Στον Σαρωνικό και στον Πειραιά, αυτή την περίοδο παίζεται ένα τεράστιο στοίχημα. Με πολλούς ανταγωνιστές, ενώ οι αντιθέσεις μεταξύ ΗΠΑ, Ρωσίας και Κίνας δεν μπορούν να κρυφτούν από κανέναν.
Το ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι η Ιδιωτικοποίηση των Ναυπηγείων (βασικά του Νεώριου, της Ελευσίνας, με αστάθμητο παράγοντα τα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά για τα οποία η κυβέρνηση της ΝΔ δήλωσε πρόσφατα ότι άμεσα θα μπει στρατηγικός επενδυτής) και το πέρασμα τους σε αμερικανικό έλεγχο, την ΟΝΕΧ, συνδέεται άμεσα με τρεις παραμέτρους:
Καταρχήν με τις νέες προμήθειες Φρεγατών για το Πολεμικό Ναυτικό. Εδώ εντοπίζεται και η υπαναχώρηση της κυβέρνησης Μητσοτάκη να μην επιλέξει τις γαλλικές Κορβέτες, αλλά να αγοράσει τελικά τα γαλλικά πολεμικά αεροσκάφη RAFAEL.
Δεύτερον, με την αναβάθμιση της Ελλάδας στο πλαίσιο των αμερικανικών σχεδιασμών με επίκεντρο την ενέργεια. Το θαλάσσιο πέρασμα του Αιγαίου, τα λιμάνια –ιδίως της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας-, τα ναυπηγεία και οι πολεμικές βάσεις, οι Πολεμικές Συμφωνίες και οι συνεχείς ασκήσεις, αποτελούν ένα ψηφιδωτό. Το ελληνικό κράτος αποτελεί την αιχμή του δόρατος για την αμερικανική προσπάθεια να αρπάξει τις ευρωπαϊκές Αγορές ενέργειας από τη Ρωσία.
Τέλος, στην περιοχή του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου εκδηλώνεται η σύγκρουση του ανταγωνισμού μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας. Ο νέος κινέζικος δρόμος του μεταξιού πρόλαβε και άρπαξε το λιμάνι του Πειραιά, επεδίωξε να βάλει χέρι στα ναυπηγεία αλλά εμποδίστηκε από τις ΗΠΑ.
Όλα αυτά πρέπει να έχουμε κατά νου όταν διαβάζουμε τις δηλώσεις του Γεωργιάδη.
Εντός χρονοδιαγράμματος προχωράει η πώληση των Ναυπηγείων Ελευσίνας όπως ανέφερε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ‘Αδωνις Γεωργιάδης. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου δήλωσε ότι «είναι τελείως βέβαιο ότι οι ενδεχόμενες παραγγελίες του Πολεμικού Ναυτικού, κατά προτεραιότητα, θα κατευθυνθούν σε ελληνικά ναυπηγεία. Δεν είμαστε ακόμα στην ώρα των τελικών αποφάσεων, αλλά οι συζητήσεις γίνονται κι οι ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού είναι δεδομένες».
Δηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν μετά την συνάντηση κυβερνητικού κλιμακίου με πολυπληθή αμερικανική αντιπροσωπεία, τα μέλη της οποίας αποδεικνύουν τι πραγματικά παίζεται…
Ο υπουργός και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης συναντήθηκαν σήμερα, παρουσία του πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάϊατ, με τον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού χρηματοδοτικού οργανισμού των ΗΠΑ International Development Finance Corporation (DFC), ‘Ανταμ Μπόϊλερ, τον αναπληρωτή υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, Μάθιου Ζάϊς, την πρόεδρο της Αμερικανικής Τράπεζας Εισαγωγών – Εξαγωγών, Κίμπερλι Ρίντ, την υποδιευθύντρια της Αμερικανικής Υπηρεσίας Διεθνούς Ανάπτυξης, Μπόνι Γκλικ και στελέχη συνολικά έξι κρατικών υπηρεσιών των ΗΠΑ.
Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η περαιτέρω προώθηση και εμβάθυνση της διμερούς οικονομικής συνεργασίας με έμφαση στις επενδύσεις σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως τα λιμάνια, τα ναυπηγεία, η ενέργεια και η υψηλή τεχνολογία.
Ακολούθως, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση, επισκέφθηκαν – μέσω θαλάσσης με αφετηρία το λιμάνι του Πειραιά – τα Ναυπηγεία Ελευσίνας όπου είχαν συνάντηση με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της ΟΝΕΧ, Πάνο Ξενοκώστα και περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις.
Στο https://www.defence-point.gr διαβάζουμε:
Υπενθυμίζεται ότι το ενδιαφέρον του αμερικανικού παράγοντα έχει ως βραχίονα την αμερικανική εταιρία ONEX, για λογαριασμό της οποίας έχει δραστηριοποιηθεί ο χρηματοδοτικός κολοσσός των ΗΠΑ, η DFC, διατυπώνοντας καταρχήν πρόθεση χρηματοδοτικής εμπλοκής σε έργα υποδομής σε όλη την Ελλάδα, με ιδιαίτερη έμφαση την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά.
Ο λόγος της αμερικανικής “εμμονής” στον Πειραιά είναι ευεξήγητος και αφορά την παρουσία της κινεζικής COSCO στο λιμάνι. Η καταρχήν εκδήλωση ενδιαφέροντος και για τη ναυπηγική βιομηχανία από την κινεζική πλευρά όμως, αποτέλεσε “κόκκινη γραμμή” για την αμερικανική κυβέρνηση, που δεν έχει κρύψει την πρόθεσή της να μπλοκάρει με κάθε τρόπο περεταίρω διείσδυση των Κινέζων στην Ελλάδα, βασική “πύλη εισόδου” των προϊόντων τους στην ευρωπαϊκή αγορά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου