Σάββατο 8 Αυγούστου 2020

Λιβύη: Γιγάντιο πεδίο δοκιμών μαχητικών αεροσκαφών ο εναέριος χώρος της

«Η Λιβύη μετατρέπεται σε εργαστήριο μάχης για εναέριο πόλεμο, με τις εμπλεκόμενες χώρες να δοκιμάζουν τις στρατιωτικές τους ικανότητες μεταξύ τους», ανέφεραν αναλυτές στο αμερικανικό περιοδικό Defense News.
Οι ουρανοί στη Λιβύη έχουν γεμίσει με τουρκικά και κινεζικά drones, ρωσικά MiG 29s και Sukhoi 24s και Mirage 2000s των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων – σύμφωνα με πληροφορίες – με τουρκικά F-16 και αιγυπτιακά Rafales σε κατάσταση αναμονής, αναφέρει το περιοδικό.

Η Τουρκία και το Κατάρ υποστηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη στον πόλεμο εναντίον των ανατολικών δυνάμεων του στρατηγού Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται -μεταξύ άλλων- από την Αίγυπτο, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και τη Ρωσία.

Περίπου τον Μάιο του 2019 – μόλις ένα μήνα μετά την έναρξη της επίθεσης του Χάφταρ για την κατάληψη της Τρίπολης, η Τουρκία εισήγαγε στη Λιβύη το drone Bayraktar TB2 για να υποστηρίξει το GNA, να επιτεθεί στις δυνάμεις του LNA, να χτυπήσει τα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir που τον υποστηρίζουν και τελικά να βοηθήσουν στον τερματισμό της επιχείρησης, συνεχίζει το Defense News.

«Η Τουρκία έχει εντρυφήσει στο σχεδιασμό και την κατασκευή UAV και πιθανότατα χρησιμοποίησε εν μέρει τη Λιβύη ως εργαστήριο δοκιμών και προσαρμογής, και τα συστήματά της είναι πλέον «δοκιμασμένα στη μάχη». Η βιομηχανία της (…) έχει επίσης αναπτύξει μικρά, με ακρίβεια καθοδηγούμενα πυρομαχικά για τα UAV», δήλωσε ο Douglas Barrie, ειδικός στην Στρατιωτική Αεροδιαστημική στο Διεθνές Ινστιτούτο Στρατηγικών Σπουδών στο Λονδίνο.

Ο Jalel Harchaoui από το Ινστιτούτο Clingendael στην Ολλανδία χαρακτήρισε την χρήση του TB2 από τη Τουρκία στη Λιβύη ως «gamechanger», δηλαδή αυτό που «γύρισε» το «παιχνίδι.

«Η Τουρκία αποφάσισε ότι δεν θα ήταν πρόβλημα να χάσει μερικά (UAV) από καιρό σε καιρό, ότι ήταν ημι-αναλώσιμα και ότι η νέα αυτή προσέγγιση έπιασε τον εχθρό τους στον ύπνο», είπε στο Defense News.

«Συνήθιζαν να κοστίζουν στους Τούρκους 1-1,5 εκατομμύρια δολάρια ανά κατασκευή, αλλά χάρη στις οικονομίες κλίμακας καθώς αυξήθηκε ο όγκος παραγωγής, το κόστος μειώθηκε κάτω από τα 500.000$, εξαιρουμένου του κόστους στάθμευσης».

Ο Harchaoui συνέκρινε το TB2 με το κινεζικής κατασκευής drone Wing Loon II, το οποίο κατά το Defense News χρησιμοποίησαν τα ΗΑΕ για να βομβαρδίσουν την Τρίπολη, λέγοντας ότι το λογισμικό και άλλες τεχνικές τροποποιήσεις «απογείωσαν» την αποτελεσματικότητα και τις δυνατότητες αναγνώρισης του TB2, που τα επέτρεψαν να βρουν το σωστό υψόμετρο ώστε να αποφεύγουν τα ρωσικά συστήματα Pantsir στη Λιβύη.

«Η απόδοση των Wing Loon II στα χέρια των ΗΑΕ εν τω μεταξύ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό στατική. Δεν εξελίχθηκαν, οπότε ήταν πολύ λιγότερο εντυπωσιακοί », είπε.

Ο Harchaoui ισχυρίστηκε ακόμη ότι τα αεροσκάφη Mirage 2000-9 των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων που πετούν από μια αιγυπτιακή βάση υποστηρίζουν περιοδικά τον Χάφταρ από τον Ιούνιο του 2019.

«Η αεροπορική βάση της Misrata, η οποία φιλοξένησε τουρκικά αεροσκάφη TB2, βομβαρδίστηκε πολλές φορές πέρυσι από αεροσκάφη και αεριωθούμενα των Εμιράτων, έως ότου οι Τούρκοι έφεραν συστήματα αεροπορικής άμυνας Korkut και MIM-23 Hawk», είπε ο Harchaoui.

Στις 4 Ιουλίου, τα μαχητικά αεροσκάφη επιτέθηκαν στην αεροπορική βάση Al-Watiya, λίγο μετά την κατάκτησή της από τις δυνάμεις του GNA και αφού η Τουρκία είχε φέρει εκεί πυραύλους αεροπορικής άμυνας MIM-23 Hawk.

Τα στοιχεία έδειξαν ότι τα αεροσκάφη απογειώθηκαν από την Αίγυπτο και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από την έρημο της Σαχάρας για να αποφύγουν τον εντοπισμό τους από τις τουρκικές φρεγάτες στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, δήλωσε ο Harchaoui.

«Θα μπορούσε να ήταν Rafale της Αιγύπτου; Είναι καλοί, αλλά δεν έχουν αρκετή εμπειρία για μια αποστολή εξαιρετικής ακρίβειας όπως αυτή. Γάλλοι πιλότοι να πετούσαν Αιγυπτιακά Rafales είναι μάλλον απίθανο για να αποφύγουν περίπτωση σύλληψης, αφήνοντας τα Mirages των ΗΑΕ ως το πιο πιθανό σενάριο», είπε.

«Από όλα τα κράτη του Κόλπου, τα ΗΑΕ είναι τα πιο ικανά σε αυτού του είδους τις αποστολές – έχουν την εμπειρία μάχης και θα μπορούσαν να το κάνουν αυτό στη Λιβύη», πρόσθεσε ο αναλυτής Barrie.

«Η Τουρκία μπορεί να εξετάζει το ενδεχόμενο να εγκαταστήσει τα δικά της F-16 στην επισκευασμένη πλέον αεροπορική βάση Al-Watiya, ωστόσο, η ανάπτυξη μαχητικού αεροσκάφους που κατασκευάστηκε από την Αμερική μπορεί να χρειάζεται το «πράσινο φως» από τις ΗΠΑ, αναφέρει το Defense New.

«Οι ΗΠΑ ανησυχούν τόσο πολύ για την επέμβαση της Ρωσίας στη Λιβύη ώστε να υποστηρίξουν την ανάπτυξη τουρκικών F-16 για να την σταματήσουν; Ή θα πέσουν στην πλευρά της Αιγύπτου, που είναι σύμμαχος των ΗΠΑ;» αναρωτήθηκε ο Harchaoui, αναφερόμενος στη Μόσχα που ενισχύει τις δυνάμεις του Χάφταρ με συστήματα αεροπορικής άμυνας και μαχητικά αεροσκάφη.

«Η μπάλα είναι στο γήπεδό της», κατέληξε ο αναλυτής.

Πηγή: ahvalnews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου