Σάββατο 2 Μαΐου 2020

Μυστική επιχείρηση της Μάλτας με παράνομες επαναπροωθήσεις


Μυστική επιχείρηση της Μάλτας με παράνομες επαναπροωθήσεις 
Φωτογραφία αρχείου / AP Photo/Renata Brito
efsyn.gr 
Με αφορμή την πανδημία, η Μάλτα διακήρυξε τον περασμένο μήνα πως τα λιμάνια της δεν είναι ασφαλή λόγω του νέου κορονοϊού και τα έκλεισε, ενώ η κυβέρνηση της χώρας υποστήριξε πως δεν μπορεί να διασφαλίσει ότι θα είναι σε θέση να σπεύσει για βοήθεια πλεούμενων σε κίνδυνο.
Ωστόσο, κρυφά, οι αρχές της Μάλτας εργάστηκαν σκληρά για να διασφαλίσουν ότι κανένας πρόσφυγας ή μετανάστης δεν θα πατήσει το πόδι του στο μικρό νησιωτικό κράτος.
Στο πλαίσιο μυστικής και παράνομης, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, επιχείρησης «νοίκιασαν» τον Απρίλιο έναν μικρό στόλο ιδιωτικών σκαφών για να αναχαιτίσουν τους μετανάστες στη θάλασσα και να τους επιστρέψουν με τη βία στην εμπόλεμη ζώνη της στη Λιβύης, σύμφωνα με πληροφορίες που έδωσαν ο καπετάνιος ενός εκ των πλοίων, ένας ανώτερος διοικητής της ακτοφυλακής της Λιβύης, και ένας πρώην αξιωματούχος της Μάλτας.
Οι τρεις ανέφεραν πως τρεις καπετάνιοι έλαβαν εντολή από τις ένοπλες δυνάμεις της ευρωπαϊκής χώρας να εντοπίζουν τους μετανάστες στη θάλασσα και να τους υποχρεώνουν να γυρίζουν πίσω.
Το απόγευμα της 12ης Απριλίου, τρεις βάρκες με τα ονόματα «Dar Al Salam 1», «Salve Regina» και «Tremar» έφυγαν από το Grand Harbour της Βαλέτα, μέσα σε μια ώρα το ένα από το άλλο, ύστερα από αίτημα των μαλτέζικων αρχών, αποκάλυψε ο καπετάνιος του «Tremar».
Ο πρώην αξιωματούχος, Νέβιλ Γκάφα, δήλωσε ότι είχε στρατολογηθεί από την η κυβέρνηση για να χρησιμοποιήσει τις διασυνδέσεις του στη Λιβύη, προκειμένου να εξασφαλίσει, την ίδια νύχτα, την ασφαλή διέλευση των δύο πρώτων πλεούμενων.
Τα πλοία φέρεται να μην έδειξαν τα απαραίτητα έγγραφα στις αρχές αστυνομία μετανάστευσης και απενεργοποίησαν τις δορυφορικές συσκευές παρακολούθησης αμέσως μετά την έξοδο από το λιμάνι.
«Όχι» στον ελλιμενισμό πλοιάριου
Στο μεταξύ η Βαλέτα αρνείται τον ελλιμενισμό πλοιάριου με 57 διασωθέντες μετανάστες, το οποίο είναι αγκυροβολημένο λίγο έξω από τα χωρικά της ύδατα μέχρι η Ε.Ε. να βρει έναν τρόπο για την μετεγκατάστασή τους, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Αμπέλα.
Οι μετανάστες που επέβαιναν σε λέμβο διασώθηκαν εντός της ζώνης έρευνας και διάσωσης της Μάλτας. τις αρχές της εβδομάδα από ένα εμπορικό αλιευτικό σκάφος, το οποίο είχε ναυλωθεί από την κυβέρνηση για να εντοπίζει τυχόν αιτούντες άσυλο.
Στη συνέχεια οι μετανάστες μεταφέρθηκαν σε σωστική λέμβο που συνήθως χρησιμοποιείται για τουριστικές κρουαζιέρες και η Ε.Ε. συμφώνησε να αναλάβει το κόστος της επιχείρησης μέχρι να ληφθεί απόφαση για το που θα μεταφερθούν οι άνδρες αυτοί, είπε ο πρωθυπουργός.
«Αυτό δεν είναι πρόβλημα της Μάλτας παρότι κάνουμε περισσότερα από το αναμενόμενο. Άλλα κράτη μέλη θα πρέπει να επωμιστούν και αυτά το βάρος. Η Μάλτα και η Ιταλία δεν μπορεί να αφεθούν μόνες τους», είπε σε συνέντευξη Τύπου.
«Κλείσαμε τα λιμάνια μας και το αεροδρόμιο σε επιβάτες κρουαζιέρας και τουρίστες και δεν είναι λογικό να αφήσουμε να εισέλθουν μετανάστες» σημείωσε αναφερόμενους στους περιορισμούς για τον Covid-19.
«Θα είμαστε αμετακίνητοι στη δέσμευσή μας να μην ανοίξουμε τα λιμάνια μας», πρόσθεσε και δήλωσε ότι «δεν είναι ικανοποιημένος» από την αντίδραση της Ε.Ε. για τον τρόπο αντιμετώπισης αυτού του περιστατικού.
Ποινική έρευνα σε βάρος του πρωθυπουργού
Θυμίζουμε πως σε βάρος του Αμπέλα διεξάγεται ποινική έρευνα, όπως επίσης κατά του ταξιάρχου Τζέφρι Κούρμι και του πληρώματος ενός περιπολικού σκάφους των Ενόπλων Δυνάμεων, μετά τις κατηγορίες ΜΚΟ ότι προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον μεταναστών στη θάλασσα.
Η οργάνωση Repubblika κατέθεσε δύο ξεχωριστές αστυνομικές αναφορές που αφορούν δύο περιστατικά με μετανάστες στη θάλασσα. Η πρώτη, αφορά τον θάνατο τουλάχιστον πέντε μεταναστών που επέβαιναν σε ένα σκάφος που αφέθηκε να πλέει στα χωρικά ύδατα προτού επιστραφεί στη Λιβύη αυτή την εβδομάδα. Άλλοι επτά άνθρωποι αγνοούνται, σύμφωνα με επιζώντες.
Η δεύτερη, διατυπώνεται έπειτα από καταγγελίες της ΜΚΟ Alarm Phone, σύμφωνα με τις οποίες πλήρωμα των ενόπλων δυνάμεων της Μάλτας προκάλεσε δολιοφθορά σε ένα πλοίο που μετέφερε μετανάστες. Οι μετανάστες αυτοί διασώθηκαν στη συνέχεια.
Η Alarm Phone έχει καταγγείλει επίσης ότι σε μια περίπτωση ένα πλοιάριο με μετανάστες αφέθηκε μέσα στη θάλασσα να πλέει επί μέρες ακυβέρνητο μέχρι που το προσέγγισε ένα αλιευτικό και ότι 12 άνθρωποι που επέβαιναν σε αυτό είτε πνίγηκαν ή πέθαναν από ασιτία περιμένοντας βοήθεια. Μαλτέζοι εισαγγελείς ερευνούν την υπόθεση. Περίπου 50 επιζήσαντες μεταφέρθηκαν από το σκάφος στη στεριά και απελάθηκαν στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου