Δευτέρα 25 Μαΐου 2020

Ενεργοποίηση της ακροδεξιάς με συνωμοσιολογία και ρατσισμό

Ενεργοποίηση της ακροδεξιάς με συνωμοσιολογία και ρατσισμό

Χρίστος Κρανάκης
Αντιδραστικές τάσεις
Από την alt-right στις ΗΠΑ και την AfD στη Γερμανία, μέχρι τους εγχώριους οπαδούς του Βελόπουλου και του Κασιδιάρη
Εν μέσω των κοσμοϊστορικών αλλαγών που βιώνει ο πλανήτης λόγω πανδημίας μεγάλα –διαταξικής προέλευσης– τμήματα του ανθρώπινου πληθυσμού δυσκολεύονται να επεξεργαστούν λογικά τα νέα δεδομένα.
Οργουελιανά σενάρια, θεωρίες συνωμοσίας και ατεκμηρίωτες «επιστημονικές» αναλύσεις σαρώνουν το διαδίκτυο τους τελευταίους μήνες. Υπό το «πέπλο» του αντισυστημικού σκοτεινές πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις εμφανίζονται όλο και περισσότερο στις οθόνες και τους δρόμους. Η ακροδεξιά, εν μέσω κορωνοϊού, πολιτεύεται με όπλο της έναν «αχταρμά» ιεραρχήσεων και λειτουργεί με την τακτική «χτυπάω τα πάντα και παντού». Ο πολιτικός οδηγός της ακροδεξιάς στο σήμερα «ανακαλύπτει» συνεχώς τις «μεγάλες αλήθειες»: Ο ιός ήρθε για να επιβληθεί η Νέα Τάξη πραγμάτων. Φτιάχτηκε από την «κομμουνιστική» Κίνα. Έρχονται μικροτσίπ (μέσω ακόμα και του εμβολίου για τον κορονοϊό). Στέλνονται σκόπιμα μετανάστες θετικοί στον Covid-19.

Το παγκόσμιο ρεύμα της «εναλλακτικής δεξιάς» (alt-right), στις πολλές και διάφορες εκδοχές του, βλέπει την πανδημία ως «βούτυρο στο ψωμί» του. Πρώτος και καλύτερος; Ο πλανητάρχης και πρόεδρος των HΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ! Σε μια προσπάθεια να μεταστρέψει την πανδημία σε ευκαιρία «εξόντωσης» του γεωπολιτικού αντιπάλου του, της Κίνας, ο ίδιος και ο ΥΠΕΞ του, Μάικ Πομπέο, αναφέρονται συνεχώς στον κορωνοϊό ως «ιό της Γουχάν», πυροδοτώντας την τάση του υγειονομικού ρατσισμού. Παρόμοια τακτική ακολουθείται και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Ιεραρχώντας τη «σωτηρία» της καπιταλιστικής οικονομίας εις βάρος της δημόσιας υγείας, βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με μέτρα περιορισμού της οικονομικής και κοινωνικής ζωής στα πλαίσια της καραντίνας. Ακροδεξιοί υποστηρικτές του Τραμπ προχωρούν σε κινητοποιήσεις κατά του lockdown και υπέρ της άρσης της καραντίνας. Στη Γερμανία, οι πρωτοβουλίες του ακροδεξιού AfD (Alternative for Deutchland) βρήκαν απέναντί τους οργανωμένη παρέμβαση αντιφασιστών και αριστερών. Στην Ισπανία, όμως, ακροδεξιές ομάδες με την υποστήριξη (αλλά όχι επίσημη καθοδήγηση) του ακροδεξιού VOX βγήκαν στους δρόμους για να ζητήσουν την άρση του lockdown (από αντιδραστική πλευρά), χρησιμοποιώντας μάλιστα το σήμα κατατεθέν των «αγανακτισμένων» επί οικονομικής κρίσης, δηλαδή το ρυθμικό χτύπημα της κατσαρόλας.

Η χώρα μας δεν έκανε την (ευχάριστη) έκπληξη. Οι διεργασίες εντός του ευρύτερου ακροδεξιού χώρου είναι έντονες και χρειάζονται τη μέγιστη επιφυλακή από πλευράς εργατικού-λαϊκού κινήματος. Οι οργανωμένες κινήσεις της ακροδεξιάς καταδεικνύουν την ορθότητα της εκτίμησης του ΝΑΡ για την Κομουνιστική Απελευθέρωση μετά τις τελευταίες εκλογές: Η Χρυσή Αυγή μπορεί να υποχωρεί, όχι όμως συνολικά η ακροδεξιά! Η καταγραφή των κινήσεων της ακροδεξιάς στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες χρειάζεται ανάλυση και προσοχή. Αρχικά, στο φόντο του κλεισίματος των εκκλησιών έχουμε την απόπειρα εμπρησμού της αίθουσας όπου συνεδρίαζε η Διαρκής Σύνοδος της εκκλησίας. Αν αυτή η ενέργεια είχε στεφθεί με επιτυχία, θα μιλάγαμε για σημείο τομής της ακροδεξιάς τρομοκρατίας στη χώρα. Στη συνέχεια, έχουμε αντιπροσφυγικές κινητοποιήσεις «αγανακτισμένων» πολιτών σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας, όπου ετοιμάζονται στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Σε Κρήτη, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Αθήνα πραγματοποιήθηκαν, μέσω ανεξάρτητων και ανυπόγραφων καλεσμάτων, κινητοποιήσεις απέναντι στους «μολυσμένους» με κορονοϊό μετανάστες, στα μέτρα καραντίνας, στα… 5G και το επικείμενο εμβόλιο. Οι συγκεντρωμένοι, σε πολλές περιπτώσεις, ήταν εξοπλισμένοι και φορούσαν στρατιωτικές παραλλαγές. Τέλος, την Τρίτη 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων, ομάδα ακροδεξιών εισχώρησε στην κινητοποίηση ποντιακών συλλόγων στο Σύνταγμα και έκαψε τουρκική σημαία. Για το θέμα υπήρξαν εκατέρωθεν ανακοινώσεις από Άγκυρα και Αθήνα. Η πανδημία δημιουργεί όρους για μια νέα δυναμική στην ακροδεξιά. Η κοινοβουλευτική Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου προσπαθεί να κεφαλαιοποιήσει το κλίμα σκοταδισμού, δεχόμενη ωστόσο ισχυρές πιέσεις. Η αποχώρηση Κασιδιάρη από τη ΧΑ και η δημιουργία νέου φασιστικού μορφώματος οδηγεί σε αναδιάταξη όλο το εθνικιστικό-φασιστικό φάσμα και αποτελεί ανεπανόρθωτο «πλήγμα» για το νεοναζιστικό κόμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, μια αναζωπύρωση-συγχώνευση άλλων ακροδεξιών κομματιδίων είναι σχεδόν βέβαιη. Το μαχόμενο αντιφασιστικό κίνημα πρέπει άμεσα να χαρτογραφήσει το χώρο της ελληνικής ακροδεξιάς και να «προλάβει» το απεχθές ενδεχόμενο, στρώματα της εργατικής τάξης να αποπροσανατολιστούν από «αντισυστημικά» τσιτάτα που στην πραγματικότητα αποτελούν την επιτομή της συνωμοσιολογίας και του σκοταδισμού.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου