Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2020

Νέες «Μανωλάδες» στην ενδοχώρα του Ηρακλείου


Το σοβαρό περιστατικό που σημειώθηκε σε συσκευαστήριο στην περιοχή του Τυμπακίου, ανάμεσα σε Έλληνες και Πακιστανούς ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για την τοπική κοινωνία.
Το «καζάνι που βράζει» εδώ και καιρό, έσκασε με τους πολίτες της Μεσαράς να ζητούν άμεσα την επίλυση του προβλήματος αυτού και την επαναφορά σε μια ισόρροπη κατάσταση. Είναι απόλυτα δικαιολογημένες οι αντιδράσεις και τα αιτήματα για εξομάλυνση της προβληματικής καθημερινότητας των πολιτών. Πόσο εύκολο όμως είναι κάτι τέτοιο με τις παρούσες συνθήκες;

Το Τυμπάκι φυσικά δεν είναι η μοναδική περιοχή στην ενδοχώρα του Νομού, όπου οι αλλοδαποί που κατοικούν και εργάζονται, δημιουργούν προβλήματα. Υπάρχουν και άλλες περιοχές τόσο στη Μεσαρά, όσο και αλλού, όπως στον Προφήτη Ηλία. Περιοχές που τείνουν να εξελιχθούν σε νέες «Μανωλάδες», οι οποίες έχουν κατακλυστεί από αλλοδαπούς, οι οποίοι αναζητούν μεροκάματο.

Το newshub.gr επιχειρεί σήμερα να ακτινογραφήσει αυτή την προβληματική κατάσταση.

Συνθήκες διαβίωσης

Η έννοια «συνθήκες διαβίωσης» είναι άγνωστη. Όταν μέσα σε δωμάτια 30 τμ, σε στάβλους, σε παραπήγματα, χωρίς τουαλέτα ή ρεύμα, μένουν 30, 40 ή 50 άτομα, πληρώνοντας ενοίκιο 50 ευρώ το κεφάλι ανά μήνα, μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπή διαβίωση;


Είναι μια κατάσταση γνωστή σε όλους, από τους επιχειρηματίες που τους χρησιμοποιούν, μέχρι τους απλούς δημότες. «Οι ίδιοι οι επιχειρηματίες αναζητούν πολλές φορές τέτοια καταλύματα για τους εργάτες τους», αναφέρει μεσαρίτης στο newshub.gr.

Έχει δει κανείς την αθλιότητα κάτω από την οποία ζουν οι χιλιάδες αλλοδαποί; Φτάνουμε στο σημείο λοιπόν σε χωριά του Νομού να έχουμε τόσους αλλοδαπούς, όσους και ντόπιους κατοίκους. Αλλοδαποί που ζουν σε μια περιοχή για να μαζέψουν χρήματα, αλλά κάτω από συνθήκες που τους εξωθούν στα όρια τους…

Έλεγχοι

Μια από τις κρατικές υπηρεσίες που είναι υπεύθυνη να ελέγχει αυτές τις καταστάσεις είναι η Αστυνομία. Μάλιστα στο Τυμπάκι, μετά το ««θερμό» επεισόδιο, είχαμε και μια κλειστή σύσκεψη με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του αστυνομικού διευθυντή Ηρακλείου και του Δημάρχου Φαιστού. Όμως πρέπει να είναι η ΕΛ.ΑΣ. ο μοναδικός φορέας που θα επιληφθεί του θέματος; Ποιος έχει μπει στο εσωτερικό των επιχειρήσεων για παράδειγμα για να ελέγξει τον τρόπο εργασίας των αλλοδαπών εργατών; Είναι ασφαλισμένοι ή όχι; Ακούστηκε από τοπικό άρχοντα πρόσφατα πως σπεύδουν για να εκδίδουν ΑΦΜ.

Έχει γίνει έλεγχος για να διαπιστωθεί αν έχει μπει ένα ένσημο σε αυτούς τους εργαζόμενους; Μήπως τους προσλαμβάνουν ορισμένοι κατά δεκάδες με το πιο φθηνό μεροκάματο που υπάρχει για να εργάζονται όλη μέρα χωρίς αντίκρισμα;

Μιλάμε για ένα εργατικό δυναμικό εξαθλιωμένο, με τα δικά του προβλήματα, με τη νεανικότητα και όλα τα παρελκόμενα αυτής, τη διαφορετικότητα του λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, την διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής. Πως πιστεύει κανείς ότι χωρίς έλεγχο μπορεί αυτός ο πληθυσμός να συμπεριφερθεί λοιπόν;

Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει μια κοινή δράση φορέων για να μπορέσουν να αντιμετωπιστούν αυτά τα φαινόμενα και να γίνει αποσυμφόρηση των περιοχών αυτών από το πολυπληθές αλλοδαπό στοιχείο, το οποίο «σέρνει» μαζί του και πολλά προβλήματα, τα οποία καταλήγουν σε ξυλοδαρμούς και μαχαιρώματα πολλές φορές.


Αν κληθεί να τα αντιμετωπίσει η Αστυνομία μόνο αυτά τα φαινόμενα, δε θα λυθεί το θέμα. Αν γίνουν σοβαροί έλεγχοι από την Αστυνομία, εκφράζουμε την πεποίθηση ότι πολύ σύντομα θα φτάσουμε στο σημείο να γίνει… αντισυγκέντρωση από τους ίδιους τους επιχειρηματίες και τους αγρότες που έχουν στο δυναμικό του προσωπικού τους αλλοδαπούς για να μην τους φύγουν. Μάλιστα υπάρχουν πληροφορίες ότι ήδη έγιναν παρεμβάσεις για αυτό το θέμα! Για τόσο προβληματική κατάσταση μιλάμε…

Το σίγουρο είναι ότι πρέπει να γίνουν έλεγχοι σοβαροί παντού. Να αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα για να συμμορφωθούν όσοι εκμεταλλεύονται τους αλλοδαπούς και κατά συνέπεια να υπάρξει αποδέσμευση των αλλοδαπών και αποχώρηση τους από αυτά τα μέρη. Να γίνει μια σωστή και ορθολογική διαχείριση τους.

Έλληνες εργάτες

Αυτές οι καταστάσεις που βιώνουν οι κάτοικοι της ενδοχώρας δεν προέκυψαν εν μια νυκτί. Είναι καταστάσεις που διογκώνονταν χρόνο με το χρόνο, και οι οποίες είναι βέβαιο ότι θα γυρίσουν «μπούμερανγκ» σε όλους. Είναι ένα υποβόσκον πρόβλημα το οποίο – αν δεν αλλάξει κάτι – θα το πληρώσουν τελικά οι τοπικές κοινωνίες στο μέλλον.

Εκφράστηκε από τοπικό άρχοντα η άποψη, πως οι επιχειρηματίες είναι αναγκασμένοι να στραφούν στους αλλοδαπούς καθώς δεν υπάρχουν Έλληνες εργάτες. Η απάντηση είναι ότι οι Έλληνες έρχονταν στο παρελθόν και θα έρθουν και τώρα. Όχι μόνο από την υπόλοιπη Κρήτη, αλλά και από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Έχουν άραγε απευθυνθεί οργανωμένα, μέσω των Εργατικών Κέντρων και λοιπών φορέων για παράδειγμα, για να προσκαλέσουν εργάτες; Ανθρώπους όμως που θα εργάζονται με μεροκάματα αξιοπρεπή και συνθήκες φυσιολογικές και όχι «γαλέρας».

Εμείς λοιπόν τους πληροφορούμε ότι αν η προσφορά για εργασία ήταν αξιοπρεπής, ακόμη και από την υπόλοιπη Ελλάδα, από Νομούς όπως αυτούς των Τρικάλων, των Γρεβενών κα. θα έρχονταν εργάτες.

Όπως γινόταν στο παρελθόν, όταν από ορεινούς Δήμους της Καλαμπάκας ταξίδευαν κάθε χρόνο με… πούλμαν και καράβια εργάτες για να κάνουν μεροκάματα στο Κολυμπάρι και στην Κίσσαμο Χανίων και όχι μόνο.

Οι Έλληνες εργάτες θα έρθουν, αλλά όχι για να είναι «στοιβαγμένες ψυχές», με ένα κάκιστο μεροκάματο, μένοντας σε άθλιες συνθήκες.

Η Κρήτη, πριν ταξιδέψουν εδώ εργάτες άλλης εθνικότητας ήταν πρώτη και στο λάδι και στο κρασί και στα σταφύλια. Από πού έρχονταν αυτοί οι εργάτες που δούλευαν σε λιόφυτα και αμπέλια;

Σαφώς και η αγορά είναι ανοικτή και η προσφορά μεροκάματων και σε εργάτες από το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και αλλού είναι θεμιτή. Όταν όμως δούμε πιο σφαιρικά το όλο ζήτημα θα δούμε πως για την κοσμοπλημμύρα στην ενδοχώρα του Ηρακλείου, ευθύνη δεν έχουν οι αλλοδαποί, αλλά αυτοί που τους φέρνουν…


(Οι φωτογραφίες ειναι αρχείου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου