Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020

Λιβύη: Σύγκρουση για... τις κόκκινες γαρίδες

φωτό αρχείουAP Photo/Darko Bandic
Λιβύη: Σύγκρουση για... τις κόκκινες γαρίδες
efsyn.gr
Αρνείται να απελευθερώσει 18 Ιταλούς ψαράδες ο Χαλίφα Χάφταρ έως ότου η Ιταλία αφήσει ελεύθερους τέσσερις Λίβυους πρώην ποδοσφαιριστές που έχουν καταδικαστεί για για λαθρεμπόριο ανθρώπων.

Οι άντρες του στρατάρχη συνέλαβαν στις αρχές του μήνα τους Ιταλούς ψαράδες επειδή ψάρευαν κόκκινες γαρίδες σε ξένα νερά και έκτοτε ένα θρίλερ βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο λεγόμενος «πόλεμος» του «Gambero Rosso» καλά κρατεί και μια αναδρομή στο παρελθόν μας θυμίζει πως δεν είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται ανάλογων συμβάν. Από τη δεκαετία του 90’ ξεκινά ο «πόλεμος» με τις κατασχέσεις ιταλικών αλιευτικών σκαφών να παρουσιάζει μεγάλη αύξηση το 2005 επί Καντάφι.

Σύμφωνα με στοιχεία του αλιευτικού συνεταιρισμού Distretto della Pesca της Σικελίας, τα τελευταία 25 χρόνια έχουν κατασχεθεί περισσότερα από 50 ιταλικά σκάφη και περίπου 30 ψαράδες συνελήφθησαν.

Το τελευταίο περιστατικό χρονολογείται την 1η Σεπτεμβρίου, όταν δύο αλιευτικά σκάφη από τη Σικελία προσεγγίστηκαν από περιπολικά σκάφη της Λιβύης και με την κατηγορία της αλιείας στα χωρικά ύδατα της Λιβύης μεταφέρθηκαν στη Βεγγάζη που ελέγχεται από το, Χάφταρ.

Τέτοια περιστατικά συμβαίνουν συχνά και συνήθως μερικές εβδομάδες διαπραγματεύσεων αρκούν για να απελευθερωθούν οι αλιείς. Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο Χάφταρ πρότεινε μια ανταλλαγή: Την απελευθέρωση των 18 ψαράδων της Σικελίας με τεσσάρων Λιβύων πρώην ποδοσφαιριστών που κρατούνται στη Σικελία και κατηγορούνται για λαθρεμπορία ανθρώπων.

Ολοι τους καταδικάστηκαν από τα δικαστήρια της Κατάνια συγγενείς τους όμως υποστηρίζουν πως βρέθηκαν στην Ιταλία αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο και πως δεν έχουν καμία σχέση με παράνομες ενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου