Λιβανέζα κρατάει πανό με φωτογραφίες του δολοφονηθέντος πρωθυπουργού Ραφίκ αλ Χαρίρι, έξω από το συσταθέν από τα ΗΕ ειδικό δικαστήριο για τον Λίβανο.AP Photo/Laurens van Putten
Το δικαστήριο για το Λίβανο δε βλέπει εμπλοκή Χεζμπολάχ - Συρίας στη δολοφονία Χαρίρι
efsyn.gr
Το δικαστήριο που συστάθηκε με βάση απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ανακοίνωσε σήμερα πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ ή η συριακή κυβέρνηση ενεπλάκησαν στη βομβιστική επίθεση που σκότωσε το 2005 τον πρώην πρωθυπουργό του Λιβάνου Ραφίκ αλ-Χαρίρι.
Τέσσερα μέλη του υποστηριζόμενου από το Ιράν σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ κατηγορούνται για συνωμοσία με στόχο την πραγματοποίηση της μαζικής βομβιστικής επίθεσης που σκότωσε τον Χαρίρι και άλλους 21 ανθρώπους.
Ο Χαρίρι, ένας σουνίτης δισεκατομμυριούχος, που είχε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ, Δυτικούς και σουνιτικές χώρες του Κόλπου και θεωρείτο απειλή για την ιρανική και συριακή επιρροή στον Λίβανο, ηγήθηκε των προσπαθειών για ανοικοδόμηση της Βηρυτού, μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.
«Το δικαστήριο είναι της άποψης ότι η Συρία και η Χεζμπολάχ μπορεί να είχαν κίνητρα να εξοντώσουν τον Ραφίκ Χαρίρι και τους πολιτικούς συμμάχους του, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η ηγεσία της Χεζμπολάχ είχε οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Ραφίκ Χαρίρι και δεν υπάρχει οποιαδήποτε απευθείας ένδειξη για συριακή ανάμειξη», ανέφερε ο πρόεδρος του δικαστηρίου δικαστής Ντέιβιντ Ρε, διαβάζοντας μια σύνοψη της απόφασης του δικαστηρίου. Η πλήρης απόφαση έχει έκταση 2.600 σελίδων.
Η Χεζμπολάχ αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη βομβιστική επίθεση της 14ης Σεπτεμβρίου 2005.
Η ανάγνωση της ετυμηγορίας του Ειδικού Δικαστηρίου για τον Λίβανο, που ξεκίνησε σήμερα και αναμένεται να διαρκέσει πολλές ώρες, έρχεται καθώς οι Λιβανέζοι εξακολουθούν να παραμένουν υπό το κράτος του σοκ μετά την τεράστια έκρηξη που σκότωσε 178 ανθρώπους στις αρχές Αυγούστου κι ενώ η οικονομική κατάρρευση διέλυε τις ζωές τους.
Η δολοφονία του Χαρίρι βύθισε τον Λίβανο στη χειρότερη κρίση του μετά τον πόλεμο, δημιουργώντας σκηνικό χρόνιας αντιπαράθεσης ανάμεσα σε αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις.
Ακόμη και πριν αρχίσουν οι δικαστές να διαβάζουν τις 2.600 σελίδες της ετυμηγορίας για τη δολοφονία του Χαρίρι, η εφημερίδα an-Nahar του Λιβάνου είχε βάλει τον τίτλο «Η Διεθνής Δικαιοσύνη Νικά τον Εκφοβισμό».
Η εφημερίδα δημοσίευσε ένα σκίτσο που δείχνει το πρόσωπο του Χαρίρι να κοιτάει ένα σύννεφο σαν μανιτάρι πάνω από τη Βηρυτό, με τη λεζάντα, «Μακάρι κι εσύ (να λάβεις δικαιοσύνη)», που αναφέρεται σε μια έρευνα που θα μπορούσε να αποκαλύψει την αιτία της έκρηξης.
Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χάσαν Νασράλα, δήλωσε την Παρασκευή πως δεν τον αφορά η δίκη και πως, αν μέλη της οργάνωσης καταδικαστούν, θα υποστηρίξει την αθωότητά τους.
Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar και το δίκτυο Al Mayadeen, που πρόσκειται στη Δαμασκό δεν κάλυψαν τη δίκη, την οποία άλλα τηλεοπτικά δίκτυα στον Λίβανο μεταδίδουν με απευθείας συνδέσεις.
Η ετυμηγορία στη Χάγη μπορεί να πολώσει περαιτέρω την ήδη διαιρεμένη χώρα και να περιπλέξει μια ήδη ταραχώδη κατάσταση μετά την έκρηξη της 4ης Αυγούστου στο λιμάνι της Βηρυτού, όπου σύμφωνα με τις αρχές, είχε αποθηκευθεί χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας νιτρική αμμωνία, πυροδοτώντας τη λαϊκή οργή και οδηγώντας στην παραίτηση της κυβέρνησης.
Η δολοφονία του Χαρίρι επέτρεψε την περαιτέρω διεύρυνση στη χώρα της πολιτικής εξουσίας των σιιτών υπό τη Χεζμπολάχ και τους συμμάχους της.
Η ετυμηγορία αναμενόταν αρχικά νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όμως καθυστέρησε λόγω της έκρηξης στο λιμάνι.
Η έρευνα και η δίκη, ερήμην των τεσσάρων μελών της Χεζμπολάχ, διήρκεσε 15 χρόνια και κόστισε περίπου 1 δισ. δολάρια. Θα μπορούσε να καταλήξει σε καταδικαστική ετυμηγορία, την οποία θα ακολουθήσει η ανακοίνωση της ποινής που μπορεί να φθάσει μέχρι τα ισόβια, ή στην αθώωση των κατηγορουμένων.
Στοιχεία DNA έδειξαν πως η έκρηξη που σκότωσε τον Χαρίρι πραγματοποιήθηκε από άνδρα καμικάζι βομβιστή, ο οποίος δεν αναγνωρίστηκε ποτέ.
Οι εισαγγελείς χρησιμοποίησαν ηχογραφήσεις δορυφορικών τηλεφώνων, προκειμένου να επιχειρηματολογήσουν ότι οι κατηγορούμενοι Σαλίμ Τζαμίλ Αγιάς, Χάσαν Χαμπίμπ Μέρχι, Άσαντ Χάσαν Σάμπρα και Χουσέιν Χάσαν Ονέισι, παρακολουθούσαν προσεκτικά τις κινήσεις του Χαρίρι μήνες πριν από την επίθεση, ώστε να τις χρονομετρήσουν και να προβάλουν μια ψευδή ανάληψη ευθύνης ως αντιπερασπισμό.
Δικηγόροι διορισμένοι από το δικαστήριο δήλωσαν ότι δεν υπάρχουν φυσικές αποδείξεις που να συνδέουν τους τέσσερις με το έγκλημα και ότι πρέπει να αθωωθούν.
Ο γιος του Χαρίρι, ο Σάαντ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του και διετέλεσε τρεις φορές πρωθυπουργός, είπε ότι δεν ζητά εκδίκηση, αλλά απόδοση δικαιοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου