Πέμπτη 6 Αυγούστου 2020

Έκλεισε η συμφωνία για την ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου

Ακυ
ρώνεται επί της ουσίας το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο τονίζει η Αθήνα ♦ Ο άτυπος χάρτης της συμφωνίας ♦ Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές.
Συμφωνία για τη μερική οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου επιτεύχθηκε στο Κάιρο όπου μετέβη εσπευσμένα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας. 
Πρόκειται για σημαντική εξέλιξη, σε συνέχεια της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας με την υπογραφή οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών και ΑΟΖ, επειδή βάζει δύσκολα σε Τουρκία και Λιβύη, καθώς επί της ουσίας ακυρώνει το παράνομο μνημόνιο που έχουν υπογράψει εδώ και μήνες οι δύο χώρες.


Άτυπος χάρτης της συμφωνίας. Με μπλε χρώμα, η γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ Ελλάδας - Αιγύπτου.

Υπενθυμίζεται πως οι διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών (Ελλάδας και Αιγύπτου) είχαν ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό. 

Στις δηλώσεις του μετά την επίτευξη συμφωνίας, ο Έλληνας υπουργός Νίκος Δένδιας παρουσιάστηκε εμφανώς ικανοποιημένος, τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η συμφωνία αυτή ακυρώνει επί της ουσίας το «ανυπόστατο» –όπως το χαρακτήρισε– μνημόνιο ανάμεσα στην Τουρκία και την κυβέρνηση της Τρίπολης. 
Τόνισε επίσης πως πρόκειται για μια υποδειγματική συμφωνία, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, που σέβεται τις σχέσεις καλής γειτονίας, συμβάλλει στη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή, και επιλύει μια χρονίζουσα εκκρεμότητα.
«Η συμφωνία αυτή επιτρέπει και στις δύο χώρες να προχωρήσουν στη μεγιστοποίηση της αξιοποίησης των διαθέσιμων πόρων στην αποκλειστική οικονομική ζώνη, ιδιαίτερα των ελπιδοφόρων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε από την πλευρά του ο ΥΠ.ΕΞ. της Αιγύπτου, Σάμεχ Σούκρι.
Την ικανοποίησή του εξέφρασε από τη Χάλκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως η σημερινή συμφωνία «δημιουργεί μία νέα πραγματικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και επαναφέρει τη νομιμότητα στην περιοχή. Νομιμότητα που επιχειρήθηκε να διασαλευθεί από το παράνομο και ανυπόστατο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο».

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές 
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στην Αθήνα, η συμφωνία αυτή εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διευθέτησης διμερών εκκρεμοτήτων, οικοδόμησης συμμαχιών με τρίτους με τρόπο που προωθεί τα εθνικά συμφέροντα, στη βάση του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. 
Όπως αναφέρουν, είναι μια ισορροπημένη συμφωνία, απολύτως σύμφωνη με το δίκαιο της θάλασσας όπως έχει εφαρμοσθεί σε πρακτική και σε νομολογία. Τονίζουν πως επιβεβαιώνεται πανηγυρικά η πάγια θέση της Ελλάδας ότι τα νησιά έχουν κυριαρχικά δικαιώματα υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ, ενώ κατοχυρώνεται η επήρεια των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες. 
«Το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση είναι πως η Ελλάδα δεν κάνει παράνομες συμφωνίες, ούτε εξαναγκάζει άλλες χώρες σε λεόντειες συμφωνίες. Διαπραγματεύεται και προβαίνει σε οριοθετήσεις με βάση το δίκαιο της θάλασσας και η ορθότητα της πολιτικής μας έναντι παράνομων ενεργειών, όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, αποδεικνύεται από το ότι το Κάιρο οριοθέτησε με την Ελλάδα, παρά τις μάταιες προσπάθειες της Τουρκίας να πλειοδοτήσει προσφέροντας στην Αίγυπτο μεγαλύτερη ΑΟΖ», υπογραμμίζουν επίσης. 
Όσο για το τουρκο-λιβυκό μνημόνιο, τονίζουν πως η συμφωνία επιβεβαιώνει την ακυρότητά του, ενώ αναφέρουν πως η παρούσα οριοθέτηση είναι τμηματική, δηλαδή αποτελεί τμήμα συνολικής μεταγενέστερης οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου