Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Ντίνος Χριστιανόπουλος: Έφυγε ένας σπουδαίος και αντισυμβατικός ποιητής


▸ Σε ηλικία 89 ετών έφυγε από τη ζωή ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Δημητριάδης, ένας ανήσυχος, αντισυμβατικός, περήφανος και λαϊκός άνθρωπος.
Τα ποιήματά του δεν εκτιμήθηκαν μόνο από την κριτική, αλλά αγαπήθηκαν και εξακολουθούν να αγαπιούνται από τις νεότερες γενιές, κάτι που αποτελεί το μεγαλύτερο βραβείο για ένα δημιουργό που κατηγορηματικά αρνιόταν τις επίσημες βραβεύσεις και τα δεκανίκια του κράτους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια δεκαετία πριν του απονεμήθηκε το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων ωστόσο ο ποιητής αρνήθηκε: «Ούτε θα εμφανιστώ ούτε θα απλώσω το χέρι για να το πάρω. Δεν θέλω ούτε τα βραβεία ούτε τα λεφτά τους» δήλωσε χαρακτηριστικά. Μάλιστα παρέπεμψε σε ένα παλαιότερο κείμενό του (1979) με τον τίτλο «Εναντίον»: «Είμαι εναντίον της κάθε τιμητικής διάκρισης απ’ όπου και αν προέρχεται. Δεν υπάρχει πιο χυδαία φιλοδοξία από το να θέλουμε να ξεχωρίζουμε. Αυτό το απαίσιο υπείροχον έμμεναι άλλων, που μας άφησαν οι αρχαίοι. Είμαι εναντίον των βραβείων γιατί μειώνουν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου…». «Πάιρνω βραβείο σημαίνει δέχομαι αφεντικά και είναι καιρός να διώξουμε τα αφεντικά από τη ζωή μας».

‘Εκανε την εμφάνισή του στα γράμματα το 1949. Ήταν ο ιδρυτής και η ψυχή του σημαντικού περιοδικού Διαγώνιος (1958-1983), ενώ μέσω των «Εκδόσεων της Διαγωνίου» εξέδωσε και προώθησε πολλούς σημαντικούς λογοτέχνες της Θεσσαλονίκης, όπως τους Νίκο-Αλέξη Ασλάνογλου, Γιώργο Ιωάννου, Περικλή Σφυρίδη κ.ά. Ηταν από τους ελάχιστους λογοτέχνες που σε δύσκολους καιρούς δεν έκρυψαν ποτέ την ομοφυλοφιλία τους, η οποία σημαδεύει μεγάλο μέρος του έργου του.

Πολυσχιδής προσωπικότητα, ο Ντίνος Χριστιανόπολος υπήρξε διηγηματογράφος, δοκιμιογράφος, μεταφραστής, ερευνητής, λαογράφος, επιμελητής εκδόσεων, βιβλιοκριτικός, μελετητής του ρεμπέτικου και τραγουδιστής των ρεμπέτικων τραγουδιών και ιδιαίτερα λάτρης του Τσιτσάνη. Είναι χαρακτηριστικό ότι πάνω από το γραφείο του –μικρή κάμαρα στην οδό Σκεπαστού στις Σαράντα Εκκλησιές, − κρεμόντουσαν δύο πορτρέτα. Το ένα ήταν του Κ.Π. Καβάφη και το άλλο του Βασίλη Τσιτσάνη.

Ο αιώνια ανένταχτος ποιητής ήταν ενάντια σε κάθε εξουσία και δήλωνε αναρχικός όχι ωστόσο της αριστερής όχθης.

Αυτό όμως που κυρίως ξεχωρίζει τον Ντίνο Χριστιανόπουλο, πέρα από την υψηλή ποιότητα της ποίησής του και τη σπαρακτική ειλικρίνεια της γραφής του, είναι η συνέπεια ανάμεσα στη ζωή και το έργο του.

Πλούσια η συμβολή του Ντίνου Χριστιανόπουλου στα γράμματα, πλούσια και η συμβολή του στον λαϊκό πολιτισμό.
ΠΗΓΗ ΠΡΙΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου