Παρασκευή 22 Μαΐου 2020

Πρόσφυγες στην Τουρκία: Πωλούν τα όργανά τους για να πληρώσουν το ενοίκιό τους


ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ:
Και ο καθηγητής Μάζης, η Συρίγος του εθνικιστικούθ ΔΙΚΤΥΟΥ 21 του Σαμαρά και η Ακροδεξιά κυβέρνηση της ΝΔ ισχυρίζονται ότι δεν είναι πρόσφυγες αλλά είναι μετανάστες που ζουν καλά στην Τουρκία...
για να δικαιολογήσουν τα Κλειστά Σύνορα!
AP Photo/Emrah Gurel

Πρόσφυγες στην Τουρκία: Πωλούν τα όργανά τους για να πληρώσουν το ενοίκιό τους   efsyn.gr
Η σκληρή πραγματικότητα που βιώνουν Σύροι πρόσφυγες που ξεριζώθηκαν από την πατρίδα τους εξαιτίας του πολέμου (καταφεύγοντας στην Τουρκία) τους οδηγεί να πωλούν τα όργανά τους για να πληρώσουν μέρος των υποχρεώσεών τους.
Περισσότεροι από 3 εκατομμύρια Σύροι πρόσφυγες έχουν περάσει τα σύνορα και έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία και μπορεί να είναι σωματικά ασφαλείς δεν ισχύει το ίδιο και στο θέμα του βιοπορισμού της. Μερικοί εξ' αυτών δυσκολεύονται να καλύψουν τις ανάγκες τους και αναγκάζονται να πουλήσουν τα όργανά τους προκειμένου να πληρώσουν το ενοίκιο στο νέο σπίτι που τους φιλοξενεί.

Στο «Selling Organs to Survive» που αποτελεί μέρος της σειράς ντοκιμαντέρ «Down to Earth», ο ανταποκριτής του CBS News, Holly Williams και η παραγωγός Haitham Moussa, ταξίδεψαν στα σύνορα της Τουρκίας για να διερευνήσουν αναρτήσεις στο Facebook που προσφέρουν στους απελπισμένους πρόσφυγες χρήματα για τα νεφρά και το συκώτι τους. Χρησιμοποιώντας κρυμμένες κάμερες, ανακάλυψαν μια τραγική ιστορία που εξελίσσεται στη μαύρη αγορά με καταπάτηση δικαιωμάτων και εξαπάτηση του ευάλωτου αυτού πληθυσμού που έφυγε από τη χώρα του προσδοκώντας ένα καλύτερο αύριο.




Ο Abu Abdullah εγκατέλειψε τη Συρία και τον εμφύλιο πόλεμο πριν από τέσσερα χρόνια. Τώρα, προσπαθεί να επιβιώσει εργαζόμενος σε μεταλλείο της Τουρκίας και κερδίζοντας μόλις 300 δολάρια το μήνα.

Όταν ο Abdullah είδε μια ανάρτηση στο Facebook που προσφέρει χρήματα για ανθρώπινα όργανα, και ευρισκόμενος σε δεινή οικονομική κατάσταση πείστηκε να κάνει μια συμφωνία με έναν μεσίτη οργάνων για να πουλήσει ένα από τα νεφρά του για 10.000 δολάρια.

Στο αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ του CBS News, ο απελπισμένος πρόσφυγας από τη Συρία ανέφερε ότι, στο τέλος, ο μεσίτης οργάνων πλήρωσε μόνο τα μισά λεφτά απ' όσα είχα συμφωνηθεί και ο άνθρωπος με τον οποίο έκανε τη συμφωνία εξαφανίστηκε και αποσύνδεσε την τηλεφωνική γραμμή στην οποία επικοινωνούσαν. Επιπλέον, καταγγέλλει ότι δε του δόθηκε καμία ιατρική φροντίδα και πως από τότε, συχνά πονάει.

Ο Holly Williams μίλησε επίσης με μια ανύπαντρη μητέρα τριών που ονομάζεται Umm Mohammed, η οποία πούλησε το συκώτι της για 4.000 δολάρια.

«Χρησιμοποιήσατε τα χρήματα για να πληρώσετε το ενοίκιο σας;» ρώτησε ο απεσταλμένος του CBS News την Umm που απάντησε πως με το ποσό αυτό πλήρωσε το τρέχον ενοίκιο του έτους και ενός ακόμα χρόνου που χρωστούσε.

Οι αγοροπωλησίες οργάνων στην Τουρκία είναι παράνομες και οι απελπισμένοι πρόσφυγες είναι αναγκασμένοι να χρησιμοποιούν πλαστά έγγραφα που αποδεικνύουν πως είναι στενά μέλη της οικογένειας του παραλήπτη.

Σύμφωνα με το CBS News τα πλαστά έγγραφα που απαιτούνται μπορούν να αγοραστούν με μόλις 200 δολάρια.

Η τουρκική αστυνομία, γνωρίζοντας πλέον τις μεθόδους, εστιάζει στη σύλληψη των μεσαζόντων που κάνουν τα πάντα προκειμένου να αποφύγουν τη σύλληψη με έναν από αυτούς να αποκαλύπτει στη κάμερα του αμερικανικού δικτύου πως έκανε δεκάδες μεταμοσχεύσεις οργάνων και εξακολουθεί να δραστηριοποιείται, εκμεταλλευόμενος την απελπισία των Σύρων προσφύγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου