Τρίτη 14 Ιουλίου 2020

Τελεσίγραφο της Τουρκίας στον Χάφταρ να αποσυρθεί από τη Σύρτη

Τελεσίγραφο της Τουρκίας στον Χάφταρ να αποσυρθεί από τη Σύρτη 
Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δήλωσε σήμερα ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν στην περίπτωση που ο στρατός LNA του στρατηγού Χάφταρ δεν αποσυρθεί από τα παράλια της Σύρτης.
Πιο συγκεκριμένα ο Τούρκος ΥΠΕΞ σε συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση TRT TV, δήλωσε πως η πόλη της Σύρτης και της Αλ Τζάφρα πρέπει να παραδοθούν άμεσα στην κυβέρνηση Σάρατζ, διότι σε αντίθετη περίπτωση, θα λάβει χώρα άμεσα στρατιωτική επιχείρηση.
Επίσης, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε πως η Ρωσική κυβέρνηση είναι ενημερωμένη για τις τελευταίες εξελίξεις, και αναμένουν πως θα συναντηθούν άμεσα και σε επίπεδο ειδικών εμπειρογνωμόνων, καθώς επίσης και σε υπουργικό επίπεδο.

Ήδη ο Τούρκος Υπουργός σκέφτεται την επόμενη μέρα στην περιοχή, καθώς ανακοίνωσε τις τουρκικές προθέσεις για εκμετάλλευση των γεωπολιτικών κερδών σε οικονομικό επίπεδο.

Ο Τσαβούσογλου αναφορικά με αυτό, είπε πως η Τουρκία είναι έτοιμη να ξεκινήσει την εκμετάλλευσή στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με τις προβλέψεις του Μνημονίου Άγκυρας και κυβέρνησης Σάρατζ.

Σχετικά για τα τελευταία γεγονότα με τη Γαλλία, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε πως η Γαλλία «συμπεριφέρεται υστερικά μετά την ήττα του στρατηγού Χάφταρ στη Λιβύη». Παρόλα αυτά, η επιθυμία της Άγκυρας είναι να βρεθεί πολιτική λύση στη Λιβυκή κρίση, εγκαθιδρύοντας στενότερες σχέσεις με τα εμπλεκόμενα κράτη στην περιοχή, καθώς επίσης και με τη Γαλλία.

Επιπλέον, ο Τσαβούσογλου, δικαιολόγησε τη συμπεριφορά της Τουρκίας στη Λιβύη, λέγοντας ότι βρίσκεται στην περιοχή μόνο για να παρέχει στρατιωτικές συμβουλές στην κυβέρνηση Σάρατζ – ενέργειές σύμφωνες με τις διήμερης τους συμφωνίες.

Τέλος, αναφορικά με τις τελευταίες δραστηριότητες της Αιγύπτου, ο Τούρκος ΥΠΕΞ, δήλωσε πως η Τουρκία δε θα σταθεί παθητικά ως παρατηρητής σε μία ενδεχόμενη αιγυπτιακή επέμβαση.

Η Αίγυπτος πρόσφατα δήλωσε πως θεωρεί την Σύρτη και την Αλ Τζάφρα ως τις κόκκινες γραμμές της.
Πού οδηγούν οι τελευταίες εξελίξεις;

Η κρίση στη Λιβύη έχει φτάσει στο πιο καθοριστικό της σημείο σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, καθώς θεωρούν πως οι μάχες για τον έλεγχο της περιοχής θα καθορίσουν ουσιαστικά την έκβαση του εμφυλίου πολέμου.

Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή τα «πονταρίσματα» έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο με τις εμπλεκόμενες πλευρές της Τουρκίας, Αίγυπτου, και Γαλλίας να ορίζουν τις κόκκινες γραμμές τους.

Η μεγαλομανία του σουλτάνου δεν θολώνει την κρίση του. Απέναντι σε έναν τόσο ισχυρό συνασπισμό δυνάμεων που συγκλίνουν εναντίον του στη Λιβύη, είναι πιθανό να υποχρεωθεί σε κάποιου είδους συμβιβασμό. Αν όχι, τότε η μάχη της Σύρτης θα αποτελέσει σημείο καμπής για τον εμφύλιο και τις δυνάμεις της Μεσογείου. Αναμένουμε…

Πηγή: AMN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου