Για περίπου μισό αιώνα οι ΗΠΑ κυριαρχούν στα διεθνή ύδατα στην περιοχή του Περσικού Κόλπου χωρίς καμία άλλη μεγάλη δύναμη να έχει τη δυνατότητα να τους αντιπαρατεθεί.
Στη Νότια θάλασσα της Κίνας, καθώς επίσης και στο Μπάμπ ελ- Μανμπέμπ, η νέα, γεμάτη αυτοπεποίθηση, Κίνα του προέδρου Σι Τζινπίγκ, φαίνεται να έχει την πρόθεση να σταματήσει την προώθηση, και την παραδοσιακή επικράτηση των ΗΠΑ στην περιοχή. Η Κίνα φιλοδοξεί να αξιώσει τη στρατιωτική της επιρροή στις συγκεκριμένες θάλασσες. Όμως ο μεταξύ τους ανταγωνισμός, δεν περιορίζεται μόνο στην Ασία. Φαίνεται από τις τελευταίες δραστηριότητες των δύο κρατών, πως η Μέση Ανατολή – παραδοσιακά στη δυτικό-Αμερικανική σφαίρα επιρροής – είναι ένα επιπλέον πεδίο ανταγωνισμού. Τα στρατηγικά περάσματα της περιοχής, καθώς επίσης, και η εξασφάλισή των ενεργειακών αποθεμάτων, είναι τα αντικείμενα ανταγωνισμού των δύο υπερδυνάμεων.
Από την πλευρά της η Κίνα, για περισσότερο από μία γενιά – τον καιρό δηλαδή εκείνο όπου οι ΗΠΑ απολάμβαναν ασυναγώνιστη υπεροχή σε σχεδόν όλες τις περιοχές του κόσμου – επέκτειναν κυρίως την οικονομική τους επιρροή και δραστηριότητα σε περιοχές όπως η Μέση Ανατολή, εγκαθιδρύοντας στην πορεία θερμές σχέσεις με κράτη όπως το Ισραήλ, η Σαουδική Αραβία και το Ιράν. Παρόλα αυτά, η Κίνα κατά τη διάρκεια όλων αυτών των ετών φρόντιζε τις περισσότερες φορές να κρατάει ουδέτερη διπλωματική στάση σε διάφορα ζητήματα στην περιοχή, καθώς επίσης και μειωμένη έως ελάχιστη στρατιωτική παρουσία. Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να ανατρέπουν τη συγκεκριμένη κατάσταση.
Καθώς η Κίνα μεγαλώνει σε οικονομικό, πολιτικό, και στρατιωτικό επίπεδο, έχει την ανάγκη να εξαπλωθεί και πέρα από τη γειτονία της – δηλαδή τη στρατηγικής σημασίας νότια Κινεζική θάλασσα, το Χονγκ Κονγκ, και τη μεθόριο με την Ινδία. Για παράδειγμα, πρόσφατα, η Κίνα καθιέρωσε στρατιωτική βάση στο Τζιμπουτί, και μάλιστα, λίγα μόνο μίλια από «τη μύτη» των Αμερικανών όπου, μάλιστα, πολλές φορές, συμβαίνουν διάφορες εναέριες αψιμαχίες μεταξύ των πιλότων κάθε πλευράς.
Σύμφωνα με Ιρανικές πηγές, φαίνεται ότι η Κίνα, επιθυμεί να καθιερώσει μόνιμη παρουσία στην περιοχή του Περσικού Κόλπου. Από την εποχή Αχμαντινετζάντ, έως σήμερα, η Κίνα, έχει συνάψει αριθμό εμπορικών και άλλων σημαντικών συμφωνιών με το Ιράν – συμπεριλαμβανομένων και αρκετών μνημονίων για στρατιωτικά ζητήματα και θέματα ασφάλειας. Επιπλέον, φήμες προερχόμενες από Ιρανικές πηγές θέλουν την Κίνα να στοχεύει και στην εγκατάσταση δύο μόνιμων βάσεων στη νήσο Κέσμ – νησία στρατηγικής σημασίας στον Περσικό Κόλπο.
Παρόλα αυτά, η ακριβής φύση των δύο αυτών Κινεζικών βάσεων δεν έχει τεκμηριωθεί με ακρίβεια, όμως η χρονική παρουσία των Κινέζων στη συγκεκριμένη περιοχή, ενδέχεται να φθάσει τα 25 έτη. Σε κάθε περίπτωση, είναι μία σημαντική εξέλιξη που μπορεί να αυξήση την ένταση μεταξύ Αμερικής-Κίνας και να βάλει φωτιά στον -ταραχώδη- Περσικό Κόλπο.
Πηγή: The National Interest
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου