Σάββατο 9 Μαΐου 2020

Γερμανική έκθεση μυστικών υπηρεσιών «αδειάζει» τον Τραμπ για τον «κινέζικο ιό»


Γερμανική έκθεση μυστικών υπηρεσιών «αδειάζει» τον Τραμπ για τον «κινέζικο ιό»
efsyn.gr
Έκθεση της γερμανικής μυστικής υπηρεσίας BND θέτει υπό σοβαρή αμφισβήτηση τους ισχυρισμούς του Αμερικανού προέδρου ότι ο COVID-19 έχει κατασκευαστεί σε κινέζικο εργαστήριο και τονίζει ότι οι κατηγορίες συνιστούν μια προσπάθεια να αποσπάσει την προσοχή από την αποτυχία του να διαχειριστεί την κρίση της πανδημίας, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του περιοδικού Spiegel, όπως αναφέρει το πρακτορείο Ρόιτερς.
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο δήλωσε την Κυριακή ότι υπάρχει «ένας μεγάλος όγκος στοιχείων» ότι ο κορονοϊός προήλθε από κάποιο κινέζικο εργαστήριο, αλλά δεν αμφισβήτησε το συμπέρασμα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών ότι δεν έχει κατασκευαστεί από άνθρωπο.

Το Spiegel αναφέρει ότι η BND απευθύνθηκε σε μέλη του υπό αμερικανική διοίκηση πολυεθνικού συστήματος παρακολούθησης «Πέντε Μάτια» (Five Eyes) για να παρουσιάσουν στοιχεία που να στηρίζουν αυτόν τον ισχυρισμό. Κανένα από τα μέλη αυτής της συμμαχίας - Ηνωμένων Πολιτειών, Βρετανίας, Καναδά, Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας - δεν θέλησε να στηρίξει τις κατηγορίες του Πομπέο.

Η έκθεση, η οποία ετοιμάστηκε για την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας, Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι αμερικανικές κατηγορίες αποτελούν μια συνειδητή προσπάθεια να αποσπάσουν την κοινή γνώμη και να την αποπροσανατολίσουν από τις «αποτυχίες του Ντόναλντ Τραμπ».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δεν ήταν διαθέσιμος άμεσα για κάποιο σχόλιο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει ισχυριστεί ότι διαθέτει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία ο ιός μπορεί να έχει προέλθει από κινέζικο εργαστήριο, αλλά δεν έχει δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
Πηγή: Reuters

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου