Πέμπτη 23 Ιουλίου 2020

Πως παρουσιάζει ο Τουρκικός Τύπος την Πολεμική κρίση σε Αιγαίο-Ανατολική Μεσόγειο: Τι επιδιώκεται πραγματικά;

ΣΧΟΛΙΟ ΔΙΚΤΥΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ και ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΤΕΥΜΕΝΩΝ
Κρίσιμα συμπεράσματα προκύπτουν από τα δημοσιεύματα του Τουρκικού τύπου, όπως τουλάχιστον παρουσιάστηκαν από το  ethnos.gr
Το πρώτο που πρέπει να επισημάνουμε είναι ότι καταρχήν οι κινήσεις του αυταρχικού καθεστώτος Ερντογάν δεν εξυπηρετούν πρωτίστως τις ανάγκες της εσωτερικής αστικής πολιτικής, όπως αρέσκεται να προπαγανδίζει το ελληνικό αστικό κατεστημένο. Όπως διευκρινίζει το ΕΘΝΟΣ "Μετά δύο ημέρες «ανακάλυψε» ο τουρκικός τύπος την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γύρω από το Καστελόριζο, λόγω της έκδοσης της Navtex της Άγκυρας"...

Φυσικά, θα ακολουθήσουν δημοσιεύματα που θα ανεβάσουν τους εθνικιστικούς τόνους, θα εκθέσουν τα "εθνικά δίκαια" όπως εκφράζονται στους επιθετικούς-επεκτατικούς σχεδιασμούς της Γαλάζιας Πατρίδας".

Αν αφαιρέσεις τους γηπεδικούς όρους, ο απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ (πατέρας Γαλάζιας Πατρίδας), στη διήγηση του καταγράφει την ατζέντα του ελληνοτουρκικού ανταγωνισμού και την αλληλουχία των κινήσεων που κάνουν το τοπίο εκρηκτικό.
Ουσιαστικά, υπάρχει ένα τοπίο πολεμικών συγκρούσεων και ανταγωνισμών από την Λιβύη μέχρι την Ανατολική Μεσόγειο/ Αιγαίο και την Μέση Ανατολή.
Η ιμπεριαλιστική επίθεση που οδήγησε στην ανατροπή του αυταρχικού καθεστώτος Καντάφι (2011), "επέτρεψε" στις ελληνικές κυβερνήσεις να καθορίσουν μονομερώς θαλάσσιες ζώνες μεταξύ Ελλάδας-Λιβύης.
Για να έρθει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του πολιτικού αφηγήματος "βγαίνουμε από τα Μνημόνια, πάμε να χαράξουμε αστικό δρόμο καπιταλιστικής ανάπτυξης με παρανομαστή το Ενεργειακό", να μοιράσει θαλάσσια οικόπεδα στην Δυτική Ελλάδα και κυρίως στην Νότια Κρήτη, σε EXXON-MOBIL, TOTAL, ΕΛΠΕ, κλείνοντας Πολεμικές και οικονομικές Συμμαχίες!  
Τις διπλωματικές διαμαρτυρίες του Λιβυκού καθεστώτος και της Τουρκίας, ακολούθησε το γνωστό Τουρκο-Λυβικό Σύμφωνο διαμοιρασμού των μεταξύ τους θαλάσσιων ζωνών, διεμβολίζοντας έτσι τους σχεδιασμούς του ελληνικού κράτους, ιμπεριαλιστικών κρατών και πετρελαϊκών εταιρειών.
Ακολουθούν οι διπλωματικές αντιδράσεις του ελληνικού ΥΠΕΞ, με αποκορύφωμα τις διαπραγματεύσεις για καθορισμό ΑΟΖ σε συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου.
Το Τουρκικό κράτος με την ανακοίνωση NAFTEX  στο συγκεκριμένο σημείο μεταξύ Καστελόριζου και Κρήτης, δίνει τη δυνατότητα ερευνών στο τουρκικό σκάφος και άρα προκαλεί δεδομένο που διεμβολίζει την συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου, "επιτρέποντας" την οποία μοιρασιά θαλάσσιων ζωνών δυτικά της περιοχής των ερευνών και της NAFTEX.
Άρα, ο ελληνο-τουρκικός ανταγωνισμός προκαλείται από την επιθετικότητα, τον επεκτατισμό και των δύο κρατών, με επίδικα ΑΟΖ-Ενεργειακά Κοιτάσματα-Έλεγχος θαλάσσιων εμπορικών-εμπορικών ροών παγκόσμιου ενδιαφέροντος.
Διαβάζουμε λοιπόν:

Τουρκικός Τύπος: Φτάσαμε στο χείλος του πολέμου με την Ελλάδα

Κάποιες εφημερίδες μιλούν ακόμα και για κατάσταση σχεδόν πολέμου – Συνεδρίαση Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Μετά δύο ημέρες «ανακάλυψε» ο τουρκικός τύπος την ένταση μεταξύ Ελλάδας-Τουρκίας γύρω από το Καστελόριζο, λόγω της έκδοσης της Navtex της Άγκυρας, και σήμερα όλα τα πρωτοσέλιδα των τουρκικών εφημερίδων αναφέρονται στο συναγερμό που έχουν τεθεί οι δύο χώρες, με κάποιους τίτλους μάλιστα να μιλούν ακόμη και για κατάσταση σχεδόν πολέμου.
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο ωστόσο για «νικηφόρα» αντίδραση της Τουρκίας απέναντι στη στρατιωτική κινητοποίηση της Ελλάδας, ενώ σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» ο πατέρας του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, Τζεμ Γκιουρντενίζ, προειδοποιεί ακόμη και για χρήση του δικαιώματος «αυτοάμυνας» της Τουρκίας σε περίπτωση που η Ελλάδα ανοίξει πυρ.
Σοζτζού: Φτάσαμε στο χείλος του πολέμου
Το πλοίο μας Ορούτς Ρέις ξεκίνησε γεωτρητρικές δραστηριότητες. Όταν η Ελλάδα έστειλε πλοία και αεροπλάνα, πήγαν στην περιοχή τουρκικά F-16 και 18 πολεμικά πλοία. Η ένταση αυξήθηκε. Η Μέρκελ παρενέβη και απεφεύχθη η σύγκρουση.



Γενί Σαφάκ: Το προστατεύουν 15 πλοία

Εξαιτίας του φόβου του Ορούτς Ρέις, οι διακοπές στον ελληνικό στρατό ακυρώθηκαν. Με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16 κατέβηκε η Τουρκία στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου όπου ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Ορούτς Ρέις σύμφωνα με το πρωτοσέλιδο της τουρκικής φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, η οποία επισημαίνει ότι τα τουρκικά πολεμικά έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από το Καστελόριζο. Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, το Ορούτς Ρέις το οποίο είναι αγκυροβολημένο στην Αττάλεια συνοδεύεται από δύο βοηθητικά σκάφη, το Άταμαν και το Τζενγκίζ Χαν.


«Τουρκία-Ελλάδα 1–0»

Σε δηλώσεις του στη «Γενί Σαφάκ» ο απόστρατος αντιναύαρχος, Τζεμ Γκιουρντενίζ (πατέρας Γαλάζιας Πατρίδας), αναφέρει ότι «μετά τη συμφωνία της Λιβύης, είναι η πρώτη σεισμική έρευνα σε αυτήν την περιοχή. Την τελευταία φορά που η Τουρκία είχε ανακοινώσει έρευνα σε εκείνη την περιοχή ήταν τον Οκτώβριο του 2018, αλλά λόγω του ότι τότε δεν είχε κηρύξει υφαλοκρηπίδα (η Τουρκία) και δεν είχε υπογραφεί η συμφωνία με τη Λιβύη, τελικά η έρευνα δεν έγινε».

Υποστηρίζει μάλιστα ότι αυτή τη στιγμή η Τουρκία προηγείται 1-0 έναντι της Ελλάδας, η οποία από τη στιγμή που δεν έχει δηλώσει υφαλοκρηπίδα στην περιοχή εκείνη δεν έχει δικαίωμα να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή και ότι η υφιστάμενη είναι «ψεύτικη» και η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει με την έρευνά της.
«Εάν η Ελλάδα είναι εκείνη που θα ανοίξει πρώτα πυρ, θα έχει προβεί σε σημαντική παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Εάν συμβεί αυτό, η Τουρκία, όπως και κάθε κυρίαρχο κράτος, έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Ο ΟΗΕ δίνει το δικαίωμα να υπερασπιστεί τον εαυτό του, όταν δέχεται επίθεση», υποστήριξε ο Γκιουρντενίζ.


Συνεδρίαση Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου για προαγωγές

Χωρίς ηχηρές αλλαγές στο τουρκικό στράτευμα αναμένεται να συνέλθει σήμερα το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο υπό τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Tο Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο αναμένεται να αποφασίσει για τις προαγωγές των στρατιωτικών στις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, ωστόσο εκτιμάται ότι λόγω των εν εξελίξει στρατιωτικών επιχειρήσεων, οι στρατηγοί θα παραμείνουν στις θέσεις του ακόμη κι αν έχει ολοκληρωθεί η θητεία τους.

Επομένως, στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν ο αρχηγός του γενικού επιτελείου Γιασάρ Γκιουλέρ, ο αρχηγός της πολεμικής αεροπορίας Χασάν Κιουτσιούκακγιουζ και ο αρχηγός του πολεμικού ναυτικού Αντνάν Οζμπάλ, καθώς και ο αρχηγός ξηράς, Ουμίτ Ντουντάρ. Αναμένονται ωστόσο προαγωγές κάποιων αντιστράτηγων και αντιναύαρχων.
Το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, το οποίο αναμενόταν να συνεδριάσει στα τέλη του μήνα, τελικά συνέρχεται νωρίτερα λόγω της αργίας του μπαϊραμιού την άλλη εβδομάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου