Κυριακή 22 Μαρτίου 2020

ΕΛΔΥΚ: Παίζουν με τις ζωές των φαντάρων για να πουλούν φθηνά χρυσαφικά και καλλυντικά σε Στρατιωτικούς!

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑΣ
ΕΛΔΥΚ: Η καραντίνα της υποκρισίας και της ανευθυνότητας
Η πλειοψηφία των στρατιωτών έχει υποδεχτεί τα νέα μέτρα καραντίνας στα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ με ανησυχία και σκεπτικισμό. Και αυτό, όχι διότι δεν αναγνωρίζουμε την σοβαρότητα των υγειονομικών και οικονομικών κινδύνων που ενέχει μια πανδημία, αλλά διότι τα μέτρα «προστασίας» χαρακτηρίζονται από υποκρισία, έωλες δικαιολογίες και επικίνδυνη αφέλεια σε βάρος της σωματικής και ψυχολογικής υγείας μας.

Όντας μήνες μακριά από τις οικογένειές μας, πολλών οι άδειες ήλθαν να ακυρωθούν στα πλαίσια των μέτρων που πάρθηκαν στα στρατόπεδα της ΕΛΔΥΚ. Βεβαίως, κανείς αξιωματικός δεν ρώτησε και δεν ενδιαφέρθηκε αν και πότε οι στρατιώτες (των οποίων οι πτήσεις πραγματοποιήθηκαν κανονικά) θα αποζημιωθούν από τις αεροπορικές εταιρίες.

Οι προσεχείς άδειες του Πάσχα φημολογείται πως επίσης θα ακυρωθούν ή θα περιοριστούν στην Κύπρο υπό τον φόβο του ιού ο οποίος θερίζει τον «λιγότερο ασφαλή έξω κόσμο» από τον οποίο αναμένεται να συνεχίσουμε να έχουμε παντελώς αποκλειστεί για εβδομάδες.


Είναι όμως πράγματι ο έξω κόσμος λιγότερο ασφαλής; Ή μάλλον, είναι το στρατόπεδο πιο ασφαλές από τα σπίτια των οικογενειών μας όπως ισχυρίζεται η διοίκηση της μονάδας;

Η απάντηση κατά την άποψη μου είναι αποφατική διότι όπως προαναφέρθηκε, η στρατιωτική καραντίνα, ιδιαίτερα του 2ου τάγματος, είναι υποκριτική και αναποτελεσματική. 


Στο στρατόπεδο Ανδρέας Ζάκος στεγάζεται, λειτουργεί και συνεχίζει να λειτουργεί το λεγόμενο «πρατήριο». Ένα «αφορολόγητο» ιδιωτικό κατάστημα το οποίο παρέχει ότι ακριβώς ο μέσος στρατιώτης δεν θα χρειαστεί ή σπανίως θα χρειαστεί κατά την διάρκεια της θητείας του:

καλλυντικά, τσάντες ομού, χρυσαφικά, βαλίτσες, ρολόγια, πορτοφόλια, κολόνιες κα. 


Το παράδοξο είναι όμως το εξής:

στην επιχείρηση αυτή, η οποία βάση οδηγιών της Κυπριακής κυβέρνησης μάλλον θα έπρεπε να είχε ανασταλεί η λειτουργία της από τις 16η Μαρτίου, εργάζονται πέρα από πολίτες και στρατιώτες της μονάδας. Οι δε αυτοί στρατιώτες έρχονται καθημερινά σε επαφή όχι μόνο με τους εργαζόμενους πολίτες του πρατηρίου, αλλά και με τους δεκάδες πελάτες (στρατιωτικοί και οικογένειες αυτών – πολίτες) οι οποίοι εισέρχονται στο στρατόπεδο «καραντίνα» για να ψωνίσουν επί καιρών πανδημίας τσάντες Versace και αρώματα Armani.

Ένας ακόμη λόγος στον οποίο αντικατοπτρίζεται η σαθρότητα των επιχειρημάτων υπέρ αυτής της καραντίνας έγκειται στο γεγονός ότι αυτή περιορίζεται μόνο στους στρατιώτες και δεν επεκτείνεται στους μόνιμους στρατιωτικούς. Οι τελευταίοι, μετά την λήξη του καθημερινού ωραρίου τους εξέρχονται του στρατοπέδου οπού κανείς δεν μπορεί να «αστυνομεύσει» τις κοινωνικές τους συναναστροφές. Βεβαίως, μπορεί να ισχυριστεί κανείς ότι οι αξιωματικοί και υπαξιωματικοί είναι υπεύθυνοι/ες στρατιωτικοί και λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα αυτοπροστασίας και αυτοπεριορισμού. Εύλογα όμως, ο λόγος για υπευθυνότητα καταρρίπτεται στις πολλάκις «απείθαρχες» επισκέψεις στρατιωτικών στο πρατήριο. Mπορούνε πλέον, υπό το φως αυτών των δεδομένων και υπό τις εύλογες ανησυχίες έναντι του κοροναϊού οι γονείς μας να αποθέσουν την εμπιστοσύνη τους στον διοικητή ο οποίος επιτρέπει την λειτουργία του πρατηρίου υπό αυτές τις συνθήκες;

Η πιθανότητα θετικού κρούσματος στο στρατόπεδο είναι μάλλον θέμα χρόνου και η μετάδοσή του εντός, θα αποβεί πιο επιθετική απ’ ότι στην κοινωνία για τους παρακάτω λόγους:

στεγαζόμαστε περίπου 100 άτομα ανά κτήριο, κοιμόμαστε 15-20 άτομα ανά θάλαμο 30 τετραγωνικών, ο ένας δίπλα και πάνω από τον άλλον, σιτιζόμαστε από την ίδια κουζίνα και χρησιμοποιούμε τις ίδιες κοινές τουαλέτες – λουτρά.

Ας αναλογιστεί κανείς, γνωρίζοντας με επιστημονική βεβαιότητα την ευκολία μετάδοσης του ιού, ιδιαίτερα σε κλειστούς χώρους (λόχους, θαλάμους, μαγειρεία, τουαλέτες, ΚΨΜ) και την μεγάλη διάρκεια επώασης του, πόσο γρήγορα μπορεί να μολυνθούν δεκάδες στρατιώτες εντός ολίγων ημερών υπό την συνέχιση αυτού του ανεύθυνου καθεστώτος.

Ας λάβουν υπόψιν οι αρμόδιοι και την ψυχολογική κατάσταση των στρατιωτών την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

Ας λάβουν επίσης υπόψιν, τολμώ να πω, και το κόστος στη εθνική ασφάλεια το οποίο θα επιφέρει ένα μολυσμένο από τον ιό τάγμα.

Η αναστολή λειτουργίας του πρατηρίου και η άμεση αποσυμφόρηση των στρατοπέδων με την παροχή αδειών πρέπει να επέλθει άμεσα.

Ο Ελληνικός Στρατός και η Κυβέρνηση οφείλει να μεριμνήσει για την μεταφορά μας στην Ελλάδα και μην να περιορίσουν τις άδειές μας στη μεγαλόνησο των οποίων οικονομικό κόστος ελάχιστοι μπορούμε και επιθυμούμε να επιβαρυνθούμε.
Στρατιώτης 2M/K ΕΛΔΥΚ.



ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
diktiospartakos.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου