Σε γεφύρι της Άρτας μετατρέπεται ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος αποτελεί σοβαρό σημείο τριβής στις αμερικανογερμανικές σχέσεις και όχι μόνο. Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής θέλουν να σταματήσουν με κάθε τρόπο οριστικά τον αγωγό, η γερμανική πολιτική σκηνή είναι διχασμένη, ενώ επιφυλάξεις διατηρεί και το Παρίσι.
Ο Nord Stream 2 αποτελεί ένα ρωσοευρωπαϊκό ενεργειακό πρότζεκτ, του οποίου ηγείται η ρωσική εταιρεία Gazprom και επρόκειτο ήδη από τον Δεκέμβριο του 2019 να τεθεί σε λειτουργία και να μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία μέσω της Βαλτικής προς τη Γερμανία και την Ευρώπη.
Από τα 2.360 χιλιόμετρα αγωγών τα 2.200 είναι έτοιμα. Ωστόσο από τον περασμένο Δεκέμβριο το έργο κατασκευής έχει σταματήσει λόγω αμερικανικού νόμου, που προβλέπει κυρώσεις εναντίον της ολλανδικής εταιρείας Allseas – μίας από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κατασκευή –, η οποία αναγκάστηκε τελικά να αποσύρει ειδικό σκάφος από την περιοχή των εργασιών.
Πρόκειται για αμερικανικό νομοσχέδιο με αναδρομική ισχύ από τις 19 Δεκεμβρίου του 2019, δηλαδή από την ημέρα επιβολής των κυρώσεων, και υποστηρίζεται από Ρεπουμπλικανούς και Δημοκρατικούς. Με αυτό το «εργαλείο» οι ΗΠΑ μπορούν να επιβάλλουν κυρώσεις σε όλους όσοι ασχοληθούν με τη συνέχιση του έργου.
Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, οι ΗΠΑ απείλησαν ότι θα παγώσουν όλα τα περιουσιακά αποθέματα της ολλανδικής εταιρείας που βρίσκονται στο έδαφός τους, θα σταματήσουν τις τραπεζικές συναλλαγές της μέσω αμερικανικών τραπεζών και θα ανακαλέσουν τις βίζες όλων των εργαζομένων της εταιρείας εάν δεν σταματήσουν την τοποθέτηση των αγωγών.
Την ίδια στιγμή η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έχει ηγηθεί της συμφωνίας με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, επιβεβαιώνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής της να ολοκληρώσει το έργο παρά τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να ματαιώσει το σχέδιο, προκαλώντας, θα μπορούσε να πει κάποιος, έναν ιδιότυπο ενεργειακό «ψυχρό πόλεμο» Γερμανίας - ΗΠΑ.
Η Μέρκελ αναφέρθηκε στις κυρώσεις που επέβαλε η Ουάσιγκτον σε εταιρείες και άλλες οντότητες που συνδέονται με τον αγωγό αυτόν στη Βαλτική υποστηρίζοντας πως «δεν θεωρούμε νόμιμες αυτές τις εξωχώριες κυρώσεις, δηλαδή (τις κυρώσεις) που εφαρμόζονται πέραν της επικράτειας των ΗΠΑ» προκαλώντας την αντίδραση της Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι ο αγωγός θα αυξήσει αυτό που αποκαλεί «εξάρτηση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη Ρωσία ως προς την προμήθεια ενέργειας» δίνοντας στη Μόσχα μεγαλύτερη δυνατότητα παρέμβασης στην πολιτική ζωή της Γηραιάς Ηπείρου, αφού θα είναι σε θέση να απειλήσει ότι θα κόψει την παροχή οποιαδήποτε στιγμή ως μέτρο πίεσης.
Επικριτές της κυβέρνησης του Τραμπ θεωρούν πως αυτό που προσπαθεί να επιτύχει στην πραγματικότητα είναι να αναγκάσει τη Γερμανία να αγοράζει υγροποιημένο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ σε τιμή πολύ πιο υψηλή από αυτή του ρωσικού αερίου.
Κομματικές πιέσεις στη Μέρκελ
Την ίδια στιγμή η υπόθεση της, όπως όλα δείχνουν, δηλητηρίασης του Ρώσου αντιφρονούντα Αλεξέι Ναβάλνι έχει φέρει πάγο στις γερμανορωσικές σχέσεις. Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων στη γερμανική Βουλή και υποψήφιος για την ηγεσία των Χριστιανοδημοκρατών, ζητάει να μπει «φρένο» στην κατασκευή του αγωγού παρότι έχει απομείνει μόλις 6% για την ολοκλήρωσή του.
Ο υποψήφιος για την ηγεσία της CDU – και πιθανώς για την καγκελαρία –, ο οποίος δεν ανήκει στο περιβάλλον της Μέρκελ, πιστεύει ότι «ο Πούτιν αντιλαμβάνεται μόνο τη γλώσσα της ισχύος». Μιλώντας στη Γερμανική Ραδιοφωνία (DLF) επεσήμανε ότι η υπόθεση Ναβάλνι δεν αποτελεί αμιγώς γερμανορωσική υπόθεση – αν και ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης νοσηλεύεται αυτή τη στιγμή στο Βερολίνο – αλλά ένα ευρύτερο ζήτημα που αφορά τις ευρωρωσικές σχέσεις συνολικά.
Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρεί ότι και οι Γερμανοί θα πρέπει να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα επανεξετάζοντας την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. «Εάν, στην παρούσα φάση, λέγαμε ότι δεν μιλάμε για τον Nord Stream 2 – κι αν θέλουν οι Αμερικανοί ας τον αποτρέψουν εκείνοι με τις κυρώσεις τους –, αυτό θα ήταν η οριστική και απόλυτη επιβεβαίωση για τον Βλαντίμιρ Πούτιν να συνεχίσει την ίδια πολιτική, καθώς ακόμη μία φορά αποδεικνύεται ότι δεν έχει να περιμένει κάποια αντίδραση από τους Ευρωπαίους» σημειώνει.
Θα διακοπεί το έργο;
Ο Ρέτγκεν θα προσπαθήσει να βρει πλειοψηφία στο κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών για την επανεξέταση του Nord Stream 2. Ο ίδιος ανήκει σε εκείνους που πιστεύουν ότι ούτως ή άλλως η κατασκευή του αγωγού δεν είναι ούτε απαραίτητη ούτε οικονομικά συμφέρουσα. Αλλά μπορεί να μπει οριστικό τέλος στην κατασκευή του;
«Δεν μπορώ να μιλήσω για οριστικό τέλος, από τη στιγμή που θεωρώ ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό ζήτημα» λέει ο Γερμανός πολιτικός. «Αλλά η πλειονότητα των Ευρωπαίων ήταν ούτως ή άλλως αντίθετη από την αρχή, όχι μόνο οι Πολωνοί, αλλά και οι χώρες της Βαλτικής, όπως και οι Γάλλοι».
Εξάλλου είναι γνωστό πως και το Παρίσι έχει διατυπώσει τις επιφυλάξεις του για τον αγωγό και το κατά πόσον αυτός θα προκαλέσει εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Όπως έχει τονίσει ο υφΥΠΕΞ της Γαλλίας, το έργο συναντά ολοένα και περισσότερες αντιδράσεις στη Γερμανία, με αφορμή και τη δηλητηρίαση του ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι και ίσως αυτό αποδειχτεί αρκετά ισχυρό ώστε να διακόψει την επιτυχή ολοκλήρωσή του, παρότι η υπόθεση Ναβάλνι δεν έχει ακόμα κλονίσει σημαντικά τις σχέσεις Γερμανίας - Ρωσίας.
http://www.topontiki.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου