράδοση του ευαίσθητου τομέα της υγείας στην ιδιωτική πρωτοβουλία αποτέλεσαν στρατηγική επιλογή της ΕΕ και εφαρμόστηκε με ευλάβεια από τις κυβερνήσεις των κρατών – μελών της. Σύμφωνα με στοιχεία που είχε παρουσιάσει ο ευρωβουλευτής Μάρτιν Σίρντεβαν, από το 2011 έως το 2018 η Κομισιόν ζήτησε 63 φορές από κράτη-μέλη της να μειώσουν τις δαπάνες για την Υγεία ή και να προχωρήσουν σε ιδιωτικοποιήσεις στον συγκεκριμένο κλάδο (https://www.efsyn.gr/themata/infowar/235139_oi-63-mahairies-tis-ee-sta-eyropaika-systimata-ygeias.)
Το σχέδιο προχώρησε. Τα αποτελέσματα στην πρώτη μεγάλη κρίση που εκδηλώθηκε με την πανδημία του νέου κορωνοϊού είναι δυστυχώς για τους λαούς εδώ…
Γαλλία: 17.000 λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με το 2013
Όλο το 2019, οι απεργίες των επαγγελματιών της υγείας διαδέχονταν η μία την άλλη. Η κυβέρνηση Μακρόν όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ανήγγειλε ούτε ένα ευρώ για να υποστηρίξει το σύστημα υγείας. Πλέον η «μάχη» με τον κορωνοϊό δίνεται με τεράστιες ελλείψεις βασικού εξοπλισμού, γιατρών και νοσηλευτών.
Η κρίση της δημόσιας υγείας στη Γαλλία ωστόσο δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Λίγο πριν από τα Χριστούγεννα, σε ανοιχτή επιστολή τους 660 νοσοκομειακοί γιατροί εξέπεμψαν «SOS». Τα δημόσια νοσοκομεία πεθαίνουν στη Γαλλία, ανέφεραν και προειδοποιούσαν ότι οι περικοπές στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής και η έλλειψη προσωπικού οδηγούν σε κλείσιμο κλινών.
Στις αρχές Φεβρουαρίου, πάνω από τριακόσιοι γιατροί σε μεγάλες πόλεις υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από διευθυντικά πόστα και περιορίστηκαν μόνο στα ιατρικά τους καθήκοντα, θέλοντας να καταδείξουν την κρισιμότητα της κατάστασης.
Η κυβέρνηση Μακρόν συνεχίζει τις πολιτικές των περικοπών στην υγεία, όπως ακριβώς έπραξε και το προήγουμενο διάστημα η κυβέρνηση του «σοσιαλιστή» Ολάντ. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός της κυβέρνησης Ολάντ το 2014 ήταν να περικοπούν το διάστημα 2015 – 2017 συνολικά 21 δισ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα και υγεία προκειμένου η Γαλλία να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους!
Το γαλλικό σύστημα υγείας βρίσκεται σε μία διαρκή πτώση παροχής υπηρεσιών τα τελευταία 8 χρόνια λόγω περικοπών, αναφέρει η ελληνίδα αναισθησιολόγος – εντατικολόγος Χρυσούλα Παπαγεωργίου που εργάζεται στο στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Tenon» στο Παρίσι. «Στα τμήματα επειγόντων δουλεύουν σε οριακές συνθήκες εδώ και ενάμιση χρόνο. Γίνονται συνενώσεις νοσοκομείων και τμημάτων, με αποτέλεσμα φέτος να έχουμε 17.000 λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με το 2013. Τον τελευταίο χρόνο ήμασταν διαρκώς σε απεργιακές κινητοποιήσεις, λόγω υποστελέχωσης στα δημόσια νοσοκομεία», δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη της, στο ΑΠΕ – ΜΠΕ.
Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Γαλλία γίνεται …«διαλογή» των νοσούντων για να εισέλθουν στην εντατική λόγω της έλλειψης κλινών. Μπαίνουν στις ΜΕΘ, όσοι νοσούντες κρίνουν οι γιατροί ότι έχουν περισσότερες ελπίδες να ζήσουν…
Ιταλία: Περικοπές 37 δισ. ευρώ την τελευταία 10ετια στην υγεία
Την τελευταία 10ετία οι κυβερνήσεις της Ιταλίας προχώρησαν σε περικοπές 37 δισ. ευρώ. Εξαιτίας των μέτρων εξαλείφθηκαν 150.000 νοσοκομειακές κλίνες και το προσωπικό των νοσοκομείων μειώθηκε κατά 46.000 άτομα. Αυτά τα στοιχεία παρουσίας ο Κάρλο Τσιάτο, ο επιδημιολόγος και πρώην διοικητής εταιρειών υγείας του δημοσίου, στην εφημερίδα» ΑΥΓΗ.
«Στο δημόσιο σύστημα Υγείας οι λογικές που κυριάρχησαν, ήταν οικονομίστικες, της αποκαλούμενης επάρκειας από τον ισοσκελισμό των προϋπολογισμών και των δημοσίων δαπανών, που έδειξαν ότι μπροστά σε μια έκτακτη κατάσταση το σύστημα αντιμετωπίζει δυσκολίες. Οι δραστικές περικοπές προσωπικού, κλινών, μονάδων εντατικής και οικονομικών πόρων, στον βωμό της δημοσιονομικής προσαρμογής, έδειξαν σήμερα τις αρνητικές τους συνέπειες», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κ. Τσιάτο.
Σε μόλις δέκα χρόνια, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ιταλίας, εκτιμάται ότι έκλεισαν 359 νοσοκομειακές πτέρυγες, πέρα από πολυάριθμα μικρά νοσοκομεία που άλλαξαν χρήση ή εγκαταλείφθηκαν.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση του Κομμουνιστικού Κόμματος: «Τα δεδομένα του OOΣΑ λένε πως στην Ιταλία οι δαπάνες υγείας είναι κάτω από το μέσο όρο, είτε στο σύνολο, είτε σε επίπεδο δημόσιας υγείας. Οι συνεχείς περικοπές που πραγματοποίησαν τα τελευταία 30 χρόνια οι κυβερνήσεις της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς (μαζί με το Κίνημα των 5 αστέρων) έφεραν μπροστά στην πρώτη δυσκολία σε κατάρρευση το Εθνικό Σύστημα Υγείας, μια αποδόμηση που έγινε σιωπηλά, αργά και σταδιακά, αλλά που αυτές τις μέρες κάνει πολύ θόρυβο. Γιατί; Εξαιτίας της υγειονομικής έκτακτης ανάγκης που ζούμε έφτασαν λίγες μέρες για να φτάσουμε, στις πιο πληγείσες περιοχές, σε κορεσμό των νοσοκομείων, φέρνοντας στην επιφάνεια την ανεπάρκεια δομών, των μηχανημάτων και του προσωπικού. Αυτό που ενδιαφέρει είναι το κέρδος κι όχι οι εργαζόμενοι!
Αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία της Ιταλίας γίνεται …«διαλογή» των νοσούντων για να εισέλθουν στην εντατική λόγω της έλλειψης κλινών. Μπαίνουν στις ΜΕΘ, όσοι νοσούντες κρίνουν οι γιατροί ότι έχουν περισσότερες ελπίδες να ζήσουν…
Βρετανία: Τα σχέδια περικοπών στην υγεία διαδέχονταν το ένα το άλλο…
«Η Βρετανία έχει μειώσει τις νοσοκομειακές κλίνες της κατά σχεδόν 160.000 από τα τέλη της δεκαετίας του ’80, οπότε οι γιατροί άρχισαν να μειώνουν τον χρόνο νοσηλείας και να προσπαθούν να ελαττώσουν την ανάγκη για νοσοκομειακή φροντίδα, στο πλαίσιο ανάλογων προσπαθειών ανά την Ευρώπη», ανέφερε πρόσφατο άρθρο των New York Times. «Σήμερα όμως», συνέχιζε η αμερικανική εφημερίδα, «η Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα στην Ευρώπη με τις λιγότερες κατά κεφαλήν νοσοκομειακές κλίνες, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ενωση».
Το δημόσιο Βρετανικό Σύστημα υγείας είναι σε κατάσταση αποσύνθεσης αφού εφαρμόστηκε μια σκληρότατη πολιτική περικοπών τα τελευταία χρόνια. Σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Ιndependent» (3/11/2015) αναφερόταν την περίοδο 2011 – 2013 έχουν περικοπεί από το βρετανικό ΕΣΥ 10,8 δισ. λίρες. Με ποιον τρόπο έγινε αυτό; Ο βασικότερος ήταν η αλλαγή του τρόπου χρηματοδότησης των νοσοκομείων. Δεν χρηματοδοτούνταν από το κράτος – μέσω των «τοπικών ΕΣΥ» – ανάλογα με τον πληθυσμό στον οποίο αναφέρονται, αλλά ανάλογα με τις «επιδόσεις» τους, με τα «αποτελέσματά» τους… Οι νόμοι της αγοράς σε όλο τους το μεγαλείο και στην υγεία.
Αυτή όμως ήταν η αρχή. Το 2016 μπήκε μπροστά ένα ακόμα πιο σκληρό πρόγραμμα περικοπών. Το σχέδιο αφορούσε μια «στρατηγική συρρίκνωση» του NHS (Εθνικό Σύστημα Υγεία), με κλείσιμο και συνένωση νοσοκομείων και κλινικών και απώτερο στόχο τη μείωση του κόστους κατά 20%, δηλαδή ενός ποσού 22 δισεκατομμυρίων λιρών, στην πενταετία 2016 – 2020. Η αναδιάρθρωση των υπηρεσιών σχεδιάζεται σε τοπικό επίπεδο, με βάση τις ιδιαίτερες τοπικές ανάγκες και στατιστικά, περίπου σε επίπεδο «δήμων» ή «υπερ-δημοτικών» ενοτήτων. Σε όλη τη χώρα εκπονούνται 44 τέτοια σχέδια, με στόχο να έχουν υλοποιηθεί μέχρι το 2020.
(Πηγές: https://www.theguardian.com/society/2017/mar/03/nhs-being-hit-by-cuts-to-beds-as-well-as-to-social-care & https://www.england.nhs.uk/integratedcare/ )
Τα αποτελέσματα των συγκεκριμένων σχεδίων. Η Βρετανία έχει ήδη από τους μικρότερους αριθμούς γιατρών ανά 1.000 κατοίκους (μόλις 2.8) μεταξύ των χωρών της ΕΕ και το δεύτερο μικρότερο αριθμό κρεβατιών νοσηλείας (2,76/1.000)…
Με αυτές τις τεράστιες ελλείψεις σε κλίνες, προσωπικό και υποδομές καλείται να αντιμετωπίσει τον κορωνοϊό το Βρετανικό Σύστημα Υγείας.
Ισπανία: «Οι περικοπές στην υγεία σκοτώνουν», φώναζαν γιατροί και νοσηλευτές από το 2012!
Η κυβερνώντες της Ισπανίας άρχισαν τις περικοπές στην υγειονομική περίθαλψη από το 2009. Μαζικά όμως τα μέτρα λιτότητας, εισήχθησαν κυρίως με το Νομοθετικό Διάταγμα 16/2012 και περιλάμβαναν τη μετακύλιση του κόστους ορισμένων φαρμάκων στα άτομα, τον περιορισμό της υγειονομικής περίθαλψης στους μετανάστες και τη μείωση των δαπανών για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, τον εξοπλισμό και τις υποδομές.
Στις 20 Απριλίου 2012 η τότε κυβέρνηση εξήγγειλε δημοσιονομικές περικοπές ύψους περίπου 7 δισ. ευρώ στον τομέα της υγείας. «Δεν υπάρχουν χρήματα για να πληρώσουμε τις δημόσιες υπηρεσίες» δήλωνε μια μέρα νωρίτερα ο τότε πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι. Οι περικοπές συνεχίστηκαν και όλα τα επόμενα χρόνια με τους προϋπολογισμούς να προβλέπουν μειώσεις στις δαπάνες υγείας.
Αυτές οι πολιτικές οδήγησαν:
— Ο αριθμός των εργαζομένων στο SNS (Εθνικό Σύστημα Υγείας της Ισπανίας) να μειωθεί κατά 28.500 την περίοδο 2011-1014!
— Εκατοντάδες νοσοκομεία και κέντρα υγείας να παραχωρηθούν σε ιδιώτες!
— Σύμφωνα με τους «Γιατρούς του Κόσμου» μετά την επιβολή των μέτρων λιτότητας το Σεπτέμβριο του 2012, σε καθημερινή βάση 2.300 πολίτες έχαναν το δικαίωμα πρόσβασης στο σύστημα υγείας και οι ανασφάλιστοι στη χώρα υπολογίζονται σε 873.000 ανθρώπους!
Τον Νοέμβριο του 2012 και ενώ το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2013, προέβλεπε ακόμα μεγαλύτερες περικοπές στην παροχή υπηρεσιών δημόσιας υγείας και την ιδιωτικοποίηση πολλών νοσοκομείων, δεκάδες χιλιάδες γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό διαδήλωναν στη Μαδρίτη σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δημοσιονομικές περικοπές που χτυπούσαν ιδιαίτερα τον κλάδο της Υγείας και για την απόφαση των τοπικών αρχών να ιδιωτικοποιήσουν νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
«Η δημόσια υγεία δεν είναι προς πώληση, αλλά προς υπεράσπιση» και «οι περικοπές στην υγεία σκοτώνουν» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ήταν γραμμένα σε πανό. Σχεδόν οκτώ χρόνια μετά οι γιατροί και το νοσηλευτικό προσωπικό της Ισπανίας, δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου