Επίσκεψη Δένδια: Άνθρακες ο «θησαυρός»για ΑΟΖ στην Αίγυπτο
Από Armyvoice News
– Δεν φαίνεται να υπάρχει πρόοδος στο θέμα της ΑΟΖ παρά τις κυβερνητικές προσδοκίες
Από τη σημερινή επίσκεψη Δένδια στο Κάϊρο δεν φαίνεται να προέκυψε κάτι το εντυπωσιακό, αν κρίνει κανείς από τη λακωνική δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών.
“Μετέφερα στον πρόεδρο της Αιγύπτου, Αλ Σίσι, τη διακηρυγμένη βούληση της χώρας μας να συσφίξουμε τους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας με την Αίγυπτο. Αμέσως μετά είχα μακρές συνομιλίες με τον στενό μου φίλο, τον Αιγύπτιο υπουργό, τον κ.Σάμι Σούκρι.
Συζητήσαμε για τα περιφερειακά θέματα, για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, για το Λιβυκό, για την τουρκική προκλητικότητα. Τέλος, ξαναπιάσαμε σήμερα το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου”.
Να σημειωθεί ότι οι συζητήσεις με το Κάϊρο για την οριοθέτηση της αλληνο-αιγυπτιακής ΑΟΖ, άλλοτε με μεγαλύτερη επιτυχία και άλλοτε με μηδενική κινητικότητα, διαρκούν εδώ και αρκετά χρόνια.
Ενδεχόμενη συμφωνία με την Αιγυπτο, πάντως, αποτελεί κίνηση – κλειδί για τις βλέψεις της Αγκυρας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη. Και αυτή τη φορά, ωστόσο, φαίνεται πως το Κάϊρο απέφυγε να κάνει την καθοριστική κίνηση και να δώσει ώθηση στα πράγματα.
Σε άρθρο του, επίσης, που δημοσίευσε σήμερα, λίγο πριν την επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο, η αιγυπτιακή εφημερίδα, Al-Ahram, ο κ.Δένδιας ανέφερε μεταξύ άλλων:
“Ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα συμβάλλει στην περαιτέρω ενίσχυση της ήδη εξαιρετικής συνεργασίας μας, αλλά και στην ουσιαστική προώθηση των μεταξύ μας συνομιλιών για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου, όπως ακριβώς πέτυχε η Ελλάδα πρόσφατα με τη φίλη Ιταλία.
Ελλάδα και Αίγυπτος, εξάλλου, ένθερμα υποστηρίζουν -και το έχουν έμπρακτα αποδείξει- ότι οι υπάρχουσες εκκρεμότητες μεταξύ των χωρών πρέπει να επιλύονται με διάλογο και συμφωνίες και όχι με παράνομες μονομερείς ενέργειες, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και στη βάση των αρχών της καλής γειτονίας.
Και σε αυτή τη βάση, ευελπιστώ ότι η επίσκεψή μου θα δώσει ένα μήνυμα αγαστής συνύπαρξης, κατανόησης, σταθερότητας και εμπιστοσύνης για ολόκληρη την περιοχή μας, για ολόκληρη τη Μεσόγειο”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου