Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Λιβύη: Με μαχητικά "Rafale" η επίθεση στην "τουρκική" βάση - "Βλέπουν" Γαλλία ή Αίγυπτο πίσω από το χτύπημα

Λιβύη: Με μαχητικά "Rafale" η επίθεση στην "τουρκική" βάση - "Βλέπουν" Γαλλία ή Αίγυπτο πίσω από το χτύπημα
"Οδυνηρό χαστούκι στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του", λέει Λίβυος βουλευτής.
Μαχητικά αεροσκάφη τύπου "Rafale" φέρεται να συμμετείχαν στην επιχείρηση που έπληξε δυνάμεις του Φαγζ αλ Σάρατζ και της Τουρκίας, στην αεροπορική βάση al-Watiya της Λιβύης.
Ενημερωμένες πηγές ανέφεραν στο The Arab Weekly ότι τα πολεμικά αεροπλάνα που στόχευαν την αεροπορική βάση στη δυτική Λιβύη ήταν αεροσκάφη Rafale, γεγονός που περιορίζει την ταυτότητα της επιτιθέμενης δύναμης είτε Γαλλία είτε στην Αίγυπτο, τις δύο χώρες εντός του εύρους της βάσης που διαθέτουν αυτού του τύπου τα αεροσκάφη .

Οι ίδιες πηγές, σύμ,φωνα με το δημοσίευμα, θεωρούν την την επίθεση ως μια γρήγορη απάντηση στην επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλούσι Ακάρ στην Τρίπολη, η οποία αντικατοπτρίζει την έκταση της τουρκικής επιμονής στη δυτική Λιβύη.
Η τουρκική παρουσία στη Λιβύη είναι ιδιαίτερα ανησυχητική τόσο για το Κάιρο όσο και για το Παρίσι, ωθώντας τους να αυξήσουν τον τόνο της κριτικής τους για την Άγκυρα. Το Κάιρο έχει απειλήσει να επέμβει στρατιωτικά στη Λιβύη εάν οι πολιτοφυλακές της κυβέρνησης της Τρίπολης που υποστηρίζονται απο την Τουρκία, προσπάθησουνν να προχωρήσουν προς τη Σίρτη, ενώ το Παρίσι χαρακτήρισε τις τουρκικές κινήσεις ως "απαράδεκτες", τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει αυτό να συνεχιστεί.

Αλλά η πρόσφατη αεροπορική επίθεση στην αεροπορική βάση al-Watiya έδειξε ότι οι "κόκκινες γραμμές" στον εναέριο χώρο διαφέρουν από τις "κόκκινες γραμμές" στην ξηρά που σχεδίασε ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι. Η τοποθέτηση μαχητικών αεροσκαφών και στρατιωτικών αεροσκαφών στο al-Watiya αποτελεί άμεση απειλή για κάθε στρατιωτική μονάδα του LNA και του στρατηγού Χάφταρ, που αναπτύσσεται στη Σίρτη, στη βάση al-Jufra και στην ανατολική Λιβύη.

Ο Σίσι έχει εκφράσει τη δυνατότητα της Αιγύπτου να παρέμβει άμεσα στη Λιβύη, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος "δεν θα επιτρέψει στη σύγκρουση στη Λιβύη να διασχίσει τη γραμμή της Σίρτης". Επίσης έχει τονίσει ότι "όσον αφορά την ασφάλεια της Αιγύπτου, η al-Jufra είναι μια κόκκινη γραμμή που δεν θα επιτρέψουμε να διασχίσει καμία δύναμη".

Οι αιγυπτιακοί ιστότοποι ειδήσεων δημοσίευσαν χρονολογημένες φωτογραφίες ραντάρ και πυραύλων Hawk, οι οποίες ανέφεραν ότι ήταν μεταξύ των στόχων της επιθεσης στο al-Watiya.

Ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA) είχε αποσυρθεί από τη βάση al-Watiya μετά από συνεχείς τουρκικές αεροπορικές επιθέσεις, επιτρέποντας στις πολιτοφυλακές της Τρίπολης που υποστηρίζονται από την Άγκυρα να αναλάβουν τον έλεγχο της βάσης.

Έκτοτε, υπήρξαν αρκετές αναφορές για ένα σχέδιο μετατροπής της βάσης σε τουρκική, μια εξέλιξη στην οποία αντιτίθεται έντονα η Γαλλία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Παρίσι είχε προτείνει τη μετατροπή σε βάση του ΝΑΤΟ.

Την Κυριακή, η κυβέρνηση της Τρίπολης κατηγόρησε "ξένη αεροπορική δύναμη" για τον βομβαρδισμό της βάσης al-Watiya, χωρίς να παρέχει λεπτομέρειες για την ταυτότητα των επιτιθέμενων αεροσκαφών ούτε για τους επιδιωκόμενους στόχους.

Παρόλο που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αλλά και αυτλα του Κατάρ αρνήθηκαν ότι υπήρχαν θύματα στη βομβιστική επίθεση, πηγή της Λιβύης επιβεβαίωσε ότι οι επιδρομές προκάλεσαν το θάνατο αρκετών Τούρκων στρατιωτών που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο στην πόλη του Αλ Τζαμίλ, κοντά στη βάση.

Ένας συνταξιούχος αξιωματικός του στρατού της Λιβύης που κατοικούσε στην περιοχή Zintan αποκάλυψε στο The Arab Weekly ότι μια μοίρα μαχητικών αεροσκαφών ξεκίνησε μια σειρά αεροπορικών επιδρομών στη βάση al-Watiya, όπου η Τουρκία είχε αναπτύξει μαχητικά F-16, τα αεροσκάφη Bayraktar TB2 και Anka-S, υποστηριζόμενα από ένα σύστημα άμυνας Hawk MIM-23 με τα ραντάρ του.

Ο συνταξιούχος αξιωματούχος, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι εννέα αεροπορικές επιδρομές στόχευαν τις συνοικίες του al-Nadab στη βάση al-Watiya, τις οποίες οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις στη βάση είχαν χρησιμοποιήσει ως έδρα τους από τον περασμένο Μάιο. Στοχεύθηκαν επίσης τα συστήματα αεροπορικής άμυνας της Sungur, οι σταθερές και κινητές εγκαταστάσεις ραντάρ και το σύστημα παρεμβολής σημάτων Koral, τα οποία είχαν τοποθετήσει οι τουρκικές στρατιωτικές μονάδες στη βάση.

Από την πλευρά των αρχών της Λιβύης στην Τρίπολη, δεν υπήρξε αντίδραση σε αυτές τις αεροπορικές επιδρομές που όλοι οι παρατηρητές είδαν ως "ασυνήθιστη" στρατιωτική επιχείρηση, και που φαίνεται να είναι το προοίμιο για τις ερχόμενες πολιτικές αλλαγές πέρα ​​από αυτό που επικρατεί σήμερα. Σϋμφωνα με το δημοσίευμα άνοιξαν νέες πύλες για τον περιορισμό της τουρκικής επέκτασης στη Λιβύη, η οποίοα έχει αρχίσει να συρρικνώνεται λόγω των περιφερειακών και διεθνών πιέσεων.

Το μέλος του κοινοβουλίου της Λιβύης Ιμπραήμ αλ-Ντάρσι δήλωσε ότι "οι αεροπορικές επιδρομές ξεκίνησαν από πολύ γνωστές δυνάμεις" και πρόσθεσε ότι οι στόχοι αυτών των επιθέσεων ήταν "ένα σαφές μήνυμα και αποτελούσε ένα ισχυρό και οδυνηρό χαστούκι στον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τους αντιπροσώπους του στη Λιβύη, ειδικά την κυβέρνηση με επικεφαλής τον Φαγιέζ αλ-Σαρατζ.

Μιλώντας με το The Arab Weekly τηλεφωνικά από την ανατολική Λιβύη, ο al-Darsi είπε ότι τα μηνύματα αυτών των επιδρομών "επιβεβαιώνουν ότι η λιβυκή αρένα δεν είναι κενή, αλλά περιλαμβάνει δυνάμεις που έχουν τη δυνατότητα να χτυπήσουν σκληρά οπουδήποτε και οποτεδήποτε, και είναι μια άμεση προειδοποίηση προς τον Ερντογάν, που του υπενθυμίζει τις κόκκινες γραμμές που δεν πρέπει να διασχίσουν, ειδικά μετά την αύξηση των τουρκικών κινήσεων στη Λιβύη, εν μέσω αναφορών για προετοιμασίες για επίθεση στην πόλη Σίρτη και στη βάση της al-Jufra".

Πριν από λίγες ημέρες, απευθυνόμενος στους Τούρκους στρατιώτες στη Λιβύη, ο Χουλουσί Άκαρ είπε ότι "το όνειρο του Χάφταρ για τον έλεγχο ολόκληρης της Λιβύης επρόκειτο να επιτευχθεί, αλλά η ισορροπία ισχύος άλλαξαν και μπήκε τέλος σε αυτό, και δεν είναι μόνο ο Τύπος που λέει αυτό, αλλά κύκλοι λήψης αποφάσεων και στρατιωτικοί κύκλοι σε όλο τον κόσμο και τη διεθνή κοινότητα. Όλοι είπαν ότι οι Τούρκοι ήρθαν εδώ και άλλαξαν τη μοίρα αυτού του τόπου, αλλάζοντας την ίδια κατάσταση με τον Χάφταρ ".

Αμέσως μετά, ο Χαλίφα Χαφτάρ απάντησε στον τούρκο υπουργό Άμυνας με ένα μήνυμα που ανέφερε ότι εξακολουθεί να είναι παρών, πραγματοποιώντας περιηγήσεις επιθεώρησης που περιελάμβαναν έναν αριθμό στρατοπέδων από τις μονάδες μάχης του LNA στην πόλη της Βεγγάζης, συμπεριλαμβανομένου του στρατοπέδου Γαριούνη, που φιλοξενεί περισσότερους από 1.000 αξιωματικούς και στρατιώτες.

Η στιγμή της επίθεσης:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου