Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις χρησιμοποιούν όλο και πιο συχνά τη «βόμβα νίντζα», η οποία έχει λεπίδες από χάλυβα για να καταστρέφει στόχους.
Για αύξηση της χρήσης της «βόμβας νίντζα» (ninja bomb) με την κωδική ονομασία Hellfire R9-X από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις κατά τις τελευταίες εβδομάδες, κάνουν λόγο αναφορές από τη Μέση Ανατολή.
Η τελευταία αναφορά για χρήση του συγκεκριμένου όπλου, ήρθε από την εφημερίδα «Jerusalem Post», η οποία σε ρεπορτάζ της αποκάλυψε πως ένας πύραυλος R9-X έπληξε τη Δευτέρα ένα μικρό, λευκό φορτηγό, σκοτώνοντας αρκετά άτομα κοντά στο Αζάζ, στη βόρεια Συρία.
Εικόνες που αναρτήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από το ανεξάρτητο μέσο ενημέρωσης Islamic World News, παρουσιάζουν υποτίθεται ό,τι έμεινε μετά την επίθεση.
Αν και λίγα είναι γνωστά για την επίθεση της Δευτέρας, η «Jerusalem Post» σημείωσε ότι στις πρώτες αναφορές ταυτοποιήθηκε ένα από τα θύματα της επίθεσης, ως ο Σουτζά’α Μοχάμαντ, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες γεννήθηκε το 1987. Μέλη των Λευκών Κρανών παρατηρήθηκαν να μαζεύουν τμήματα του πτώματος, σύμφωνα με την εφημερίδα.
Ωστόσο, όπως τονίζεται «οι άνθρωποι χρησιμοποιούν μερικές φορές ψεύτικες ταυτότητες», γεγονός που σημαίνει πως η σορός που εντοπίστηκε στο σημείο της επίθεσης, μπορεί να μην ανήκει πραγματικά στον άνθρωπο που αναγράφει η ταυτότητα.
Η «βόμβα νίντζα»
Παρά το όνομά της, η λεγόμενη «βόμβα νίντζα» δεν είναι εξοπλισμένη με εκρηκτικά, αλλά περιέχει έξι πλάκες από χάλυβα, που μοιάζουν με σπαθιά και έχουν την ικανότητα να κόβουν ό,τι βρεθεί μπροστά τους. Ο πύραυλος ακριβείας μειώνει επίσης τις παράπλευρες απώλειες, γεγονός που ίσως μπορεί να εξηγεί την αυξημένη χρήση του στη Μέση Ανατολή.
«Όσο λιγότερο θανατηφόρο είναι το όπλο τόσο μικρότερη είναι η περιοχή που εκτίθεται σε κίνδυνο, ακόμα κι αν το όπλο δεν καταφέρει να καθοδηγηθεί σωστά» εξήγησε ο συνταξιούχος στρατιωτικός, Γκρεγκ Μπάγκγουελ, πρώην αναπληρωτής διοικητής της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας της Μεγάλης Βρετανίας, ο οποίος μίλησε στην εφημερίδα «The Telegraph» τον περασμένο μήνα.
«Καθώς περιορίζεται ο φάκελος [περιορίζονται οι παράπλευρες απώλειες], υπάρχει ο πειρασμός να πυροβολήσετε σε μια κατάσταση που αλλιώς δεν θα μπορούσατε, αν είχατε ένα πιο θανατηφόρο όπλο» πρόσθεσε.
Η «Jerusalem Post» σημείωσε ότι οι επιθέσεις με τη χρήση της «βόμβας νίντζα» πραγματοποιήθηκαν στις 15 Ιουνίου, στις 20 Ιουνίου και στις 18 Ιουλίου.
Σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσιάζεται η ακρίβεια στη χρήση του συγκεκριμένου όπλου, κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης που έγινε στη Συρία τον περασμένο μήνα και σκότωσε τους διοικητές Κασάμ ουν-Ουρντίνι και τον Μπιλάλ αλ-Σαναάνι της ομάδας εξτρεμιστών που συνδέεται με την Αλ Κάιντα, γνωστή ως Horas al-Din.
Οι αστοχίες
Σύμφωνα με τον Κρις Κόουλ, διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Drone Wars UK, αν και ο πύραυλος R9-X χαρακτηρίζεται ως πυρομαχικό που θα μειώσει τις παράπλευρες απώλειες, οι άστοχες επιθέσεις ακριβείας υποτιμούνται γενικά από τους στρατιωτικούς αξιωματούχους.
«Ποτέ δεν βλέπουμε τις εικόνες των σχεδόν χαμένων ή των τελείως άστοχων επιθέσεων. Αυτό τροφοδοτεί την χολιγουντιανή ιδέα για τον αεροπορικό πόλεμο, όπου κάθε πύραυλος χτυπά τον στόχο του, με επιτυχία που φτάνει το 100%» σημειώνει.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου