Πέμπτη 9 Ιουλίου 2020

Αγωνιστικό μπλόκο στο νομοσχέδιο κατά διαδηλώσεων

Αγωνιστικό μπλόκο στο νομοσχέδιο κατά διαδηλώσεων
Μεγάλη διαδήλωση χθες, κορύφωση αύριο, παρά το λίφτινγκ στο έκτρωμα

▸ Με μια μεγάλη και μαχητική διαδήλωση την Τρίτη 7 Ιουλίου εργαζόμενοι/ες και νέοι/ες της Αθήνας έστειλαν το δικό τους μήνυμα στην κυβέρνηση της ΝΔ και στο νομοθετικό τερατούργημα που κατά των διαδηλώσεων. Το σύνθημα «Στο δρόμο-στο δρόμο να σπάσουμε το νόμο» έδωσε τον τόνο, καθώς χιλιάδες διαδηλωτές περνούσαν σε πυκνά μπλοκ.
Οι κινητοποιήσεις συνεχίζονται και σήμερα Τετάρτη 8 Ιουλίου, καθώς η ΑΔΕΔΥ έχει κηρύξει στάση εργασίας και δημόσιοι υπάλληλοι θα συγκεντρωθούν στις 11.30 π.μ. στην Κοραή και στα Προπύλαια, για να πορευτούν αργότερα προς τη Βουλή.

Η κορύφωση του πρώτου κύματος των κινητοποιήσεων κατά του αντιδημοκρατικού νομοσχεδίου θα έρθει αύριο το απόγευμα όταν δεκάδες σωματεία, συνδικάτα, φοιτητικοί σύλλογοι, συλλογικότητες γειτονιάς, πολιτικές οργανώσεις και κόμματα καλούν σε μαζική διαδήλωση. Η Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση καλεί σε συγκέντρωση στα Προπύλαια-Κοραή στις 7 μ.μ., όπως και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι και οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς, μεταξύ αυτών και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση, η νΚΑ και πολλές άλλες. Θα ακολουθήσει διαδήλωση στο Σύνταγμα.

Την ίδια μέρα σε κινητοποίηση καλεί και το ΠΑΜΕ, με συγκέντρωση στο Σύνταγμα στις 8 μ.μ., όπου θα συγκλίνουν προσυγκεντρώσεις από διάφορες περιοχές.

Διαδηλώσεις θα γίνουν σε πολλές πόλεις της χώρας, όπως στη Θεσσαλονίκη, όπου η Επιτροπή για την Ελευθερία στη Διαδήλωση καλεί σε συγκέντρωση στο Άγαλμα του Βενιζέλου στις 7 μ.μ.
Πλημμύρισαν Πανεπιστημίου και Σταδίου

Η κυβέρνηση δεν θα κάνει «μεγάλο περίπατο» κατά των αγώνων, το κίνημα έκανε μεγάλη διαδήλωση χθες. Ήταν χιλιάδες οι διαδηλωτές που πορεύτηκαν χθες. Στην κορυφή της πορείας το πανό και το μπλοκ της Επιτροπής για την Ελευθερία στη Διαδήλωση, που έχουν συγκροτήσει αγωνιστές του εργατικού, λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος και υποστηρίζουν οργανώσεις της μαχόμενης Αριστεράς. Ακολουθούσε ένα μεγάλο και πυκνό μπλοκ φοιτητικών συλλόγων, σωματεία και φορείς, το μαζικό μπλοκ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΚΚΕ(μ-λ), της ΟΚΔΕ, της Συνάντησης για μια Αντικαπιταλιστική Διεθνιστική Αριστερά, του ΕΕΚ, της Ροσινάντε, της Αναρχικής Ομοσπονδίας, της Ταξικής Αντεπίθεσης και του ΜέΡΑ25.

Κινητοποιήσεις έγιναν χθες και σε άλλες πόλεις, όπως στα Γιάννενα.
Πασοκικό μέικ-απ στο έκτρωμα, «ναι» από το ΚΙΝΑΛ

Η κυβέρνηση προχωρεί σε επικοινωνιακό λίφτινγκ στο υπεραντιδραστικό νομοσχέδιο με στόχο να εξασφαλίσει υπερψήφιση από το ανεκδιήγητο ΚΙΝΑΛ και να διευρύνει την αστική συναίνεση στο νέο κατασταλτικό αμόκ που προετοιμάζει για να αντιμετωπίσει τις κοινωνικές αναταραχές που προκαλεί η πολιτική της και η επίθεση του κεφαλαίου.

Έτσι ο υπουργός «Προστασίας του Πολίτη», Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κατέθεσε με τροπολογία τις εξής «νομοτεχνικές βελτιώσεις»:

Η διατύπωση του νομοσχεδίου η οποία ανέφερε ότι «αυθόρμητη συνάθροιση δύναται να επιτραπεί εφόσον», μετατρέπεται σε «επιτρέπεται εφόσον…». Δηλαδή παραμένει η αναίρεση του αδιαπραγμάτευτου συνταγματικού δικαιώματος στην αυθόρμητη συγκέντρωση («χωρίς όπλα» και «ησύχως»), η οποία πλέον θα πρέπει να επιτραπεί από την αστυνομία.

Στη ρύθμιση για ενδεχόμενη «απαγόρευση» συνάθροισης, προστίθεται η πρόβλεψη να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη προέδρου Πρωτοδικών. Βεβαίως, εάν ο δικαστικός δεν έχει απαντήσει εντός 24ώρου, θα σημαίνει ότι συναινεί στην απαγόρευση!

Στη ρύθμιση για «διάλυση» συνάθροισης προβλέπεται πλέον η παρουσία και συμφωνία εισαγγελέα ή η… ενημέρωσή του, κατόπιν εορτής!

Τέλος, αφαιρείται το λεγόμενο «ιδιώνυμο». Στο άρθρο 13, παράγραφος 1, αφαιρείται η πρόβλεψη ότι όποιος συμμετέχει σε διαδήλωση ή πορεία, που είναι απαγορευμένη, τιμωρείται με έως ένα έτος φυλάκιση. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να επανέλθει αργότερα με άλλη ρύθμιση, στο βαθμό που καθιερώνεται η ευρεία χρήση της απαγόρευσης διαδηλώσεων ή να φορτώνονται έντεχνα οι συλληφθέντες με άλλα αδικήματα, κατά την πάγια τακτική της αστυνομίας.

Με βάση αυτές τις μικροαλλαγές, η Φώφη Γεννηματά ανακοίνωσε χθες πως το ΚΙΝΑΛ θα δώσει θετική ψήφο επί της αρχής στο νομοσχέδιο, αδειάζοντας εκτός των άλλων και όσων στον ΣΥΡΙΖΑ και όχι μόνο φιλοτεχνούν τόσο καιρό τη συνάντηση της παλιάς (ΚΙΝΑΛ) με τη νέα σοσιαλδημοκρατία (ΣΥΡΙΖΑ) σε μια νέα κεντροαριστερή συμμαχία.

Το κίνημα μπορεί με τη δυναμική του να χαλάσει τα σχέδια της νέας κανονικότητας ολοκληρωτικού τύπου, της φτώχειας και της αλυσοδεμένης σιωπής, που ονειρεύονται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, ΣΕΒ και ΕΕ.

ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου