Σάββατο 29 Αυγούστου 2020

Έρευνα για επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ

© Viorel Dudau | Dreamstime.com
Έρευνα για επαναπροωθήσεις από την Ελλάδα ζητά η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ
efsyn.gr
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας έπειτα από καταγγελίες ότι άνθρωποι που ζητούν άσυλο στην Ελλάδα επαναπροωθήθηκαν στην Τουρκία, γεγονός που αν ισχύει συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Ο διεθνής οργανισμός δήλωσε στο Associated Press ότι είναι εις γνώσιν του «αξιόπιστες αναφορές για επαναπροώθηση ατόμων ανεπίσημα στην Τουρκία, αφότου προηγουμένως έφτασαν στα ελληνικά εδάφη ή χωρικά ύδατα».

Μεταξύ άλλων υπάρχει αναφορά περιστατικό νωρίτερα μέσα στον Αύγουστο, όταν γερμανικό πλοίο που βρισκόταν στο Αιγαίο ανέφερε ότι είδε φουσκωτό σκάφος με ανθρώπους να προωθούνται από την ελληνική ακτοφυλακή προς την τουρκική ακτοφυλακή.

Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, περίπου 11.500 αιτούντες άσυλο έχουν φτάσει στην Ελλάδα μέχρι στιγμής φέτος, πολλοί διασχίζοντας τη θάλασσα από την Τουρκία με μικρά, υπερφορτωμένα πλοιάρια.

Το περιστατικό αναφέρθηκε σε απάντηση της γερμανικής κυβέρνησης έπειτα από αίτημα του βουλευτή της αντιπολίτευσης (Die Linke) Αντρέι Χούνκο για πληροφορίες σχετικά με καταγγελλόμενα περιστατικά επαναπρoωθήσεων στα τουρκικά ύδατα από ελληνικά λιμενικά σκάφη ή σκάφη της Ε.Ε. που περιπολούν τη Μεσόγειο.

Το γερμανικό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι το περιστατικό συνέβη ανατολικά της Λέσβου, εκτός διεθνών υδάτων, προσθέτοντας ότι βάσει του δικαίου της Θάλασσας δεν ήταν ούτε υποχρεωμένο ούτε δυνατό να παρέμβει το Βερολίνο.

Σύμφωνα με το Associated Press, h ελληνική ακτοφυλακή δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχολιασμό.

Πάντως, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δήλωσε ότι δεν είχε τα μέσα να επαληθεύσει με ανεξάρτητο τα αναφερόμενα περιστατικά.

«Ωστόσο, δεδομένης της φύσης, του περιεχομένου, της συχνότητας και της συνοχής αυτών των αναφορών, θα πρέπει να ξεκινήσει μια σωστή έρευνα χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση», ανέφερε στην ανακοίνωσή της. 

«Κάθε κράτος στο οποίο υποβάλλεται αίτημα ασύλου στα σύνορά του, οφείλει σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτρέπει την είσοδο τουλάχιστον σε προσωρινή βάση για να εξετάσει το αίτημα», πρόσθεσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου