Τετάρτη 15 Ιουλίου 2020

Άλλο ένα βήμα μπροστά! Στις ΗΠΑ επιστρέφουν οι εκτελέσεις θανατοποινιτών σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από διακοπή 17 ετών

REUTERS/STEPHEN LAM
Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ενέκρινε την επανάληψη των εκτελέσεων σε ομοσπονδιακό επίπεδο έπειτα από διακοπή 17 ετών, ακυρώνοντας την αναστολή πέντε εκτελέσεων που είχε αποφασισθεί μία ημέρα νωρίτερα από δικαστήριο της Ουάσινγκτον.
«Ακυρώνουμε την προκαταρκτική εντολή του περιφερειακού δικαστηρίου και οι εκτελέσεις μπορούν να λάβουν χώρα όπως προβλεπόταν», ανακοίνωσε το Ανώτατο Δικαστήριο. 
Χθες Αμερικανός δικαστής ζήτησε να παγώσει η πρώτη, εδώ και περισσότερο από 17 χρόνια, ομοσπονδιακή εντολή εκτέλεσης, λίγες μόλις ώρες πριν την προγραμματισμένη θανάσιμη ένεση στον Ντάνιελ Λιούις Λι, ο οποίος είχε καταδικαστεί για τον φόνο τριών μελών οικογένειας στο Άρκανσας το 1996. Ο Λι, που φέρεται να βασάνισε και στη συνέχεια να σκότωσε τα ΄μέλη της οικογένειας πριν τα ρίξει στη λίμνη, είχε αρχικά προγραμματιστεί να εκτελεστεί τον Δεκέμβριο. Ωστόσο διαδοχικές αποφάσεις δικαστηρίων είχαν αναστείλει την εκτέλεση. Η τελευταία ήρθε χθες. 

Ακόμη 4 ομοσπονδιακές εκτελέσεις ανεστάλησαν μετά την χθεσινή απόφαση του περιφερειακού δικαστηρίου. Ωστόσο το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι μπορούν όλες να προχωρήσουν κανονικά. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από BBC

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου