Συνεχίστηκαν και χτες το βράδυ οι μαζικές διαδηλώσεις αλλά και τα επεισόδια στις ΗΠΑ, καθώς ξεχειλίζει η οργή για την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από αστυνομικούς στην Μινεάπολη.
Την ίδια ώρα ο Τραμπ φαίνεται να… μαζεύει τα περί εμπλοκής του στρατού για την αντιμετώπιση των διαδηλώσεων, καθώς, χτες δήώσε πως μάλλον δεν θα χρειαστεί να εμπλακούν οι ένοπλες δυνάμεις.
«Εξαρτάται, δεν νομίζω ότι θα χρειαστεί να το κάνουμε», απάντησε ο Τραμπ ερωτηθείς κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Newsmax εάν σκοπεύει πράγματι να στείλει τον στρατό σε αμερικανικές πόλεις για να καταστείλει τις διαδηλώσεις, που σημαδεύτηκαν σε αρκετές περιπτώσεις από βίαια επεισόδια, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο Τραμπ είχε διαμηνύσει τη Δευτέρα ότι θα μπορούσε να στείλει στρατό σε πόλεις και πολιτείες για να «λυθεί το πρόβλημα» εάν οι δήμαρχοι και οι κυβερνήτες δεν ανακτούσαν τον έλεγχο της κατάστασης, όπως απαίτησε.
Πάντως στην Ουάσινγκτον, που όπου ήδη βγει στρατός στους δρόμους, οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά τους φωνάζοντας συνθήματα,
Ομπάμα: Αλλαγή νοοτροπίας
Την ίδια ώρα ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την ικανοποίηση για την «αλλαγή της νοοτροπίας» στις τάξεις των Αμερικανών, που διαδηλώνουν εναντίον του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας, γεγονός που θα μπορούσε κατ’ αυτόν να φέρει μεταρρυθμίσεις σε εθνικό επίπεδο.
Ο προκάτοχος του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο παρότρυνε παράλληλα τις αρχές των πολιτειών και των πόλεων να επανεξετάσουν την πολιτική τους όσον αφορά τη χρήση βίας από τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, στην πρώτη δημόσια τοποθέτησή του μέσω βιντεοσύνδεσης μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς στη Μινεάπολη την 25η Μαΐου.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς να αδράξουμε τη στιγμή που δημιουργήθηκε στην κοινωνία μας, στη χώρα μας, να την αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει αντίκτυπο», είπε ο Ομπάμα κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης με ακτιβιστές, αναφερόμενος στους χιλιάδες πολίτες που βγήκαν στους δρόμους για να καταγγείλουν την αστυνομική βαρβαρότητα, τον ρατσισμό και τις κοινωνικές ανισότητες.
«Υπάρχει αλλαγή της νοοτροπίας η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, ευρύτερη συνειδητοποίηση του γεγονότος ότι θα μπορούσαμε να τα πηγαίνουμε καλύτερα», πρόσθεσε.
Ο Ομπάμα, που παραμένει ιδιαίτερα δημοφιλής στις τάξεις των Δημοκρατικών, υπογράμμισε πως οι μαζικές κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σκιαγραφούν «έναν πίνακα της Αμερικής πολύ πιο αντιπροσωπευτικό» από αυτόν των κινημάτων για τα πολιτικά δικαιώματα τη δεκαετία του 1960.
“Οι ζωές σας μετράνε”
Ειδικά οι νεότεροι Αμερικανοί απαντούν “παρών”, εξήγησε ο Ομπάμα, και η κινητοποίησή τους μπορεί να οδηγήσει σε βαθύτερη αλλαγή.
«Θέλω να ξέρετε πως μετράτε. Θέλω να ξέρετε πως οι ζωές σας μετράνε, τα όνειρά σας μετράνε», συνέχισε, απευθυνόμενος στους νέους Αφροαμερικανούς που έχουν, όπως είπε, γίνει πολλές φορές μάρτυρες ή θύματα βιαιοτήτων.
Ο πρώτος μαύρος πρόεδρος των ΗΠΑ απηύθυνε έκκληση για συνεργασία ώστε να «αλλάξει η Αμερική» και να ανταποκρίνεται στις αξίες και «τα υψηλότερα ιδανικά» των πολιτών της.
«Με κάποιους τρόπους, όσο τραγικές κι αν ήταν οι τελευταίες εβδομάδες, όσο δύσκολες και τρομακτικές και αβέβαιες κι αν ήταν, προσέφεραν επίσης μια εκπληκτική ευκαιρία να αφυπνιστεί ο κόσμος», είπε ο Ομπάμα.
Κάρτερ: Οι φυλετικές διακρίσεις και αδικίες «υπονομεύουν τη δημοκρατία»
Αλλά και ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Τζίμι Κάρτερ επέκρινε τις «τραγικές φυλετικές αδικίες» και τις πράξεις με ελατήρια τις «φυλετικές διακρίσεις» και την «ωμή απανθρωπιά», που «υποσκάπτουν» την αμερικανική δημοκρατία εκφράζοντας την «οδύνη» του ίδιου και της συζύγου του μπροστά στις ταραχές που ξέσπασαν στη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ.
Ο Δημοκρατικός πρώην πρόεδρος (1977-1981), 95 ετών, τόνισε πως «στεκόμαστε με όλη μας την καρδιά στο πλευρό των οικογενειών των θυμάτων κι όλων όσοι αισθάνονται απελπισία μπροστά στις πανταχού παρούσες φυλετικές διακρίσεις και στην ωμή απανθρωπιά».
«Οι άνθρωποι με εξουσία, προνόμια και ηθική συνείδηση πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους και να πουν ‘φτάνει πια’ σε μια αστυνομία κι ένα δικαστικό σύστημα που κάνουν διακρίσεις για φυλετικούς λόγους, στις ανήθικες οικονομικές ανισότητες ανάμεσα στους λευκούς και τους μαύρους, στις ενέργειες της κυβέρνησης που υπονομεύουν τη δημοκρατία μας».
«Χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση εξίσου καλή με τον λαό της κι είμαστε καλύτεροι από αυτό», είπε.
Ο Κάρτερ επισήμανε σε γραπτή ανακοίνωσή του πως «η βία, είτε είναι αυθόρμητη είτε υποκινείται συνειδητά, δεν είναι λύση», ενώ θύμισε πως όταν αναλάμβανε το αξίωμα, το 1971, είχε πει: «Η εποχή των φυλετικών διακρίσεων τέλειωσε».
«Με μεγάλη θλίψη και απογοήτευση, επαναλαμβάνω αυτές τις λέξεις, σχεδόν πέντε δεκαετίες αργότερα», πρόσθεσε.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ https://www.grtimes.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου