Φωτογραφία: Λ.Κ. / www.respondmigration.com
efsyn.gr
Την ύπαρξη κέντρου κράτησης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, κοντά στο χωριό Πόρος, επιβεβαίωσε έμμεσα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού παραδέχτηκε ότι για να το ξέρουν οι New York Times δεν είναι μυστικό.
Σε ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών για δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας Times σχετικά με «μυστικό κέντρο κέντρο κράτησης μεταναστών» στα σύνορα του Έβρου απάντησε το εξής:
«Φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνουμε ότι είναι μια παγκόσμια εφημερίδα με μεγάλη επιρροή. Άρα, αν το γνωρίζουν οι New York Times, δεν βλέπω πόσο μπορεί να είναι μυστικό ένα τέτοιο κέντρο κράτησης. Δεν υπάρχει κανένα μυστικό κέντρο κράτησης στην Ελλάδα. Όλα τα ζητήματα που έχουν να κάνουν είτε με την περιφρούρηση των συνόρων, είτε με τα θέματα ασφαλείας, είναι διαφανή. Εφαρμόζονται το Σύνταγμα, οι Νόμοι και το Κοινοτικό Κεκτημένο και δεν υπάρχει τίποτα κρυφό» υποστήριξε.
Όταν ρωτήθηκε για νεκρό μετανάστη από Έλληνα συνοριοφύλακα ο κ. Πέτσας προχώρησε σε ακόμα μία διάψευση κάνοντας λόγο για fake news, παρά τα στοιχεία για τους θανάτους των Μοχάμαντ αλ Αραμπ την Καθαρά Δευτέρα και Μουχάμαντ Γκουλζάρ την περασμένη Τετάρτη.
«Όσον αφορά την αναφορά σε τραυματισμούς ή και νεκρούς, που είχαμε ακούσει το προηγούμενο διάστημα, έχουμε διαψεύσει κατηγορηματικά ότι υπάρχει τέτοιο ζήτημα, από πλευράς τουλάχιστον ελληνικής, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό. Και όσο περνάει ο καιρός, φαντάζομαι ότι όλοι καταλαβαίνετε, ότι αυτό που από την πρώτη στιγμή είπαμε ισχύει. Δηλαδή, ότι πρόκειται για μια οργανωμένη τουρκική προπαγάνδα και διασπορά fake news. Φανταστείτε: Αν υπήρχαν τέτοια θύματα, δεν θα τα είχατε δει;»
Οι NYT στο χθεσινό δημοσίευμα δημοσίευσαν μαρτυρίες, φωτογραφίες, χάρτες, ρεπορτάζ και ηλεκτρονικά εργαλεία χωρικής ανάλυσης, που σύμφωνα με τους συντάκτες επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του κέντρου, όπως επίσης την είδηση περί νεκρού 22χρονου στις 2 Μαρτίου, μέσω βίντεο-ντοκουμέντα και συνεντεύξεις δύο μαρτύρων.
Tην ύπαρξη του κέντρου κράτησης στον Πόρο επιβεβαίωσε και πρόσφατη μελέτη του ερευνητικού προγράμματος Respond Project που συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα και υπογραμμίζει πως το ελληνικό κράτος χρησιμοποιεί εξωνομικές μεθόδους ελέγχου της μετανάστευσης στην περιοχή του Έβρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου