φώτο από τον πρόσφατο πόλεμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Έβρο όταν έκλεισε τα σύνορα στους Πρόσφυγες! Μετά τα εγχώρια ναζιστόμουτρα τύπου Λαγός, μετά τους Γερμανούς νεοναζί που προσκλήθηκαν από ντόπια κουμάσια στη Λέσβο, τώρα αριβάρουν στον Εβρο και τα φασιστόμουτρα της Λεπεν! Ο Ζορντάν Μπαρντεγιά, αντιπρόεδρος της «Εθνικής Συσπείρωσης» (πρώην «Εθνικό Μέτωπο»)της Μαρίν Λεπέν, μαζί με τον ευρωβουλευτή Ζερόμ Ριβιέρ, επισκέφθηκαν τα σύνορα της χώρας μας, στον Έβρο. Έβγαλαν φωτογραφίες, πούλησαν το δηλητήριό τους από ελληνικό έδαφος και όπως ισχυρίζονται όχι μόνο έγιναν δεκτοί από τοπικούς άρχοντες, αλλά και ενημερώθηκαν από εκπροσώπους του ελληνικού στρατού!
Τα επικριτικά για την κυβέρνηση της ΝΔ άρθρα για το προσφυγικό, συνεχίζονται από μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη. Στην Wall Street Journal η αρθρογράφος η Raja Abdulrahim, έχει γράψει από τις 28 Φεβρουαρίο, τέσσερα άρθρα, άκρως επικριτικά. Το πιο πρόσφατο χθες.
Τα επικριτικά για την κυβέρνηση της ΝΔ άρθρα για το προσφυγικό, συνεχίζονται από μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη. Στην Wall Street Journal η αρθρογράφος η Raja Abdulrahim, έχει γράψει από τις 28 Φεβρουαρίο, τέσσερα άρθρα, άκρως επικριτικά. Το πιο πρόσφατο χθες.
Τι γράφει η Raja Abdulrahim; Κατηγορεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για “παράνομες και βίαιες επαναπροωθήσεις”, επικαλούμενη μαρτυρίες μεταναστών και ΜΚΟ.
Σύμφωνα με όσα γράφει “τουλάχιστον 250 αιτούντες άσυλο εκδιώχθηκαν βίαια από την Ελλάδα από τα τέλη Μαρτίου. Είναι περιπτώσεις που τεκμηριώθηκαν από το Δίκτυο Παρακολούθησης της Βίας στα Σύνορα, μια μη κυβερνητική οργάνωση που τεκμηριώνει πληροφορίες σχετικά με τις πιέσεις κατά μεταναστών στις ευρωπαϊκές χώρες. Ο Simon Campbell, συντονιστής σ΄ αυτή τη ΜΚΟ, είπε ότι πιστεύει ότι ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, δεδομένου ότι πολλοί μετανάστες που επιστρέφουν στην Τουρκία δεν μιλούν…
Αξιωματούχοι της ελληνικής κυβέρνησης αρνήθηκαν όλες τις αναφορές εξωδικαστικών απελάσεων, αλλά δεν απάντησαν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τους ισχυρισμούς μεταναστών και ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Εδώ και χρόνια, η ελληνική αστυνομία και η ακτοφυλακή ωθούν τους μετανάστες εκτός των συνόρων, χωρίς να τους αφήσουν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες.
Εδώ και χρόνια, η ελληνική αστυνομία και η ακτοφυλακή ωθούν τους μετανάστες εκτός των συνόρων, χωρίς να τους αφήσουν να υποβάλουν αιτήσεις ασύλου, σύμφωνα με πολλές μαρτυρίες.
Ωστόσο, από τον Μάρτιο, η αστυνομία έχει επεκτείνει τις επαναπροωθήσεις από το εσωτερικό της χώρας, “σκουπίζοντας” τους αιτούντες άσυλο που σε ορισμένες περιπτώσεις βρίσκονται στη χώρα για μήνες, σύμφωνα με μετανάστες, δικηγόρους και μη κυβερνητικές οργανώσεις.
Ξεκινώντας στα τέλη Φεβρουαρίου, η Ελλάδα ανέπτυξε επιπλέον στρατεύματα στα χερσαία σύνορά της με την Τουρκία για να σταματήσει μεγάλο αριθμό μεταναστών που ενθαρρύνθηκαν ανοιχτά από την κυβέρνηση της Τουρκίας να προσπαθήσουν να περάσουν στην Ελλάδα. Σχεδόν όλοι οι μετανάστες απωθήθηκαν γρήγορα μετά την είσοδο στην ελληνική επικράτεια. Τουλάχιστον ένα άτομο πέθανε. Η Αθήνα απέρριψε τους ισχυρισμούς των μεταναστών και των ομάδων ανθρωπίνων δικαιωμάτων για βία και πυροβολισμούς από τους συνοριοφύλακες.
Η Ελλάδα ανέστειλε τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων ασύλου τον Μάρτιο για ένα μήνα. Τα γραφεία ασύλου παρέμειναν κλειστά μέχρι τον Μάιο λόγω του κοροναϊού.
Δεδομένου ότι η συμφωνία του 2016 μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας διαλύθηκε τους τελευταίους μήνες, δεν υπάρχει πλέον επίσημος τρόπος για την Ελλάδα να στείλει μετανάστες πίσω στην Τουρκία που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για άσυλο. Οι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ισχυρίζονται ότι οι ελληνικές αρχές έχουν στραφεί σε ανεπίσημες και παράνομες μεθόδους.
«Δεν είναι απέλαση, είναι παράνομη ώθηση», δήλωσε ο Δημήτρης Κόρος, δικηγόρος του Ελληνικού Συμβουλίου Προσφύγων, το οποίο υποστηρίζει τα δικαιώματα των προσφύγων και παρέχει νομική και κοινωνική βοήθεια. “Είναι παράνομο σύμφωνα με τη σύμβαση της Γενεύης και τον ελληνικό νόμο.”
Το τοπικό και διεθνές δίκαιο ορίζει ότι οι απελάσεις ακολουθούν τη δέουσα διαδικασία και πραγματοποιούνται σε συντονισμό με τη χώρα υποδοχής. Ως προετοιμασία για νομικές καταγγελίες σε ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, ο κ. Κόρος και η ομάδα του έχουν συλλέξει μαρτυρίες από περίπου 10 μετανάστες που λένε ότι εκδιώχθηκαν πρόσφατα, βίαια από το εσωτερικό της Ελλάδας.
Οι περισσότεροι από τους μετανάστες που αναφέρουν ότι απελάθηκαν προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και τη Βόρεια Αφρική, είπε. Ορισμένα από το Ιράκ και τη Συρία. Ο κ. Κόρος είπε ότι η ελληνική αστυνομία στοχεύει μετανάστες και πρόσφυγες που δεν έχουν υποβάλει επίσημα αίτηση ασύλου. Αλλά ακόμη και άτομα που έχουν λάβει ένα αστυνομικό έγγραφο που τους επιτρέπει να παραμείνουν στην Ελλάδα για 30 ημέρες, και που έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση ασύλου, θεωρούνται αιτούντες άσυλο σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και δεν μπορούν νόμιμα να απελαθούν χωρίς δέουσα διαδικασία, είπε ο κ. Κόρος.
Με το σύστημα ασύλου της Ελλάδας σε αναστολή, τα αστυνομικά έγγραφα των 30 ημερών πολλών ανθρώπων έληξαν πριν μπορέσουν να υποβάλουν αίτηση ασύλου. Ορισμένοι μετανάστες και ομάδες υποστήριξης δικαιωμάτων λένε ότι η αστυνομία υπόσχεται στους ανθρώπους ότι θα ανανεώσουν τα χαρτιά τους και τελικά τους απελαύνουν.
«Γιατί λοιπόν το κάνουν; Επειδή μπορούν », είπε ο κ. Κόρος. «Επειδή η πανδημία τους επιτρέπει και επειδή θέλουν να έχουν μια πολύ περιοριστική αποτρεπτική πολιτική.»
Οι τουρκικές αρχές μετανάστευσης δεν απάντησαν σε αιτήματα σχολιασμού σχετικά με τα φημολογούμενα αυξημένα pushbacks από την Ελλάδα.
«Υπό την κάλυψη μιας παγκόσμιας πανδημίας είναι προφανώς ευκολότερο να ξεφύγουμε από συγκεκριμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όταν η προσοχή του κόσμου είναι αλλού», δήλωσε η Nadia Hardman, ερευνητής της Human Rights Watch, η οποία ερευνά και αναφέρει για καταχρήσεις εξουσίας στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Η HRW δημοσίευσε μια έκθεση τον Μάρτιο σχετικά με τη βίαιη τακτική των ελληνικών αρχών για να απωθήσουν τους υποψήφιους αιτούντες άσυλο που προσπαθούν να διασχίσουν τα σύνορα, συμπεριλαμβανομένης της επίθεσης, της αφαίρεσης προσωπικών αντικειμέναων και της απογύμνωσης τους πριν τους στείλουν πίσω στην Τουρκία. Η έκθεση ανέφερε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας και οι άγνωστοι ένοπλοι έκαναν τις απελάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.
Πολλοί από τους αιτούντες άσυλο που εκδιώχθηκαν από το εσωτερικό της Ελλάδας από τον Μάρτιο λένε ότι η ελληνική αστυνομία τους έστειλε πέρα από τον ποταμό Έβρο στην Τουρκία χρησιμοποιώντας μερικούς από τους ίδιους λαθρέμπορους, κυρίως από το Αφγανιστάν ή το Πακιστάν, οι οποίοι μετέφεραν τους μετανάστες στην Ελλάδα. .
Ο κ. Kohistani είπε ότι ο χειριστής του σκάφους, ζήτησε συγγνώμη από αυτόν και άλλα άτομα που εκδιώχθηκαν, λέγοντας ότι οι λαθρέμποροι αναγκάστηκαν από τις ελληνικές αρχές να βοηθήσουν να επιστρέψουν τους μετανάστες στην Τουρκία. Ένας άλλος απελαθέντας μετανάστης, ο 20χρονος Mohamad Ali Ahmadzi από το Αφγανιστάν, είπε ότι είδε την ελληνική αστυνομία να δίνει στους λαθρέμπορους μετρητά για να μεταφέρουν 45 άτομα πέρα από τον ποταμό σε δύο βάρκες.
«Είναι πραγματικά μια παράβαση των υποχρεώσεων της Ελλάδας να επιτρέψει σε αυτά τοα άτομα να ζητήσουν ασφάλεια και άσυλο», δήλωσε η κα Hardman από την HRW. “Απλώς έχουμε μια πλήρη κατάρρευση του κράτους δικαίου.”
Όταν ο Khalid Hassede, ένας 35χρονος Σύριος, και η οικογένειά του έφτασαν με σχεδία στο ελληνικό νησί της Σύμης στις 21 Μαρτίου, είπε, κρατήθηκαν από την ελληνική αστυνομία στο λιμάνι για τρεις ημέρες, αντί να μεταφερθούν στο στρατόπεδο προσφύγων του νησιού. Μαζί με 20 ακόμη Σύριους κλήθηκαν να επιβιβαστούν σε ένα σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής και ενημερώθηκαν ότι θα μεταφερθούν στην Αθήνα για να ξεκινήσουν τις αιτήσεις ασύλου τους.
Αντ ‘αυτού, το σκάφος τους πήγε πίσω στα τουρκικά νερά, και αναγκάστηκαν να επιβιβαστούν σε μια φουσκωτή σχεδία κγια να παρασυρθούν στη θάλασσα. Τελικά διασώθηκαν από την τουρκική ακτοφυλακή και επέστρεψαν στην Τουρκία. Οι τουρκικές αρχές δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχολιασμό.
Όταν η αστυνομία έφτασε στο στρατόπεδο μεταναστών στα Διαβατά, στις 21 Απριλίου, ο κ. Kohistani είπε ότι βρισκόταν μέσα στη σκηνή του προσπαθώντας να ζεσταθεί. Η αστυνομία του είπε να βγει.
Έδειξε στους αστυνομικούς το σημείωμα των 30 ημερών, το οποίο είχε λήξει. Η αστυνομία του είπε να τους ακολουθήσει στο αστυνομικό τμήμα για να το ανανεώσει.
Ο κ. Kohistani συνειδητοποίησε ότι κάτι δεν ήταν σωστό όταν σ΄αυτόν αλλά και σε άλλους άντρες που τους πήραν από το στρατόπεδο έβαλαν χειροπέδες. Τους έβαλαν σε αυτοκίνητα, τους χτύπησαν πολλές φορές και τους οδήγησαν στο αστυνομικό τμήμα, είπε.
Μόλις έφτασε εκεί του πήραν το τηλέφωνο, τα παπούτσια, το σακάκι και τα 115 ευρώ (126 $) που είχε. Στη συνέχεια, είπε, αυτόν και περίπου 30 ακόμη μετανάστες τους έβαλαν σε ένα λεωφορείο και οδηγήθηκαν στα σύνορα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου