"Η Energean ζητά από το κράτος να της δώσει από αυτά που παίρνει από τους δικούς μας φόρους 50 εκ. ευρώ με πρόσχημα πως χρειάζονται για να "σωθεί ο Πρίνος" από την κρίση - πρόσχημα καθώς το κοίτασμα του Πρίνου, βρίσκεται στην τελική του φάση και η εταιρεία ανεξάρτητα από την πετρελαϊκή κρίση, θα το έθετε σε καθεστώς ημι-λειτουργείας.
Η Energean ζητά 50 εκ. για να "μπαλώσει" συνολικά το εξορυκτικό της πρόγραμμα και τις "τρύπες" τις εταιρείες. Ζητά δηλαδή 50 εκ. για να συνεχίσει μέσω των εξορύξεων υδρογονανθράκων να λεηλατεί το περιβάλλον και τις τοπικές κοινωνίες.
Ούτε δεκάρα για την Energean! Ούτε δεκάρα για τις πετρελαϊκές!
Στήριξη των τοπικών κοινωνιών και των πραγματικών αναγκών τους, όχι κρατικές επιδοτήσεις για τις πολυεθνικές!"
Κρατική ενίσχυση 50 εκατ. ευρώ για τον Πρίνο ζητεί η EnergeanΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ
«Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου περιορίζει απλώς τη χασούρα» τονίζουν από την Energean, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο κόστος παραγωγής, το οποίο, όπως αναφέρουν, εάν δεν αναπτυχθεί το νέο κοίτασμα «Ε», θα επιβαρύνεται συνεχώς (φωτ. ΑΠΕ).
Επείγουσα ενίσχυση ύψους 50 εκατ. ευρώ κατ’ ελάχιστον, για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Ε» προκειμένου να κρατηθεί ζωντανό το κοίτασμα του Πρίνου, προβλέπει το μπίζνες πλαν που έχει καταθέσει στα συναρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος - Ενέργειας και Οικονομικών η διαχειρίστρια εταιρεία Energean. Tα συναρμόδια υπουργεία έχουν ξεκινήσει την αξιολόγηση του μπίζνες πλαν και του αιτήματος χρηματοδότησης της εταιρείας αλλά και των τεχνικών, νομικών και χρηματοοικονομικών στοιχείων του έργου για να δώσουν μια λύση που θα παρατείνει τη ζωή του κοιτάσματος στο πλαίσιο του ευέλικτου ευρωπαϊκού πλαισίου περί κρατικών ενισχύσεων που τέθηκε σε ισχύ μέσα στον Μάρτιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία COVID-19.
Η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του Πρίνου και των 270 εργαζομένων, εξετάζοντας ακόμη και το σενάριο της εισόδου του Δημοσίου στο κοίτασμα, το οποίο όμως διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εύκολο να εφαρμοστεί και για τεχνικούς λόγους. Το σενάριο της ενίσχυσης της εταιρείας είναι αυτό που εξετάζεται και θα συζητηθεί σε ευρεία κυβερνητική σύσκεψη προς τα τέλη της εβδομάδας με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της Energean. Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ωστόσο τοποθετούνται με σκεπτικισμό απέναντι στo βασικό επιχείρημα με το οποίο συνδέει η εταιρεία το πρόβλημα βιωσιμότητας του Πρίνου, που δεν είναι άλλο από το υψηλό κόστος παραγωγής που καθίσταται πλέον απαγορευτικό λόγω της χαμηλής διακύμανσης των διεθνών τιμών του πετρελαίου. «Θα αξιολογήσουμε το μπίζνες πλαν της εταιρείας και το αίτημα χρηματοδότησης. Οι τιμές πετρελαίου πάντως δεν βρίσκονται πλέον στα χαμηλά επίπεδα των 20 δολαρίων το βαρέλι», αναφέρουν χαρακτηριστικά. «Η άνοδος της τιμής του πετρελαίου περιορίζει απλώς τη χασούρα» τονίζουν από την Energean, επισημαίνοντας ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο κόστος παραγωγής, το οποίο, όπως αναφέρουν, εάν δεν αναπτυχθεί το νέο κοίτασμα «Ε» θα επιβαρύνεται συνεχώς. Κύκλοι της Energean αναφέρουν στην «Κ» ότι σήμερα ο Πρίνος δουλεύει με κόστος 40%-50% πάνω από το έσοδο.
Η παραγωγή έχει περιοριστεί στα 1.500-1.600 βαρέλια την ημέρα, που σημαίνει ότι η εταιρεία για κάθε μέρα λειτουργίας μπαίνει μέσα κατά περίπου 30.000 ευρώ. H πλευρά της Energean εκφράζει ανησυχίες για τις αντοχές του κοιτάσματος αλλά και για τις χρονοβόρες διαδικασίες (έγκριση από την Κομισιόν κ.λπ.) που απαιτούνται για την αναγκαία, όπως τη χαρακτηρίζουν, χρηματική ενίσχυση προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής του. «Υπάρχει επείγουσα ανάγκη για την ενίσχυση τουλάχιστον με 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη του πεδίου “Ε”», αναφέρουν χαρακτηριστικά κύκλοι της Energean και σημειώνουν ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να δίνει προοπτική στην εταιρεία για τη συνέχιση της λειτουργίας του κοιτάσματος. Η χρηματοδότηση πάντως με δανεισμό δεν μπορεί να προχωρήσει καθώς η δραστηριότητα του Πρίνου δεν πληροί τα απαιτούμενα τραπεζικά κριτήρια. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η παραγωγή του Πρίνου είχε καταστεί ζημιογόνος πολύ νωρίτερα από την υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, υποχρεώνοντας την Energean να περικόψει κατά 80 εκατ. δολάρια το επενδυτικό της πρόγραμμα. Το 2019 ο Πρίνος, με μειωμένη παραγωγή στα 3.300 βαρέλια σε σύγκριση με τα 4.000 βαρέλια του 2018, επιβάρυνε την Εnergean με λειτουργικές ζημίες 70 εκατ. δολαρίων.
πηγή καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου