Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Ο ξυλοδαρμός στα Σεπόλια όπως τον είδε η κάμερα





Πάνω αριστερά: Η στιγμή που η ΕΛ.ΑΣ. ρίχνει βίαια στο έδαφος τον Α.Σ. (φαίνεται πάνω δεξιά και από τις κινήσεις του σώματός του είναι ξεκάθαρο ότι πονάει πολύ).
Πανω δεξιά: Η στιγμή που ο Β.Γ. ρίχνεται κι αυτός στο έδαφος. Από το βίντεο γίνεται ξεκάθαρο πως δεν έρχεται ποτέ σε επαφή με καμία μηχανή, όπως ισχυρίζεται η ΕΛ.ΑΣ. Κάτω αριστερά: Συνωστισμός αστυνομικών στο σημείο. Κάτω δεξιά: Και τα... αποτελέσματα 
Ο ξυλοδαρμός στα Σεπόλια όπως τον είδε η κάμερα

Κάμερα καταστήματος έχει καταγράψει τον ξυλοδαρμό δύο 24χρονων από αστυνομικούς το μεσημέρι της Κυριακής στα Σεπόλια ● Καταρρίπτεται η εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. και επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες των θυμάτων, που χθες κατέθεσαν μήνυση κατά των αστυνομικών ● «Πρόκειται για μια νέα υπόθεση “ζαρντινιέρα”. Το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει αν είναι υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή υπουργείο Προστασίας Βασανιστών Αστυνομικών», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος των θυμάτων.
Bίντεο που έχει στη διάθεσή της η «Εφ.Συν.» καταρρίπτει την εκδοχή της ΕΛ.ΑΣ. και επιβεβαιώνει ότι ακόμα ένα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας και βίας σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στη συμβολή των οδών Αντιγόνης και Κρέοντος στα Σεπόλια.
Η κάμερα καταστήματος έχει καταγράψει τη στιγμή που αστυνομικοί ακινητοποιούν και χτυπούν τον 24χρονο Α.Σ. και επιτίθενται στον φίλο του που παρεμβαίνει βλέποντας τον ξυλοδαρμό του. Από το βιντεοληπτικό υλικό δεν προκύπτει καμία απειλητική κίνηση των θυμάτων, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι αποδεικνύεται ότι είναι ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί των αστυνομικών.
Σύμφωνα με την αστυνομία, το περιστατικό ξεκίνησε με λεκτική αντιπαράθεση ανάμεσα στον Α.Σ. και τέσσερις αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ που επιχείρησαν να τον ελέγξουν αλλά αντιστάθηκε. Στη συνέχεια, όπως λένε πηγές της ΕΛ.ΑΣ., παρενέβη ο φίλος του Β.Γ., τον οποίο οι αστυνομικοί απώθησαν και όταν επιχείρησαν να τον ακινητοποιήσουν έχασαν όλοι την ισορροπία τους, με αποτέλεσμα εκείνος να χτυπήσει το κεφάλι του σε μοτοσικλέτα και να τραυματιστούν οι αστυνομικοί που προσπάθησαν να τον συγκρατήσουν. Ομως, το βίντεο αποτυπώνει ξεκάθαρα ότι ο Β.Γ. δεν βρίσκεται σε κανένα χρονικό σημείο δίπλα σε μοτοσικλέτα και δεν προέρχεται από πέσιμο το χτύπημα στο κεφάλι του. Επίσης το χτύπημα είναι στο πίσω μέρος του κεφαλιού και όχι στο μπροστινό που ισχυρίζονται οι αστυνομικοί.
Τα θύματα υποστηρίζουν ότι όλα ξεκίνησαν όταν ο Α.Σ. ρώτησε έναν από τους αστυνομικούς που τον κοιτούσε επίμονα: «Γιατί με κοιτάς έτσι; Σου έκανα κάτι;». Ακολούθησε λεκτική αντιπαράθεση που κατέληξε με εκείνον πεταμένο στο κράσπεδο και περικυκλωμένο από αστυνομικούς που τον χτυπούσαν με κλομπ και τον κλοτσούσαν. Τότε παρενέβη ο φίλος του φωνάζοντας «τι τον βαράτε; αφήστε τον» και δέχτηκε επίθεση από τους αστυνομικούς. Και αυτή η περιγραφή είναι σύμφωνη με την απρόκλητη επίθεση στον Β.Γ. που έχει καταγράψει η κάμερα.
Την εικόνα επιβεβαιώνουν και περιγραφές αυτοπτών μαρτύρων που είδαν στο κράσπεδο τη λίμνη αίματος από το κεφάλι του Β.Γ. και κάλεσαν το ΕΚΑΒ, αλλά οι αστυνομικοί έδιωξαν το πλήρωμα με την αιτιολογία ότι έπρεπε πρώτα να οδηγήσουν τους 24χρονους στο Τμήμα. Η «Εφ.Συν.» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων του ΕΚΑΒ, Γιώργο Μαθιόπουλο, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι «με εντολή αξιωματικού ζητήθηκε από το πλήρωμα του ασθενοφόρου να αποχωρήσει» επειδή ήταν σε εξέλιξη διαδικασία προσαγωγής («Εφ.Συν.» 27/5).
Χρειάστηκε να περάσουν περίπου τρεις ώρες για να μεταφερθούν οι 24χρονοι από το Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού στο Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς», όπου ο Β.Γ. έκανε εννιά ράμματα στο κεφάλι και οι δύο διαγνώστηκαν με εκδορές και σημάδια από χτυπήματα. Σήμερα θα εξεταστούν από ιατροδικαστή.
Χθες οι δύο 24χρονοι μετέβησαν ξανά στο Αστυνομικό Τμήμα Κολωνού, αυτή τη φορά για να καταθέσουν μήνυση κατά των αστυνομικών για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών. Ζήτησαν, επίσης, το εν λόγω βιντεοληπτικό υλικό να κατασχεθεί άμεσα από τις Αρχές.
Ετσι στο εδώλιο του κατηγορούμενου δεν θα κάτσουν μόνο οι 24χρονοι που έχουν παραπεμφθεί σε δίκη στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο επειδή οι αστυνομικοί τούς κατηγορούν για εξύβριση, απείθεια, απειλή και βία. Θα κάτσουν και οι αστυνομικοί που φαίνεται ότι άσκησαν δυσανάλογη βία σε βάρος των 24χρονων με αφορμή μια λεκτική αντιπαράθεση.
«Πρόκειται για μια νέα υπόθεση “ζαρντινιέρα”. Το υπουργείο πρέπει να αποφασίσει αν είναι υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ή υπουργείο Προστασίας Βασανιστών Αστυνομικών», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος των θυμάτων. Η υπόθεση προστίθεται στη λίστα με τις αστυνομικές αυθαιρεσίες επί κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας.
https://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου