Γιάννα Σουλάκη
Μεγάλη είναι η διασπορά της επιδημίας στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο αποτελεί την πιο εκτεθειμένη ομάδα στη νόσο COVID-19, που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.
Στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά του κορωνοϊού βρίσκονται οι γιατροί και οι νοσηλευτές μας, ο κυματοθραύστης της νόσου COVID-19 παγκοσμίως. Σύμφωνα με στοιχεία από τους εργαζόμενους στα νοσοκομεία, ανάμεσα στα 1314 καταγεγραμμένα συνολικά κρούσματα στη χώρα, περισσότερα από 110 είναι γιατροί και νοσηλευτές.
Ένας τεχνολόγος έχει χάσει τη ζωή του, όμως, δεν εκτέθηκε στον ιό στο νοσοκομείο στο οποίο εργαζόταν. Έξι γιατροί και νοσηλευτές έχουν κάνει εισαγωγή ως ασθενείς σε νοσοκομεία με συμπτώματα πνευμονίας, περισσότεροι από 400 βρίσκονται σε καραντίνα, καθώς έχουν εκτεθεί στον ιό, σύμφωνα με στοιχεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).
“Οι υγειονομικοί είμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης του κορωνοϊού και είναι φυσικό εμείς να φάμε τις περισσότερες σφαίρες”, τόνισε πρόσφατα ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΕΟΔΥ για τον νέο κορωνοϊό, καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας και αποδεικνύεται ότι είναι έτσι.
Τα κρούσματα στους υγειονομικούς, όμως, δεν θέλουμε να συμβαίνουν καθώς αφενός αποδυναμώνεται το πολύτιμο αυτή την εποχή δυναμικό του ΕΣΥ, αφετέρου τα νοσοκομεία μπορούν να γίνουν πολύ εύκολα εστίες διασποράς και υπερμετάδοσης του ιού.
Κορωνοϊός: “Είμαστε εκτεθειμένοι στον ιό”, λένε οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία
Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται καθημερινά στους υγειονομικούς και νοσούν ολοένα και περισσότεροι, ενώ πολλοί που αναπόφευκτα εκτείθενται στον ιό τίθενται σε κατ' οίκον περιορισμό για επτά ημέρες, ώστε να διαπιστωθεί εάν τελικά θα αναπτύξουν συμπτώματα ή όχι.
Για να μην αποδυναμωθεί το προσωπικό ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) μείωσε τις ημέρες της καραντίνας από 14 σε 7 στους υγειονομικούς υπαλλήλους, γεγονός το οποίο προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ). Παράλληλα, γιατροί και νοσηλευτές διατυπώνουν σχεδόν καθημερινά παράπονα για μειωμένη χορήγηση προστατευτικού υλικού (μάσκες, γάντια, γυαλιά), αν και τις τελευταίες ημέρες ενισχύθηκε το ΕΣΥ με επιπλέον προμήθειες.
“Λένε στους συναδέλφους μας με μία μάσκα και μια στολή προστασίας να βγάζουν βάρδια ένα ολόκληρο 8ωρο. Πρόσφατα είχαμε μάλιστα και καταγγελία από το ΑΧΕΠΑ. Οι συνάδελφοι μας έστειλαν φωτογραφίες από τις κλινικές του νοσοκομείου, καθώς μας κατήγγειλαν ότι αναγκάζονται να αγοράζουν ασπίδες από το internet με λεφτά από τη τσέπη τους, προς 14 ευρώ τη μία, ώστε να μπορούν να μπαίνουν στις μονάδες που νοσηλεύουν περιστατικά με τον κορωνοϊό”, αναφέρει μιλώντας στο iatropedia.gr, ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Πρόσφατα η χώρα μας εξοπλίστηκε με μια τεράστια ποσότητα από 13,5 εκατομμύρια προστατευτικές μάσκες από την Κίνα, που παραλήφθηκαν την Τρίτη στο αεροδρόμιο από τον ίδιο τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, χάρη σε δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση, στο πλαίσιο προσπάθειας για τη θωράκιση του συστήματος υγείας και των εργαζομένων του έναντι του κορωνοϊού.
Κρούσματα στο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό ανά νοσοκομείο
Νοσοκομείο Καστοριάς
Στο νοσοκομείο Καστοριάς υπάρχει μεγάλη διασπορά του ιού. Ένας τεχνολόγος εργαστηρίου έχασε τη ζωή του, ενώ νοσούν 14 άτομα από το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
Νοσοκομείο αναφοράς “Σωτηρία
Νοσούν: 4 υγειονομικοί (3 γιατροί και 1 νοσηλεύτρια).
Καραντίνα: 25 εργαζόμενοι για μία εβδομάδα
Νοσοκομείο “Αλεξάνδρα”
Είναι το νοσοκομείο στο οποίο εργαζόμενοι και νοσηλευόμενοι εκτέθηκαν στον ιό τις προηγούμενες ημέρες από αλλοδαπή μητέρα που γέννησε με καισαρική τομή και αποκαλύφθηκε μετά από ημέρες ότι ήταν θετική στον ιό. Προηγουμένως είχαν βρεθεί θετικοί στον ιό και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου.
Νοσούν : 9 εργαζόμενοι. (7 γιατροί και μία νοσηλεύτρια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας)
Καραντίνα: 10 εργαζόμενοι για 7 ημέρες
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πάτρας (Ρίο)
Την Τρίτη 31 Μαρτίου ένας γιατρός και μια νοσηλεύτρια βρέθηκαν θετικοί στον ιό στην αιματολογική κλινική, όπου ασθενής θετικός στον ιό νοσηλευόταν σε απλό θάλαμο, καθώς διαγνώστηκε μεταγενέστερα.
Επίσης άλλοι 2 γιατροί μολύνθηκαν πρόσφατα στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου.
Νοσούν: 13 εργαζόμενοι συνολικά
Καραντίνα: Επέστρεψαν στο νοσοκομείο όσοι εργαζόμενοι βρίσκονταν σε κατ' οίκον περιορισμό
Κωνσταντοπούλειο Γενικό Νοσοκομείο (Αγία Όλγα)
Νοσεί: Μία διοικητική υπάλληλος
Καραντίνα: βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό, άγνωστος αριθμός γιατρών και νοσηλευτών
Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας
Νοσούν: ένας γιατρός λοιμωξιολόγος
Καραντίνα: Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ “δεν τηρείται το μέτρο της καραντίνας. Ελήφθησαν κάποια δείγματα και όχι από όλους τους συναδέλφους που ήρθαν σε επαφή και συνεχίζουν να εργάζονται. Υπάρχει πολύ μεγάλη ανησυχία”.
Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Αθηνών
Βρέθηκε νοσηλευτής να νοσεί ανεβάζοντας τον αριθμό σε 5. Μια διοικητική υπάλληλος, επίσης, νοσεί με τη νόσο COVID-19.
Νοσούν: 5 (αναμένονται αποτελέσματα και από άλλους εργαζόμενους)
Κέντρο Υγείας Αριδαίας
Νοσούν: 3 εργαζόμενοι
Καραντίνα: όλο το Κέντρο Υγείας το οποίο έκλεισε για απολύμανση μετά από απρόσεκτη επαφή με ασθενή που τώρα νοσηλεύεται με κορωνοϊό στο νοσοκομείο Έδεσσας.
Κορωνοϊός: Επάρκεια υγειονομικού υλικού – με το σταγονόμετρο χορηγείται στο προσωπικό
Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία, γιατροί και νοσηλευτές, διαμαρτύρονται συχνά καθώς, όπως αναφέρουν, δεν γίνονται συστηματικά εργαστηριακοί έλεγχοι σε όσους έχουν εκτεθεί στον ιό. Επίσης, καταγγέλλουν ότι ενώ η χώρα μας προμηθεύτηκε πρόσφατα επαρκείς ποσότητες από προστατευτικό υλικό, αυτό δεν δίνεται στους εργαζόμενους ή παρέχεται σε εξαιρετικά περιορισμένες ποσότητες, με αποτέλεσμα να μην είναι καλά προστατευμένοι.
Σύμφωνα με στοιχεία των εργαζομένων από το πληροφοριακό σύστημα του Υπουργείου Υγείας τα αποθέματα σε υλικά στις 640 μονάδες υγείας της χώρας είναι:
834.000 απλές μάσκες
53.000 μάσκες υψηλής προστασίας
37.500 στολές υψηλής προστασίας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου