”Είμαστε απροστάτευτοι από την πανδημία, τον έγκλημα
και τον ρατσισμό. Θέλουμε τα παιδιά μας να πάνε ξανά σχολείο”
Συντάκτης: Νατάσα Παπανικολάου
Περίπου 200 άτομα από αφρικανικές χώρες που αιτούνται άσυλο και διαμένουν στο ΚΥΤ της Μόριας, διαδηλώνουν αυτή τη στιγμή έξω από τον καταυλισμό κρατώντας πανό με συνθήματα για τον covid 19 .
Υπό την σκιά της πανδημίας και με τον φόβο μην υπάρξει κάποιο ξέσπασμα της ασθένειας στην τεράστια παραγκούπολη της Μόριας άντρες και γυναίκες βγήκαν στον δρόμο ώστε η φωνή τους να ακουστεί στην Ευρώπη ως μια ύστατη προσπάθεια.
Υπό την σκιά της πανδημίας και με τον φόβο μην υπάρξει κάποιο ξέσπασμα της ασθένειας στην τεράστια παραγκούπολη της Μόριας άντρες και γυναίκες βγήκαν στον δρόμο ώστε η φωνή τους να ακουστεί στην Ευρώπη ως μια ύστατη προσπάθεια.
Την ίδια στιγμή που όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στις ακτές του νησιού από την 1η Μαρτίου και μετά εγκαταλείπονται στη μοίρα τους και με την πρόφαση της καραντίνας μένουν να ξεπαγιάζουν στον δρόμο, χιλιάδες άλλοι, οι περισσότεροι από τους οποίους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες στοιβάζονται σε ουρές για το… πλύσιμο των χεριών. Ο παραλογισμός της Μόριας εν μέσω πανδημίας δεν σταματά, καθώς όπως οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποκαλύπτουν εξακολουθούν να πέφτουν θύματα επιτήδειων που επιχειρούν να τους αποσπάσουν χρήματα με σκοπό να τους δώσουν γρήγορα χαρτιά. Το περίφημο 400άρι άλλες φορές και χιλιάρικο έχει επιστρέψει όπως επιβεβαιώνει η Λούνα από τον Κογκό, μητέρα ενός δεκάχρονου αγοριού που παίρνει μέρος στη διαδήλωση:
“Η Αφρική πεθαίνει στη Μόρια κάθε μέρα. Πως να πας στις τουαλέτες εδώ όταν υπάρχει αυτή η απειλή; Δεν θέλω η οικογένειά μου να πεθάνει εδώ μέσα. Θέλω ο γιος μου να ξαναπάει στο σχολείο και να είμαστε ασφαλείς. Υπάρχει τρομερός ρατσισμός εδώ. Ζήτησα τη βοήθεια δικηγόρων αλλά μας ζήτησαν 400 ευρώ από τον καθένα για να μας αναλάβουν! Σε άλλους έχουν ζητήσει και περισσότερα λεφτά.Είμαστε απροστάτευτοι από το έγκλημα. την πανδημία και από τον ρατσισμο”
“Θέλουμε ελευθερία για τα παιδιά μας. Θέλουμε να πάνε σχολείο. Ιατρική φροντίδα και άμεση αποσυμφόρηση. Από το καμπ πρέπει να φύγει κόσμος λέει ο 30χρονος Κορνέλ από το Κονγκό ο οποίος βρίσκεται στη Μόρια εφτά ολόκληρους μήνες, Δεν είμαστε ασφαλείς από όσα συμβαίνουν κάθε μέρα. Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι κι αν υπάρξει κάποιο κρούσμα θα είναι θάνατός γι αυτούς.
Ως αυτή την ώρα οι συγκεντρωμένοι διαδηλώνουν ειρηνικά ενώ χθες 150 Αφγανοί διαδήλωσαν έξω από το καμπ για τις συνθήκες ενώ μέσω πανδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου