Γράφτηκε από Super User
Paola Tamma
Ο κορονοϊός προκαλεί πανεθνικές απεργίες στην Ιταλία
Η επιδημία του κορονοϊού στην Ιταλία προκάλεσε πανεθνικές απεργίες που εξαπλώθηκαν από τους εργάτες των ναυπηγείων στη Λιγουρία στο βορρά μέχρι χαλυβουργούς στην Απουλία στο νότο, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα αφεντικά των συνδικάτων.
Ενώ οι κυβερνήσεις σε όλη την Ευρώπη καλούν τους εργαζόμενους να εργάζονται από το σπίτι, υπάρχουν πολλοί Ιταλοί εργάτες των οποίων οι εργασίας μπορούν να γίνουν μόνο σε σούπερ μάρκετ, εργοστάσια, αποβάθρες και χαλυβουργεία.
Οι αυθόρμητες απεργίες άρχισαν την Πέμπτη και τώρα ξεφυτρώνουν σε ολόκληρη την Ιταλία1, με τους εργαζόμενους που ανησυχούν ότι οι εργοδότες τους δεν εξασφαλίζουν προστασία από την εξάπλωση του ιού.
Την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε πραγματοποίησε μια τηλεδιάσκεψη2 παράλληλα με τους υπουργούς υγείας, οικονομίας, εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, προκειμένου να μεσολαβήσει μεταξύ των δύο πλευρών.
Μετά από 18 ώρες διαπραγματεύσεων, τα συνδικάτα και οι εργοδότες υπέγραψαν πρωτόκολλο ασφάλειας.
«Για το καλό της χώρας, για την προστασία της υγείας των εργαζομένων. Η Ιταλία δεν σταματά», ανέφερε ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε.
Το πρωτόκολλο «θα επιτρέψει σε επιχειρήσεις σε όλους τους τομείς, μέσω της χρήσης δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και μείωσης ή αναστολής της εργασίας, να εξασφαλίσει την ασφάλεια του χώρου εργασίας», ανέφεραν τα συνδικάτα Cgil, Cisl και Uil. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της La Repubblica3.
Οι φόβοι των εργαζομένων
Η Ρώμη εξέδωσε την Τετάρτη ένα διάταγμα4 με το οποίο ζητά να δουλεύουν οι εργαζόμενοι από απόσταση και να λαμβάνουν άδεια μετ’ αποδοχών, συμβουλεύοντας το κλείσιμο «μη ουσιαστικών» γραμμών παραγωγής και ενθαρρύνοντας την κοινωνική απομόνωση και τήρηση κανόνων υγιεινής σε βιομηχανικούς χώρους. Ωστόσο, δεν διέταξε ένα πλήρες κλείσιμο της παραγωγής και άφησε τις εταιρείες να «αυτο-ρυθμιστούν».
Ορισμένα εργοστάσια, όπως η αυτοκινητοβιομηχανία Fiat Chrysler, ανακοίνωσαν προσωρινό κλείσιμο των χώρων για να επιτρέψουν την εφαρμογή κανόνων υγιεινής και την αναδιοργάνωση της παραγωγής5. Άλλα έχουν εξοπλίσει τους εργαζόμενους με μάσκες και γάντια.
Αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για πολλούς εργοστασιακούς εργάτες, οι οποίοι παραπονούνται ότι οι εργοδότες τους δεν ήταν σε θέση να εγγυηθούν τα μέτρα «κοινωνικής απομόνωσης».
«Οι εργοστασιακοί εργάτες δεν είναι πολίτες για 24 ώρες μείον οκτώ. Δεν είναι ανεκτό να βλέπουν την καθημερινή τους ζωή προστατευμένη και εγγυημένη από πολλούς κανόνες, αλλά μόλις περάσουν τις πύλες του εργοστασίου βρίσκονται σε μια νεκρή ζώνη», δήλωσε η Φραντσέσκα Ρε Νταβίντ, εκπρόσωπος των εργοστασιακών εργατών του συνδικάτου Fiom-Cgil, στην καθημερινή εφημερίδα La Repubblica6.
Οι εργάτες στο ναυπηγείο Fincantieri στη Λιγουρία, όπου ένας εργάτης βρέθηκε θετικός στις εξετάσεις κοροναϊό, κήρυξε απεργία την Πέμπτη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και έχει εξαπλωθεί σε άλλα ναυπηγεία της εταιρείας στη χερσόνησο. Οι εργαζόμενοι στην Ilva, χαλυβουργείο στη νότια περιοχή της Πούλια, κήρυξαν απεργία 10 ημερών εξαιτίας έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού.
Οι τρεις κύριες συνδικαλιστικές οργανώσεις της χώρας, η Cgil, η Cisl και η Uil, ζήτησαν το κλείσιμο όλων των εργοστασίων μέχρι τις 22 Μαρτίου7, εκτός από εκείνα που παρέχουν «βασικές δημόσιες υπηρεσίες» και στον τομέα της υγείας, προκειμένου να «απολυμάνουν, να ασφαλίσουν και να αναδιοργανώσουν τους χώρους εργασίας» και κήρυξαν απεργία εκτός εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις αυτές.
Αυξανόμενη ανησυχία
Στο απέναντι μέτωπο, οι ηγέτες των επιχειρήσεων αντιτίθενται στην παύση της παραγωγής, ζητώντας αντ’ αυτού μια «ισορροπημένη λύση στη σοβαρή κατάσταση της στιγμής, συμβιβάζοντας τις διαφορετικές ανάγκες και αποφεύγοντας να προκληθούν ζημιές που θα μπορούσαν να αποδειχθούν ανεπανόρθωτες». Η Confindustria, το λόμπι της ιταλικής βιομηχανίας, πρόσθεσε σε ανακοίνωση νωρίτερα αυτή την εβδομάδα8 ότι οποιοιδήποτε περαιτέρω περιορισμοί θα έχουν «αναπόφευκτα αντίκτυπο στον κύκλο εργασιών και στην απασχόληση».
Ο εκπρόσωπος της Confindustria της Λομβαρδίας, Μάρκο Μπονομέττι, αποκάλεσε την Πέμπτη τις απεργίες «ανεύθυνες», κατηγορώντας τα συνδικάτα ότι «εκμεταλλεύονται αυτό το φαινόμενο»9.
Οι εργαζόμενοι θα πρέπει «να σκεφτούν πρώτα απ’ όλα την υγεία τους», δήλωσε η εκπρόσωπος της Cgil στην Λομβαρδία Έλενα Λαττουάντα, μιλώντας την Παρασκευή στο Radio Popolare.
Ζητούν το κλείσιμο μη σημαντικών εργοστασίων παραγωγής και την προστασία όλων των εκτεθειμένων εργαζομένων, όπως είναιοι υπάλληλοι των σούπερ μάρκετ και οι εργαζόμενοι στο χώρο των αποστολών.
«Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να κλείσουν και να απολυμανθούν τις Κυριακές, εξασφαλίζοντας τη δυνατότητα αγορών σε καλύτερες συνθήκες... Η παράδοση στο σπίτι μπορεί να είναι απαραίτητη για την παροχή πρώτων βοηθειών, αλλά θα πρέπει να αποφύγουμε τις υπερβολικές αγορές», δήλωσε η Λαττουάντα.
«Δεν πρόκειται μόνο για τα εργοστάσια».
Μετάφραση: e la libertà
Paola Tamma, «Coronavirus sparks nationwide strikes in Italy», Politico, 15 Μαρτίου 2020· Europe Solidaire Sans Frontières.
Antonello Zecca
Η συνάντηση μεταξύ του Κόντε, της Confindustria και των συνδικάτων είναι ένα αρρωστημένο αστείο
Δεν είμαστε ζώα για σφάξιμο! [Non siamo carne da macello!] Αυτό είναι το hashtag που χρησιμοποίησαν οι εργάτες κι οι εργάτριες πολλών εργοστασίων από τον Βορρά μέχρι τον Νότο της Ιταλίας ως απάντηση στα περιοριστικά μέτρα που πήρε η κυβέρνηση Κόντε για να σταματήσει τη διάδοση της επιδημίας Covid19 – η οποία έχει ήδη μολύνει σχεδόν 13.000 ανθρώπους στη χώρα.
Οι εργάτες κι οι εργάτριες έχουν κατέβει σε απεργία από την Electrolux στην Σουσεγκάνα, μέχρι το Pasotti στην Μπρέσια, από το GKN στο Κάμπι Μπιτζέντζιο, μέχρι το Piaggio στην Ποντεντέρα, από το Avio στο Πομιλιάνο ντ’ Άρκο, μέχρι το Fincantieri στο Παλέρμο, για να μην αναφέρουμε τις πιέσεις και τις διαμαρτυρίες στο Dalmine και το Same στο Μπέργκαμο, δύο εργοστάσια τα οποία έκλεισαν μετά τις δράσεις των εργαζομένων σε μια ζώνη που επηρεάστηκε ιδιαίτερα από την επιδημία. Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες ξεκίνησαν απεργία ενάντια στην απόφαση της κυβέρνησης να μην συμπεριληφθούν στα μέτρα περιορισμού της επιδημίας παραγωγικές δραστηριότητες που δεν είναι άμεσα αναγκαίες (οι τομείς τροφίμων και φαρμακευτικών προϊόντων για παράδειγμα, αποτελούν αντιθέτως απαραίτητες δραστηριότητες).
Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τα αφεντικά, η παραγωγή αυτοκινήτων, πλυντηρίων ρούχων και... όπλων(!) μπορεί να συνεχιστεί κανονικά, ενώ εκατομμύρια εργαζόμενοι και εργαζόμενες πρέπει να φτάσουν στους χώρους εργασίας τους με ξέχειλες δημόσιες συγκοινωνίες και προφανώς χωρίς τήρηση των κανόνων της κοινωνικής αποστασιοποίησης που προβλέπονται από τις υγειονομικές αρχές ως απαραίτητο μέσο για τη συγκράτηση της επιδημίας. Ταυτόχρονα, τα εργοστάσια και τα γραφεία συχνά δεν έχουν τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εγγυηθούν τις ελάχιστες απαιτούμενες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας για όσους/ες δουλεύουν.
Δεν ήταν οι περισσότερο ή λιγότερο ειλικρινείς εκκλήσεις των βιομηχάνων για «καλή θέληση» αυτό που ώθησε την κυβέρνηση Κόντε σήμερα το πρωί να συγκαλέσει επείγουσα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των εκπροσώπων της Confindustria και των συνδικάτων για να συζητήσουν για την «αφάλεια» των χώρων εργασίας. Ούτε η δράση των ηγεσιών των συνδικαλιστικών συνομοσπονδιών, οι οποίες μέχρι χθες περιορίστηκαν να κάνουν «συστάσεις» στα αφεντικά και την κυβέρνηση για την απολύμανση των χώρων εργασίας και τη διανομή προστατευτικού εξοπλισμού στους/στις εργαζόμενους/ες. Ήταν οι αυθόρμητες απεργίες, ο αγώνας και η αυτοοργάνωση των εργαζομένων, αυτό που ανάγκασε τον πρωθυπουργό να καλέσει αυτή τη συνάντηση.
Μόνο σήμερα ο Μαουρίτσιο Λαντίνι, γενικός γραμματέας της μεγαλύτερης ιταλικής συνωμοσπονδίας CGIL, αναγκάστηκε να πει ότι η υγεία των εργαζομένων είναι πιο σημαντική από τα κέρδη (ένα αρκετά ριζοσπαστικό σύνθημα και μάλλον ασυνήθιστο για τον βασικότερο ηγέτη της CGIL). Αλλά το είπε όταν οι αυθόρμητες αγωνιστικές δράσεις των εργαζομένων είχε θέσει στο επίκεντρο τη συζήτηση για την υγεία των εργατών και των εργατριών.
Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο, ο πρωθυπουργός Κόντε, στο τέλος της συνέντευξης Τύπου σήμερα, δήλωσε ότι θα εξασφαλιστούν συνθήκες υγιεινής στους/στις εργαζόμενους/ες με τη διανομή «δωρεάν προστατευτικών κιτ». Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η απολύμανση των χώρων εργασίας και η παροχή μάσκας και τζελ είναι ανεπαρκείς και καθυστερούν. Ειδικά στο επίκεντρο της επιδημίας –Λομβαρδία, Εμίλια-Ρομάνια και Βενετία– η μη βασική παραγωγή έχει σταματήσει προσωρινά. Όμως, ακόμη και αυτό το ελάχιστο κέρδος είναι συνέπεια του εργατικού αγώνα.
Ωστόσο, το βασικό αίτημα των εργαζομένων να σταματήσει η μη απαραίτητη παραγωγή έπεσε στο κενό. Οι συνδικαλιστικές συνομοσπονδίες, συμπεριλαμβανομένης της FIOM-CGIL (ένωση μεταλλεργατών), δέχτηκαν περισσότερο ή λιγότερο το πλαίσιο κυβέρνησης/αφεντικών, δηλώνοντας ότι στους χώρους εργασίας που πληρούσαν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της συμφωνίας θα συνεχιζόταν η εργασία ενώ σε άλλες περιπτώσεις όπου αυτό δεν συνέβαινε, οι απεργίες θα συνεχιστούν. Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι απρόθυμη να πραγματοποιήσει οποιαδήποτε πραγματική σύγκρουση. Ίσως η συμφωνία να επικυρωθεί από όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των μεγάλων εργασιακών χώρων (ακόμη ούτε αυτό δεν είναι απόλυτα βέβαιο), αλλά τι γίνεται με τους μικρότερους χώρους όπου υπάρχει χαμηλό επίπεδο συνδικαλιστικής οργάνωσης ή δεν υπάρχει καμία συνδικαλιστική οργάνωση (όπου εργάζεται η πλειοψηφία των ανθρώπων στην Ιταλία), ή για τους εργαζόμενους σε υπεργολάβους;
Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν ενδιαφέρεται πραγματικά για την υγεία των εργαζομένων που στην πραγματικότητα στηρίζουν ολόκληρη την εθνική οικονομία και επίσης έχει αποδείξει ότι ενδιαφέρεται μάλλον περισσότερο για τον ισολογισμό της Confindustria παρά για την ευημερία των εκατομμυρίων εργαζομένων. Επιπλέον, σε μια δραματική κατάσταση όπου τα ποσοστά θνησιμότητας είναι τόσο υψηλά στην Ιταλία –στη δεύτερη θέση μετά την Κίνα και στην πέμπτη παγκοσμίως– με τον ιό να πλήττει την πιο βιομηχανοποιημένη περιοχή της χώρας και ενώ εξακολουθεί να υπάρχει άγνωστος αριθμός ασυμπτωματικών φορέων που μπορεί να μεταδώσουν τον ιό, η άρνηση αυτή να σταματήσει η παραγωγή θα μπορούσε να θεωρηθεί εγκληματική.
Τα αφεντικά κατέστησαν σαφές ότι δεν θέλουν να διακόψουν την μη απαραίτητη παραγωγή, διότι αυτό θα σήμαινε ότι θα χάσουν, χωρίς να μπορέσουν ενδεχομένως να επανακτήσουν, το μερίδιο αγοράς απέναντι στους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους και τη θέση τους στην παγκόσμια καπιταλιστική αλυσίδα. Κι όλ’ αυτά, παρά το γεγονός ότι μια μαζική μετάδοση της ασθένειας μεταξύ των εργαζομένων θα πλήξει και τα συμφέροντα των βιομηχάνων που τότε θα δυσκολευτούν σε μεγάλο βαθμό να συνεχίσουν η παραγωγή. Την ίδια στιγμή αυτή η ανεύθυνη στάση θα ασκήσει τεράστια πίεση στο σύστημα υγείας που έχει εξαντληθεί ύστερα από δεκαετίες περικοπών τόσο σε πόρους, όσο και σε προσωπικό. Αυτό αποτελεί απόδειξη της τρέλας και του ανορθολογισμού του καπιταλιστικού συστήματος που για να επιβιώσει πρέπει να βυθίσει ολόκληρη την κοινωνία στο χάος και τη βαρβαρότητα.
«Ο τερματισμός όλης της μη απαραίτητης παραγωγής» είναι το το βασικό ζήτημα σήμερα, επειδή οι εργαζόμενοι δεν είναι ζώα για σφάξιμο στο όνομα του κέρδους.
#Lenostrevitevalgonopiudeiloroprofitti
13 Μαρτίου 2020
Μετάφραση: e la libertà
Antonello Zecca, «Incontro Conte-Confindustria-sindacati: un’ignobile commedia», Sinistra Anticapitalista, 13 Μαρτίου 2020.
Antonello Zecca, «The meeting between Conte, Confindustria and the trades unions is a sick joke», International Viewpoint, 18 Μαρτίου 2020.
Σημειώσεις
1 «Continua l’ondata di scioperi per la sicurezza», Rassegna Sindicale, 13 Μαρτίου 2020.
2 Palazzo Chigi, «In corso a Palazzo Chigi la videoconferenza del Presidente...», Twitter, 13 Μαρτίου 2020.
3 Alberto Custodero, «Coronavirus, firmato protocollo sicurezza lavoratori. Governo: “Ammortizzatori sociali per tutti”», La Repubblica, 14 Μαρτίου 2020.
4 «Coronavirus, Conte firma il Dpcm 11 marzo 2020», Governo Italiano, 11 Μαρτίου 2020,
5 FCA, «Nuovi interventi straordinari di FCA per l’emergenza COVID-19 in Italia», 11 Μαρτίου 2020.
6 Marco Patucchi, «Re David, Fiom-Cgil: "Gli operai abbandonati a se stessi nell'emergenza coronavirus, ora ci pensi il governo”», La Repubblica, 13 Μαρτίου 2020.
7 CGIL, CISL, UIL, UILM, «Le Fabbriche si fermino fino a Domenica 22 marzo oer applicare le misure sanitarie di contrasto al COVID-19», 12 Μαρτίου 2020.
9 «Bonometti: “Salute da garantire e produzioni in sicurezza, scioperi irresponsabili”», Stream24 - Il Sole 24 Ore, 18 Μαρτίου 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου