Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Πρόβες ολοκληρωτικού ελέγχου των πληθυσμών

Πρόβες ολοκληρωτικού ελέγχου των πληθυσμών
Εκτός από τον εγκλεισμό στα σπίτια, τα αντεργατικά μέτρα και τα προνόμια στην εργοδοσία, τα κράτη κάνουν πρόβες ολοκληρωτικού ελέγχου των πληθυσμών. Ευκαιρίας δοθείσης και για "καλό σκοπό"…

Ένα αποκαλυπτικό δημοσίευμα για τον τρόπο με τον οποίο οι κυβερνήσεις αξιοποιούν την τεχνολογία στην επιτήρηση των περιορισμών που τίθενται σε όλο τον κόσμο, με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, δημοσιεύει το Reuters, δίνοντας μια ανατριχιαστική εικόνα για τις δυνατότητες του κρατικού μηχανισμού να αναπτύσσει, σε συνεργασία με τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, γιγαντιαία δίκτυα παρακολούθησης και φακελώματος του λαού, έτοιμα για κάθε χρήση, σε έκτακτες και σε «κανονικές» συνθήκες.
Η Vodafone, η Deutsche Telekom, η Orange και πέντε άλλοι πάροχοι τηλεπικοινωνιών συμφώνησαν να μοιραστούν τα δεδομένα της τοποθεσίας κινητής τηλεφωνίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εντοπίσουν την εξάπλωση του κοροναϊού, ανέφερε την Τετάρτη η ομάδα πίεσης GSMA. Οι εταιρείες, όπως η Telefonica, η Telecom Italia, η Telenor, η Telia και η A1 Telekom Austria, συναντήθηκαν με τον επικεφαλής της βιομηχανίας της ΕΕ Thierry Breton τη Δευτέρα.
Σύμφωνα με το πρακτορείο, στη Γερμανία η «Deutsche Telekom» ενημερώνει τις αρχές για το κατά πόσο τηρούνται οι περιορισμοί εκεί που έχουν κλείσει σχολεία και καταστήματα,

παρακολουθώντας τις κινήσεις των κατόχων «έξυπνων» τηλεφώνων.

Στην Ιταλία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επίσης προσφέρουν στις αρχές συγκεντρωτικά στοιχεία για την παρακολούθηση των κινήσεων των ανθρώπων, ιδιαίτερα στην περιοχή της Λομβαρδίας, όπου τα δεδομένα χρησιμοποιούνται για να ελεγχθεί το κατά πόσο οι κάτοικοι συμμορφώνονται με τις εντολές για παραμονή στο σπίτι.
Στην Αυστρία η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας μοιράζεται τα δεδομένα με το κράτος μέσω μιας εφαρμογής ανάλυσης κίνησης που αναπτύχθηκε από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Γκρατς, το οποίο έχει χρηματοδοτήσει!
Οι χώρες από τη Σιγκαπούρη στην Ταϊβάν και το Ισραήλ χρησιμοποιούν διάφορες μεθόδους, όπως εφαρμογές smartphone που εντοπίζουν επαφές, ηλεκτρονικό φράχτη με κινητό τηλέφωνο, εντοπισμός τηλεφώνου μέσω δορυφόρου και βραχιολάκια εντοπισμού θέσης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.
Να μην ξεχνάμε και τις ειδικές εφαρμογές εντοπισμού που χρησιμοποίησε η Ν. Κορέα, πρακτικές δύσκολα ανεκτές σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όπως εκτεταμένη χρήση καμερών ασφαλείας στους δρόμους, παρακολούθηση στοιχείων πιστωτικών-χρεωστικών καρτών για αποκάλυψη συναλλαγών κάθε «ύποπτου», παρακολούθηση των διαδρομών του μέσω καταγραφής και ανάλυσης των στοιχείων GPS από τα κινητά τηλέφωνα και τα αυτοκίνητα κ.ά.
«Συμφωνήσαμε να προετοιμάσουμε τα μέτρα ηλεκτρονικής επιτήρησης για άτομα που βρίσκονται σε καραντίνα ή αυτοαπομόνωση, επειδή αυτά τα μέτρα πρέπει να τηρούνται πλήρως» είπε ο Ρουμάνος πρόεδρος.
Όσο κι αν προσπαθούν να δημιουργήσουν την αίσθηση ότι οι καταγραφές τους αφορούν μαζικά και ανώνυμα δεδομένα και όχι εξατομικευμένη και προσωποποιημένη παρακολούθηση, το σίγουρο είναι ότι οι δυνατότητες τέτοιων μηχανισμών είναι ανεξάντλητες και κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει το μέγεθος της πληροφορίας που καταλήγει στις κρατικές αρχές.
Δεν πρέπει επομένως να υπάρχει κανένας εφησυχασμός για μεθόδους και εργαλεία παρακολούθησης και καταγραφής που έχουν δοκιμαστεί και σε άλλες χώρες με πρόσχημα τις «έκτακτες» συνθήκες, όπως γίνεται τώρα και στη χώρα μας, σε πρώτη φάση με την εισαγωγή της κινητής τηλεφωνίας στον έλεγχο των απαγορεύσεων στην κίνηση.
Αύριο μεθαύριο, όταν θα κρίνουν ότι η εξουσία τους κινδυνεύει, θα διστάσουν να χρησιμοποιήσουν αυτές τις πρακτικές, και ακόμη πιο εξελιγμένες, ενάντια στον λαό και στους πολιτικούς τους αντιπάλους; Ας μην έχει κανείς καμιά αμφιβολία γι αυτό.
Εφ.Π.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Reuters, ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου