Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Αποθήκες "βόμβες" και στην Ελλάδα: η έκρηξη στο Μαρί το 2011 και την Βηρυτό στέλνουν μηνύματα

Στις 11 Ιουλίου 2011 είχαμε την τραγωδία με την έκρηξη στο Μαρί της Κύπρου.
Η έκρηξη στο Μαρί έγινε στις 4 τα ξημερώματα της 11ης Ιουλίου. 
96 εμπορευματοκιβώτια που είχαν στοιβαχτεί για φύλαξη στη ναυτική βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» τινάχτηκαν στον αέρα και σκότωσαν 13 αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, ναύτες και πυροσβέστες. 
Ο ηλεκτροπαραγωγός σταθμός της ΑΗΚ διαλύθηκε και παρέλυσε ολόκληρη η Κύπρος. 
Λίγες ώρες αργότερα δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα εμπορευματοκιβώτια, τα οποία εμφανίζονταν μερικές μέρες πριν την έκρηξη διογκωμένα από την αλλοίωση του εκρηκτικού περιεχομένου τους.
Τώρα το δράμα στο Λίβανο, με τις φοβερές εκρήξεις. 
Ο απολογισμός των νεκρών από την τεράστια έκρηξη που συγκλόνισε χθες τη Βηρυτό αυξήθηκε σε 135, ενώ περίπου 5000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί και δεκάδες άλλοι εξακολουθούν και αγνοούνται, είπε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Manar.
Μετά τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν στο λιμάνι της Βηρυτού το βράδυ της Τρίτης, καταστρέφοντας ολοσχερώς το 50% της πρωτεύουσας της χώρας, η οποία πλέον θυμίζει εμπόλεμη ζώνη.
Ο Λίβανος βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Η χώρα των 6,8 εκατομμυρίων είχε βυθιστεί σε οικονομική κρίση πολύ πριν τις εκρήξεις της Τρίτης, αλλά και πολύ πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Οι έρευνες «μιλούν» για αμέλεια
Σε πυρετώδεις ρυθμούς βρίσκονται και οι έρευνες για τα αίτια της τραγωδίας, ενώ την ίδια στιγμή οι Αρχές καταβάλλουν τα μέγιστα για τη διάσωση των εγκλωβισμένων και τη στέγαση των αστέγων.
Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι αιτία της έκρηξης είναι η αδράνεια και αμέλεια ετών, σχετικά με την αποθήκευση εξαιρετικά εκρηκτικού υλικού στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη από τις πρώτες ώρες μετά την έκρηξη, ο πρωθυπουργός και η προεδρία δήλωσαν χθες πως 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου, χημικού λιπάσματος που μπορεί όμως να χρησιμοποιηθεί επίσης για την κατασκευή βομβών, ήταν αποθηκευμένα επί έξι χρόνια στο λιμάνι χωρίς οποιαδήποτε μέτρα ασφαλείας.
«Είναι αμέλεια», δήλωσε η επίσημη πηγή στο Reuters και πρόσθεσε πως το θέμα της ασφαλούς αποθήκευσης είχε εγερθεί σε πολλές επιτροπές και δικαστές και «τίποτα δεν έγινε» προκειμένου να εκδοθεί μια εντολή απομάκρυνσης ή καταστροφής του εξαιρετικά εύφλεκτου υλικού. Η ίδια πηγή ανέφερε ότι μια πυρκαγιά ξεκίνησε από την αποθήκη 9 του λιμανιού και επεκτάθηκε στην αποθήκη 12, όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Αγνόησαν τα έγγραφα και τις ειδοποιήσεις
Ο Μπάντρι Ντάχερ, γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, δήλωσε σήμερα στο τηλεοπτικό δίκτυο LBCI πως τα τελωνεία είχαν στείλει έξι έγγραφα στο δικαστικό σώμα προειδοποιώντας ότι το υλικό συνιστούσε απειλή. «Ζητήσαμε την επανεξαγωγή του αλλά αυτό δεν συνέβη. Αφήνουμε τους ειδικούς και εκείνους που τους αφορά να προσδιορίσουν γιατί», είπε ο Ντάχερ. Άλλο πρόσωπο που σχετίζεται με υπάλληλο ανέφερε ότι ομάδα που είχε επιθεωρήσει το νιτρικό αμμώνιο πριν από έξι μήνες προειδοποίησε πως αν δεν μετακινηθεί «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».
Το Reuters επικαλείται δύο έγγραφα, βάσει των οποίων τα Τελωνεία του Λιβάνου είχαν ζητήσει από το δικαστικό σώμα το 2016 και το 2017 να ζητήσει από «την αρμόδια ναυτιλιακή υπηρεσία» να επανεξαγάγει ή να εγκρίνει την πώληση του νιτρικού αμμωνίου, το οποίο είχε απομακρυνθεί από ένα φορτηγό πλοίο, το Rhosus, και είχε εναποτεθεί στην αποθήκη 12, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια του λιμανιού. Παρόμοια αιτήματα φέρεται ότι είχαν υποβληθεί το 2014 και το 2015.

Έξι χρόνια στις αποθήκες το νιτρικό αμμώνιο
Πάνω σε μία βόμβα εξαιρετικά μεγάλης ισχύος, όπως αποδείχθηκε με τον πλέον δραματικό τρόπο, βρισκόταν για διάστημα τουλάχιστον έξι χρόνων, το λιμάνι της Βηρυτού και όλες οι υπηρεσίες που στέγαζε. Η τεράστια έκρηξη στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, η οποία προήλθε από 2.750 τόνους αποθηκευμένου νιτρικού αμμωνίου, ισοπέδωσε μία πολύ μεγάλη περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανθρώπων και τον τραυματισμό χιλιάδων (πάνω από 4.000 κατά την τελευταία καταγραφή), ενώ στα συντρίμμια των κτιρίων βρίσκονται εγκλωβισμένοι και σε άγνωστη κατάσταση, πάρα πολλοί πολίτες, αλλά και μέλη του πυροσβεστικού σώματος, τα οποία είχαν σπεύσει από την πρώτη κιόλας έκρηξη.
Ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου Χαμάντ Χασάν δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι: «Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση. Αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».
Ο επικεφαλής της Γενικής Ασφάλειας του Λιβάνου δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη οφείλεται σε νιτρικό αμμώνιο που κατασχέθηκε από ένα πλοίο, πριν από περίπου ένα χρόνο και αποθηκεύτηκε εκεί. Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην περιοχή τόνισε ότι ακόμη κανείς δεν γνωρίζει τα πραγματικά αίτια των εκρήξεων: «Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για ατύχημα ή ανθρώπινη ενέργεια».

Πώς βρέθηκε το νιτρικό αμμώνιο στις αποθήκες
Το Shiparrested.com, ένα βιομηχανικό δίκτυο που ασχολείται με νομικές υποθέσεις, είχε αναφέρει το 2015 ότι το Rhosus, που είχε σημαία Μολδαβίας, έδεσε στη Βηρυτό τον Σεπτέμβριο του 2013 λόγω τεχνικών προβλημάτων κατά το ταξίδι του από τη Γεωργία στη Μοζαμβίκη με 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου.
Κατά την επιθεώρηση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του πλοίου και λίγο μετά εγκαταλείφθηκε από τους ιδιοκτήτες του, με αποτέλεσμα διάφοροι πιστωτές να προβάλλουν νομικές διεκδικήσεις.
«Λόγω των κινδύνων που συνδέονταν με την παραμονή του νιτρικού αμμωνίου πάνω στο πλοίο, οι λιμενικές αρχές άδειασαν το πλοίο και μετέφεραν το φορτίο του στις αποθήκες του λιμανιού», ανέφερε.

Και στην Ελλάδα τι συμβαίνει με τι αποθήκες εκρηκτικών; Ποιος προβληματίστηκε με την καταστροφή της Βηρυτού;
Δημοσιογράφοι εκφράζουν ανησυχία για τα μέτρα ασφαλείας σε αποθήκες πυρομαχικών όπου φυλάσσονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια παλιά και άκρως επικίνδυνα σε κάποιες περιπτώσεις πυρομαχικά. 
Διαβάζουμε κείμενα που θα έπρεπε να είχαν χτυπήσει καμπανάκι και να είχαν ωθήσεις το Υπουργείο Άμυνας να λάβει μέτρα:
Ίσως θα πρέπει άμεσα να γίνουν ξανά έλεγχοι στα Δερβενοχώρια, όπου υπάρχουν αποθήκες των ΕΔ που έχουν παραχωρηθεί στα ΕΑΣ. 
Εκεί βρίσκονται πυρομαχικά η φύλαξη των οποίων απαιτεί πολύ υψηλά μέτρα ασφαλείας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι αυτά τα μέτρα ασφαλείας θα πρέπει να αναβαθμιστούν ή συγκεκριμένα πυρομαχικά υψηλού κινδύνου να μεταφερθούν σε άλλες αποθήκες ή να καταστραφούν αν δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν. Υπάρχουν και πολλά πυρομαχικά που προέρχονται από κατασχέσεις. 
Είναι γεγονός ότι από τις αποθήκες στα Δερβενοχώρια έχουν πουληθεί σε ιδιωτική εταιρεία κάποιοι τόνοι πυρομαχικών που δεν ήταν προς χρήση των ΕΔ. 
Υπάρχουν όμως πολλά ακόμη εκρηκτικά και πυρομαχικά.
Προβληματική χαρακτηρίζεται η κατάσταση και σε εγκαταστάσεις του Λαυρίου.
Το θέμα της ασφάλειας αποθήκευσης εκρηκτικών και πυρομαχικών πρέπει να εξεταστεί.
Στις κυβερνήσεις και στον Στρατό είναι μόδα να μιλούν για το "φιλότιμο" και την "κακιά στιγμή"....
Προπαγανδιστικές Ατάκες και επικοινωνιακά τερτίπια για να συγκαλύψουν τις ευθύνες....
 ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ 
Τηλ: 6932 955437

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου