Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου 2020

Η μαχόμενη εκπαίδευση στον αγώνα χωρίς «διαμεσολαβητές» και «συνεννοήσεις»!

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη (6.30 μ.μ.) σε Προπύλαια και Άγαλμα Βενιζέλου
Αιμιλία Τσαγκαράτου

▸ Προκλητικά η αστυνομία ζήτησε «διαμεσολαβητή» από ΟΛΜΕ και ΔΟΕ για να εφαρμόσει το νόμο για τις διαδηλώσεις. Οι εκπαιδευτικοί αρνήθηκαν και θα δώσουν με μαζική συμμετοχή την πρώτη μεγάλη απάντηση μετά το άνοιγμα των σχολείων.

Απέναντι στην επικίνδυνη και προκλητική κυβερνητική πολιτική όσον αφορά στα μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας στα σχολεία αλλά και τη γενικότερη επίθεση στα μορφωτικά δικαιώματα της νεολαίας και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών. Η ανάγκη της ικανοποίησης των αιτημάτων εκπαιδευτικών και γονέων για μέχρι 15 μαθητές στο τμήμα, για μόνιμους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών και προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία επιβεβαιώνεται από την πρώτη μέρα έναρξης των μαθημάτων με τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν στα σχολεία.

Η κυβέρνηση δεν θέλει με κανέναν τρόπο να «ραγίσει» η βιτρίνα της «ετοιμότητας» και της «ασφάλειας» των σχολείων που μέρες τώρα προβάλλει με κάθε μέσο. Και επειδή καταλαβαίνει ότι όποιος έχει μια στοιχειώδη επαφή με την εκπαιδευτική πραγματικότητα, και αυτοί είναι οι εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς, δεν πιστεύουν την αφήγησή της, και επειδή ξέρουν ότι όσο θα περνάει ο καιρός η κατάσταση θα γίνεται όλο και χειρότερη, αποφάσισαν να επιστρατεύσουν την παραπληροφόρηση και την καταστολή. Από τη μια, μαθητικές καταλήψεις που ζητούν 15 μαθητές στο τμήμα και συνθήκες υγιεινής όπως στο 2ο ΓΕΛ Πάτρας, παρουσιάζονται στα ΜΜΕ ως κινήματα των «αρνητών της μάσκας».

Από την άλλη, η προσπάθεια εφαρμογής του νόμου για τις διαδηλώσεις που ψηφίστηκε το καλοκαίρι εντείνεται. Ήδη σε όσες κινητοποιήσεις έχουν γίνει είναι έντονη η αστυνομική παρουσία. Η ΕΛΜΕ Σάμου καταγγέλλει ότι στις 14/9 ­– παραμονή της στάσης εργασίας και της συγκέντρωσης που είχε κηρύξει– το Αστυνομικό Τμήμα Καρλοβάσου αναζήτησε τηλεφωνικά το γραμματέα του ΔΣ του σωματείου στο σχολείο που εργάζεται για να ζητήσει τον ορισμό του «διαμεσολαβητή-υπεύθυνου» της συγκέντρωσης εκ μέρους του σωματείου, κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά να κάνει στη βάση της διακηρυγμένης θέσης της ΕΛΜΕ Σάμου. Την επομένη μέρα, Τρίτη 15/9, αξιωματικός του ΑΤ Καρλοβάσου, παρέμεινε στο χώρο της συγκέντρωσης από την αρχή μέχρι την ολοκλήρωσή της.

Αρνήθηκαν οι ομοσπονδίες των εκπαιδευτικών να ορίσουν «διαμεσολαβητή» με την αστυνομία για τη συγκέντρωση της Πέμπτης

Παραμονή της μεγάλης πανεκπαιδευτικής κινητοποίησης η ΓΑΔΑ ζήτησε από τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες ΟΛΜΕ και ΔΟΕ να ορίσουν τον «διαμεσολαβητή» τους με την αστυνομία για την αυριανή συγκέντρωση. Και οι δύο Ομοσπονδίες πήραν αποφάσεις άρνησης σε αυτό το αίτημα. Ωστόσο, οι δυνάμεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΟΕ, σε ένα «κρεσέντο» εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού ζητούσαν στο όνομα της υπακοής στο νόμο να οριστεί υπεύθυνος!

Μετά και από αυτή την εξέλιξη, οι κινητοποιήσεις της Πέμπτης, στις 6.30 μ.μ. στα Προπύλαια στην Αθήνα, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις αποκτούν πολύ μεγάλη πολιτική σημασία.

Η μαχόμενη εκπαίδευση, με σύνθημα «Δεν μπαίνουμε στο γύψο! Θα διαδηλώνουμε, θα απεργούμε, θα αγωνιζόμαστε χωρίς “διαμεσολαβήσεις” και “συνεννοήσεις” με το κράτος», θα δώσει αύριο μαζική, μαχητική απάντηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου