Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Στο Μαλί, ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός συνελήφθησαν από στασιαστές στρατιωτικούς


Ο πρόεδρος του Μαλί Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά και ο πρωθυπουργός της χώρας Μπουμπού Σισέ «συνελήφθησαν» αργά σήμερα το απόγευμα στο Μπαμακό από στασιαστές στρατιώτες, όπως επιβεβαίωσε ένας από τους ηγέτες της ανταρσίας.
«Μπορούμε να σας πούμε ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός είναι υπό τον έλεγχό μας. Τους συλλάβαμε στο σπίτι του» προέδρου, είπε ο στρατιωτικός, που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Ο Ι.Μπ.Κ. (σ.σ. ο πρόεδρος) και ο πρωθυπουργός του βρίσκονται σε ένα θωρακισμένο όχημα, καθ’ οδόν για το Κατί», το στρατόπεδο, στα προάστια της πρωτεύουσας, απ’ όπου ξεκίνησε το πρωί η στάση, είπε μια άλλη στρατιωτική πηγή που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Εκατοντάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στην κεντρική πλατεία του Μπαμακό για να «γιορτάσουν», δηλώνοντας ότι είχε έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο Κεϊτά.

Προς το παρόν δεν είναι σαφές πόσοι στρατιώτες εμπλέκονται στη στάση. Ένας εκπρόσωπος του στρατού επιβεβαίωσε ότι ακούστηκαν πυροβολισμοί στη βάση του Κατί, περίπου 15 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα.

Από το Κατί είχε ξεκινήσει η στάση του 2012 που οδήγησε στην ανατροπή του τότε προέδρου Αμαντού Τουμανί Τουρέ και συνέβαλε στην πτώση του βόρειου Μαλί στα χέρια των τζιχαντιστών οι οποίοι συνεχίζουν να δρουν στις βόρειες και κεντρικές περιοχές της χώρας.

Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι ένας «σχετικά μικρός αριθμός» μελών της Εθνοφρουράς, που ήταν δυσαρεστημένοι λόγω μιας καθυστέρησης στην καταβολή του μισθού τους, κατέλαβαν μια αποθήκη πυρομαχικών αλλά στη συνέχεια περικυκλώθηκαν από άλλα κυβερνητικά στρατεύματα.

Οι διαδηλωτές που συγκεντρώθηκαν στο Μπαμακό, γύρω από το Μνημείο της Ανεξαρτηρίας, επιτέθηκαν στα γραφεία του υπουργείου Δικαιοσύνης και πυρπόλησαν κάποια από αυτά, είπε ένας μάρτυρας στο πρακτορείο Reuters.

Σε άλλες περιοχές της πρωτεύουσας, τα κυβερνητικά κτίρια εκκενώθηκαν. Πυροβολισμοί ακούστηκαν κοντά στο γραφείο του πρωθυπουργού.

Τα γραφεία της κρατικής τηλεόρασης ORTM εκκενώθηκαν επίσης, σύμφωνα με τον Καλίφα Ναμάν, ένα υψηλόβαθμο στέλεχός της. Δεν υπάρχουν πληροφορίες για τυχόν επίθεση στο κανάλι, το οποίο εξακολουθεί να μεταδίδει μαγνητοσκοπημένο πρόγραμμα.

Ένας κάτοικος του Μπαμακό είπε ότι ένοπλοι απέκλεισαν την πρόσβαση σε δύο γέφυρες του ποταμού Νίγηρα.

Γαλλία και ΗΠΑ καταδίκασαν τη στάση ενώ η Οικονομική Κοινότητα των Κρατών Δυτικής Αφρικής (ECOWAS) κάλεσε τους στρατιώτες να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Ο Στεφάν Ντουζαρίτς, ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είπε ότι ο Αντόνιο Γκουτέρες «καλεί όλους τους Μαλινέζους να διαφυλάξουν την ακεραιότητα και τους δημοκρατικούς θεσμούς» της χώρας τους.

Η Αφρικανική Ένωση καταδικάζει τη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού. “Δεν είναι πραξικόπημα αλλά λαϊκή εξέγερση”, λέει η αντιπολίτευση

Ο πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης (AU) Μούσα Φάκι Μαχάματ καταδίκασε με τον εντονότερο τρόπο τη σύλληψη του προέδρου και του πρωθυπουργού του Μαλί από στασιαστές στρατιώτες.

«Καταδικάζω τη σύλληψη του προέδρου Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, του πρωθυπουργού Μπουμπού Σισέ και άλλων μελών της κυβέρνησης του Μαλί και ζητώ την άμεση απελευθέρωσή τους», ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter.

Μια επίσημη πηγή επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός βρίσκονται «στα χέρια των στασιαστών».

Ο συνασπισμός που οργάνωνε τις τελευταίες ημέρες μαζικές κινητοποιήσεις στο Μαλί, ζητώντας την παραίτηση του Κεϊτά, υποστηρίζει ότι η σύλληψη του προέδρου από τους στασιαστές «δεν είναι στρατιωτικό πραξικόπημα αλλά λαϊκή εξέγερση». «Ο ΙΒΚ δεν ήθελε να ακούσει τον λαό. Προτείναμε εναλλακτικές λύσεις αλλά εκείνος απάντησε με δολοφονίες», είπε ο Νουχούμ Τόγκο, ένας εκπρόσωπος του συνασπισμού M5-RFP, αναφερόμενος στον πρόεδρο με τα αρχικά του ονόματός του.

Να σημειωθεί ότι η κρατική τηλεόραση ORTM σταμάτησε να εκπέμπει πρόγραμμα μετά τη σύλληψη του Κεϊτά και του Σισέ.

Η ΕΕ καταδικάζει την “απόπειρα πραξικοπήματος” στο Μαλί

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ καταδίκασε απόψε «την απόπειρα πραξικοπήματος που είναι σε εξέλιξη στο Μαλί», όπου ο πρόεδρος και ο πρωθυπουργός της χώρας έχουν συλληφθεί από τον στρατό.

«Η ΕΕ καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος και απορρίπτει κάθε αντισυνταγματική αλλαγή. Δεν μπορεί,σε καμία περίπτωση, να είναι αυτή η απάντηση στη βαθιά κοινωνικοπολιτική κρίση που πλήττει το Μαλί εδώ και πολλούς μήνες», ανέφερε ο Μπορέλ σε μια ανακοίνωση.

Ο γγ του ΟΗΕ ζητά την άμεση απελευθέρωση του προέδρου Κεϊτά, καλεί τον στρατό να επιδείξει αυτοσυγκράτηση

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε απόψε την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου του Μαλί, Ιμπραχίμ Μπουμπακάρ Κεϊτά, ο οποίος συνελήφθη νωρίτερα από στασιαστές στρατιωτικούς.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ θα συνεδριάσει εκτάκτως το απόγευμα της Τετάρτης, κεκλεισμένων των θυρών, για να συζητηθούν οι εξελίξεις στη χώρα αυτή, κατόπιν αιτήματος της Γαλλίας και του Νίγηρα, της χώρας που προεδρεύει αυτήν την περίοδο στην Οικονομική Κοινότητα των Κρατών της Δυτικής Αφρικής (ECOWAS).

“Ο γενικός γραμματέας καταδικάζει κατηγορηματικά αυτές τις ενέργειες και ζητά την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης και του κράτους δικαίου στο Μαλί”, ανέφερε η ανακοίνωση που εξέδωσε ο εκπρόσωπος του Γκουτέρας. Επίσης “ζητά την άμεση και άνευ όρων απελευθέρωση του προέδρου Κεϊτά και των μελών της κυβέρνησής του”, καλώντας ταυτόχρονα όλες τις πλευρές και ιδίως τις δυνάμεις ασφαλείας και άμυνας “να επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση”.

Ο Γκουτέρες εξέφρασε επίσης την πλήρη στήριξή του στην Αφρικανική Ένωση και στην ECOWAS, στην προσπάθειά που καταβάλλουν ώστε να καταλήξουν σε μια ειρηνική λύση μέσω διαπραγματεύσεων.

Μέσα σε λίγες ώρες, η στάση που ξεκίνησε το πρωί από το στρατόπεδο του Κάτι μετατράπηκε σε απόπειρα πραξικοπήματος, με τους στρατιώτες να συντάσσονται με τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές, οι οποίοι ζητούν εδώ και μήνες την παραίτηση του Κεϊτά. Ο πρωθυπουργός Μπουμπού Σισέ έχει επίσης συλληφθεί.

Η διεθνής κοινότητα καταδίκασε την απόπειρα πραξικοπήματος, με πρώτη τη Γαλλία, η οποία έχει αναπτύξει 5.100 στρατιώτες στην περιοχή, στο πλαίσιο της επιχείρησης Μπαρκάν κατά των τζιχαντιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου