Συνεχίζει την κατρακύλα χωρίς φρένα το αμερικανικό αργό εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών ότι οι πρόσφατες περικοπές στην παραγωγή δεν θα καταφέρνουν να αντισταθμίσουν τη βουτιά στη ζήτηση και ενώ ήδη έχουν αρχίσει να εξαντλούνται τα μέρη όπου ο κόσμος μπορεί να αποθηκεύσει πετρέλαιο.
Στη Νέα Υόρκη, το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου χάνει 15,71 δολ. ή 86% στα 2,66 δολ. το βαρέλι. Αυτή είναι η μεγαλύτερη βουτιά στην ιστορία, ενώ ένα κλείσιμο σε αυτά τα επίπεδα θα είναι πολύ χαμηλότερο από το προηγούμενο ιστορικό χαμηλό των 10,42 δολ. το βαρέλι στις 31 Μαρτίου του 1986, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.
Σημειώνεται ότι η τιμή του συμβολαίου έχασε την προηγούμενη εβδομάδα το 1/5 της αξίας της καθώς η συμφωνία του OPEC+ και άλλων παραγωγών απέτυχε να ανακουφίσει από το πλήγμα που έχει υποστεί η ζήτηση σε μια συντεθλιμμένη παγκόσμια οικονομία.
Μεγάλο μέρος της πτώσης οφείλεται στο γεγονός ότι το συμβόλαιο του Μαΐου λήγει την Τρίτη.
Ωστόσο η κατάρρευση της τιμής αναμφίβολα αντικατοπτρίζει την ταχέως διογκούμενη υπερπροσφορά πετρελαίου και τη ραγδαία αύξηση των αποθεμάτων στο Cushing της Οκλαχόμα, τον κόμβο αποθήκευσης πετρελαίου των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της Οκλαχόμα έχουν αυξηθεί κατά 48% στα σχεδόν 55 εκατομμύρια βαρέλια από τα τέλη Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας. Ο κόμβος είχε μέγιστη αποθηκευτική ικανότητα 76 εκατομμυρίων βαρελιών στις 30 Σεπτεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το συμβόλαιο του Μαΐου διαπραγματεύεται με discount -ρεκόρ σε σχέση με το συμβόλαιο του Ιουνίου, το πιο ενεργό συμβόλαιο πλέον, το οποίο σημειώνει βουτιά 11,2% στα 22,24 δολ. το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή το Brent παραδόσεως Ιουνίου σημειώνει βουτιά άνω του 5% στα 26,55 δολ. το βαρέλι.
Δεν αρκούν οι περικοπές του OPEC+
Οι περικοπές της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια την ημέρα που συμφωνήθηκαν από τον OPEC+ ωχριούν μπροστά στην πρωτοφανή οικονομική κατάρρευση που γνωρίζουν οι μεγαλύτερες χώρες του πλανήτη.
Η Κίνα την Παρασκευή ανακοίνωσε την πρώτη συρρίκνωση της οικονομίας της εδώ και δεκαετίες, σε μια ένδειξη του τι πρόκειται να ακολουθήσει για άλλες μεγάλες οικονομίες που δεν έχουν ακόμη “ξεπαγώσει” μετά τον κορονοϊό.
Πρόσφτα εξάλλου του Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε ότι η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με τη χειρότερη ύφεση από τη δεκαετία του ’30.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις του Ταμείου, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2020 κατά 3% εμφανίζοντας πολύ χειρότερες επιδόσεις από την παγκόσμια κρίση του 2008–09.
ΠΗΓΗ: capital.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου